Наказаният заради протеста Хиполенд: битката продължава

Съд потвърди глобата от 125 000 лв. в деня, в който е внесен законопроект за намаляване на мандатите в КЗК

Мая Младенова 27 април 2022 в 11:57 4415 2

Държавата не се е отказала да накаже веригата за играчки "Хиполенд", която отнесе солидна финансова бухалка заради участието на собственика си Мариан Колев и негови служители в летните антиправителствени протести от лятото на 2020-а година.

Тогава търговецът бе подложен на масирани проверки от няколко контролни органа, а резултатът бе солидна глоба, наложена от КЗК (Комисията за защита на конкуренцията). "Хиполенд" трябваше да плати 125 000 лева. Формалният повод за това е реклама на "Лего" на промоция, която КЗК намери за заблуждаваща.

Веригата очакваше глобата да отпадне в съда след две инстанции, които се произнесоха в нейна полза. Накрая ВАС обаче върна делото за преразглеждане по друго основание, макар да намери аргументите на КЗК за неоснователни.

Новата атака и едно съвпадение

Преди дни - на 14 април - Административният съд потвърди глобата в озадачаващо кратък, според юристи, срок. Датата на решението пък съвпада с деня, в който в Народното събрание бяха внесени поправки в закона на КЗК за намаляване на мандатите на нейните членове от 7 на 5 години. Ако това стане, в едномесечен срок след приемането на поправките досегашният състав, който е с изтичащи мандати, ще бъде подновен.

Случаят е много показателен за бизнес средата в България, коментират от веригата.

Веригата, която протестираше

Снимка: OFFNews

"Хиполенд" попадна под ударите на КЗК, след като по време на летните протести против правителството на Бойко Борисов притежателят на веригата Мариан Колев застава на страната на протестиращите. Той реагира остро и се възмущава публично от полицейското насилие, когато двамата със сина му са напръскани със спрей по време на демонстрация. Ден и половина по-късно Национална агенция за приходите, митниците, Министерство на вътрешните работи, Държавната организация по метрология едновременно извършват проверки в офисите и магазини на компанията в търсене на нередности. „Хиполенд“ дава медийна гласност на внезапните проверки. Още същия ден следобед Министерство на вътрешните работи преустановява „акцията“. През ноември 2020 г. КЗК налага 124 590 лв. санкция на веригата.

За какво е глобата?

Клиент отива да си купи в магазин на „Хиполенд“ шест конструктора LEGO в промоция, но има само пет. В други магазини го има и шестият, но той клиентът смята, че не е длъжен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал Комисията за защита на конкуренцията. Тя се самосезира и започва поредното производство.

През май 2021 г. съдът отменя глобата на "Хиполенд", наложена от КЗК. „Веригата за детски играчки "Хиполенд" не е нарушила закона и не е въвела в заблуждение потребителите. КЗК е тълкувала превратно фактите, когато е наложила 124 590 лева имуществена санкция на компанията“, постановява Административен съд – София област (АССО) , с което отменя наложеното наказание.

КЗК може да обжалва решението на АССО пред Върховния административен съд (ВАС) и го прави.

Според ВАС аргументите в жалбата на КЗК са неоснователни (решение от 01.11.2021 г.). 

Въпреки това ВАС отменя решението на Административен съд София област (АССО) на друго основание, което не е посочено в жалбата на КЗК, и връща делото за ново разглеждане от друг състав на съда на първа инстанция с цел събиране на „нови“ доказателства.

Мотивите на ВАС са, че не може да разчете всички данни за наличност на артикулите в промоция, с които КЗК разполага и затова изисква АССО да назначи експертиза по делото, която да даде отговор на въпроса кои артикули в какви бройки са били налични в „Хиполенд“ по време на промоционалната кампания.

„Според нас решението на ВАС е абсурдно“, твърдят юристите на „Хиполенд“. „Първо, ВАС иска съдът да назначи експертиза, която да сравни данните от решението на КЗК с данните от приложената по делото и предоставена от „Хиполенд“ таблица с данни, което само по себе си не налага експертиза. Второ, ВАС не отчита, че рекламната кампания не касае наличие на конкретен конструктор LEGO, а наличие на ограничено количество продукти от 5-те продуктови серии LEGO City, Friends, Duplo, Jurassic World The LEGO Movie. Трето, към този момент „Хиполенд“ вече е предоставил подробни справки за всички LEGO артикули, включително месеци преди кампанията. И тези артикули са в пъти повече.“ И на последно място, за да върне делото отново на АССО, съдът е „дописал“ жалбата на КЗК с допълнително основание. Така се оказва, че съдът е подпомогнал КЗК, вместо да гледа делото като арбитър, коментират от "Хиполенд".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12278

2

Bai Tanas

27.04 2022 в 12:55

Елементарно е:

имаш бизнес
+
носиш кюлчета
=
нямаш проблеми

10298

1

AntiZ

27.04 2022 в 12:37

Наказан заради една мутра, мутренската му партия, каскета мутра и мутренския му електорат. Made in Bulgaria