Забавя, но не забравя. КЗК глоби Хиполенд за 124.5 хил. лв.

OFFNews 16 ноември 2020 в 21:54 23175 5

Снимка Венци Мицов/OFFNews

Два месеца след несполучливият опит на МВР, НАП, митници и Държавната агенция по метрология да респектират веригата за детски играчки "Хиполенд", след като собственикът на компанията Мариан Колев подкрепи антиправителствените протести, управляващите успяха да ударят фирмата, съобщи “Капитал”.

В петък Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е наложила глоба от 124.5 хил. лв. на "Хиполенд" за нелоялна конкуренция. Според регулатора до такава е довела интернет кампания за промоция на продукти на Lego от началото на годината. Според КЗК от "Хиполенд" създали заблуждение сред потребителите, че ако продуктите са изчерпани онлайн, ще могат да ги намерят в магазина. По този начин "веднъж останали с убеждението, че при невъзможност да закупят желания от тях продукт в онлайн магазина на ответното дружество, биха могли да закупят същия в някои от магазините в цяла България, потребителите биха се насочили към някои от търговските обекти и при констатирана липса на търсения от тях продукт, особено предвид факта, че не всеки промоционален такъв е наличен във всеки търговски обект, да закупят друг".

Един "случаен" човек отишъл да си купи в магазина шест вида Lego в промоция, имало само пет. В други магазини го имало и шестия, но той не бил длъжен да ги обикаля. Почувствал се ощетен и сезирал не Комисията за защита на потребителите, а Комисията за защита на конкуренцията. Тя се самосезира и започва поредното производство.

"Така се действа в КЗК. На някой, който иска да купи ЧЕЗ или Нова телевизия, му се отказва с безумни аргументи, но на друг не се отказва", коментира през лятото собственикът на "Хиполенд" Мариан Колев пред "Дойче веле".

Мариан Колев и служителите му бяха участници в антиправителствените протести от самото им начало. В публична позиция той разказа как служителите на МВР използват сълзотворен газ срещу сина му, без да има причина за това. Малко след тази позиция държавата вкара четири контролни институции във фирмата. След вълна от обществено възмущение МВР решиха да прекратят проверката, която, според тях, била образувана на случаен принцип.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

5

GoGo84

17.11 2020 в 12:25

Изцедено от пръстите!

5712

4

tough

17.11 2020 в 07:07

БМБ не е баш главата, по-скоро нещо като само лицето.

10372

3

elbarbudo

17.11 2020 в 06:34

време е героят от росенец да отсече главата на змията. ама да не стане като миналия път само, че не знам.

6589

2

stanimir_13

17.11 2020 в 06:33

Комисия за защита на крадците. Бухалка. Бат'Бойко превърна всички администрации в бухалки. Това си знае и толкова може.

3021

1

Котарак

17.11 2020 в 05:17

Главата на змията се нарича БМБ. Отсечем ли я нея, постепенно ще се изчистим и от другите боклуци в управлението и държавната администрация.