Лиляна Павлова искала от съдия Ченалова да прекрати дело срещу нея

OFFNews 02 декември 2016 в 11:21 10281 5

Лиляна Павлова искала от съдия Ченалова да прекрати дело срещу нея

Снимка БГНЕС, архив

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова е искала бившата съдийка от Софийския градски съд (СГС) Румяна Ченалова да прекрати търговско дело заради участието ѝ в изборите през 2014 година. Това обяви самата Ченалова пред Mediapool. 

“Преди парламентарните избори, които бяха спечелени от ГЕРБ и доведоха до втория кабинет на Бойко Борисов, г-жа (Владимира) Янева ме извика в кабинета си в качеството си на председател и ми каза, че г-жа Лиляна Павлова иска да се срещне с мен. За целта срещата беше осъществена със съдебния секретар на г-жа Янева в едно кафе в близост до съда. Лиляна Павлова ме помоли да прекратя търговско дело, образувано по искова молба на старозагорска фирма срещу Министерството на регионално развитие и лично срещу Росен Плевнелиев и Лиляна Павлова в качеството им на бивши министри на регионалното развитие“, обяви Ченалова.

Според съдийката искането било делото да бъде прекратено още "в искова фаза". Ченалова обаче не прекратила делото, което се забавило, а след отстраняването ѝ от поста делото е поето от друг съдия. "Но оставих като ответници министерството и министрите. (По делото) Ставаше дума за някакви неплатени суми по обществено поръчка“, обясни Ченалова.

Според Ченалова интересът на Лиляна Павлова от прекратяване на делото са били изборите и това тя да не е уязвима. 

“Към датата на разговора явно (Павлова) се готвеше за участие в изборите. Като тя заяви, че би искала да бъде прекратено това дело, тъй като предстоят избори и не иска това да се разчува. В крайна сметка, нали, би било неблагоприятно за нея подобно развитие. Това дело аз не го прекратих, както по отношение на президента, така и по отношение на Лиляна Павлова. Държа да кажа, че президентът не е търсил контакти, единствено и само Лиляна Павлова“, обясни бившата съдийка.

Въпросното дело е образувано през януари 2013 година срещу МРРБ, както и срещу бившия регионален министър Росен Плевнелиев и Павлова като физически лица. Ищец е строителната компания “Загора“ ЕАД. Казусът наистина не е прекратен от Румяна Ченалова, а от съдия Мария Бойчева, която е поела делото след това. Причината за прекратяването е отказът на фирмата от претенциите. В рамките на делото “Загора“ ЕАД е искала от МРРБ и Плевнелиев да заплатят солидарно сумата от 1.562 милиона лева, а от МРРБ и Павлова сумата от 50 000 лева.

На 26 октомври миналата година съдът прекратява делото срещу Плевнелиев, Павлова и МРРБ заради отказ на фирмата от исковете.

“Самата тя, когато дори не е била на власт, е ползвала контактите на Бойко Борисов или на други, за да се облагодетелства от тези контакти във връзки с дела срещу нея. Тя няма право да коментира думите ми и "Яневагейт" по подобен начин. Не ѝ прави чест и не е достойно, след като знае самата тя в какво е участвала и какво е правила да се определя като коректор на общественото поведение, като човек, който говори, воден само от политическите си амбиции и амбициите си власт. Нямам нищо лично против нея, просто държа на истината и човек, когато коментира другите трябва да погледне първо себе си и да си спомни той какво е правил. Вероятно има много други неща, за които ние не знаем, но все някой знае и все някога ще излезе наяве“, каза Ченалова.

“Действително имаше такова дело срещу МРРБ, Росен Плевнелиев и мен, водено от старозагорска компания, по което първоначално съдия беше г-жа Ченалова, после, като я отстраниха от съда, делото се пое от друг съдия. Делото беше прекратено през 2015 г. срещу всички страни“, коментира тя.

По конкретните твърдения за срещата министър Лиляна Павлова признава, че такава среща е имало.

“Поканиха ме на среща в Съдебната палата, но пред палатата имаше някакъв протест. Когато отидох, ме посрещнаха г-жа Чаналова и една друга жена, която също не познавах. Г-жа Чаналова ми каза, че е, запозната с делото и каза, че тя счита, че е недопустимо да се води срещу физически лица, когато става дума за спор за плащане на суми между МРРБ и юридическо лице“, коментира Павлова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

77927

4

El Commandante

02.12 2016 в 14:00

От дебелариума на Доктор Емилова също я били търсели...

13056

3

Какавидков

02.12 2016 в 13:59

Номера е да се забрави за Нинова и Решетников.

13604

2

In Trum we trust

02.12 2016 в 11:54

Политическата и съдебната мафия са навързани като свински черва...

17439

1

мнение от IP

02.12 2016 в 11:45

Ама у нас трите власти са направо като шведска тройка.