КПКОНПИ погва бивш вътрешен министър за пране на пари (обновена)

OFFNews 18 януари 2023 в 14:44 8794 2

комисия

Снимка Архив

КПКОНПИ

КПКОНПИ ще извърши проверка на бивш вътрешен министър за пране на пари и осуетяване на разследване, съобщиха от Софийската градска прокуратура.

Име не се посочва, но се уточнява, че реакцията на държавното обвинение е "по повод журналистически запитвания във връзка с разпространена информация в средствата за масово осведомяване за евентуално извършено престъпление против правосъдието и против финансовата система от бивш министър на вътрешните работи и настоящ народен представител".

На 17 януари в СГП е подаден сигнал, в който са изложени твърдения, че бивш министър на вътрешните работи и сегашен депутат е съпричастен към осуетяване на наказателно преследване и пране на пари. Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън Европейския съюз към сметка на физическо лице в българска банка, се казва в съобщението на СГП.

Втората група твърдения са за евентуална съпричастност на въпросния бивш шеф на МВР към престъпления против финансовата система – пране на пари.

На основание чл. 145 от Закона за съдебната власт наблюдаващият прокурор е разпоредил извършването на проверка от страна на органите на КПКОНПИ. За резултатите обществеността ще бъде информирана, допълват от прокуратурата.

Вчера сайтът ПИК излезе с информация за оперативна разработка на ГДБОП "Градинарят" за Бойко Рашков, която била смачкана от МВР. Според сайта всичко тръгва миналата година след сигнал на банка до вътрешното ведомство, чийто шеф тогава е Рашков, за съмнителни транзакции на внушителни суми евро от страна извън ЕС до български клиент. Веднага след това парите били теглени в брой. Администрацията на министъра праща сигнала към ГДБОП, където при първоначално разследване и чрез СРС било установено, че получател на парите е човек, който работи като градинар в дома на Рашков. По-късно всичко било заметено. 

"Трябва да питате прокуратурата, това е източникът на информация. А може да питате източника, от който е тръгнала информацията към прокуратурата" - така пред журналисти в парламента отговори Бойко Рашков на въпрос дали той е вътрешният министър, срещу когото тече проверка.

Той добави, че вчера е било публикувано писмо по медиите в стила отпреди година и половина, когато са го свързали с председателя на Държавната агенция "Технически операции" и са се опитали да внушат, че двамата осигуряват технически средства да подслушват Иван Гешев.

Рашков уточни, че според НПК прокуратурата трябва да прави проверка по съобщение в медиите за данни за извършено престъпление. И допълни, че ПИК действа като "орган на политическа партия ГЕРБ и на политическа партия прокуратура", която информира "фалшиво, погрешно и злонамерено и очернящо доброто име на българските граждани и в много случаи неговото добро име". Той обвърза проверката с участието му на заседанието на правната комисия миналата седмица, когато се разглеждаше механизмът за разследване на главния прокурор.

Бившите вътрешни министри от ГЕРБ Христо Терзийски и Младен Маринов също коментираха казуса.

“Не знам срещу мен да има проверки. Никога не съм получавал пари от чужбина. Миналата година ми беше извършена пълна данъчна ревизия за шест години назад. Не са установени някакви нередности. Не се разпознавам аз, а и като се замисля - нямам градинар”, каза Христо Терзийски.

Така, като се замисля, не отговарям на нито един от профилите. Пред КПКОНПИ си попълвам редовно декларацията. Нямам информация да съм търсен или са съм проверяван. Данъчна проверка вече ми извършиха, нямам информация да имам нарушения. Преводи от чужбина никога през живота си не съм получавал. Няма нещо, което да ме притеснява”, заяви Младен Маринов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9018

2

Em Em

18.01 2023 в 18:12

Рашкав....

Так тошна, таварищ Митрофановна...

А нямате ли в пасольстве кръгли скоби?

11462

1

dardorel

18.01 2023 в 15:00

А бяха времена,когато много от изявяващите се в този форум го боготворяха/Б.Рашкав/....заедно с Румен Радев и т.н.
 
X

Подкастът на OFFNews