Гешев отчете редица успехи на прокуратурата и МВР

OFFNews 24 юли 2020 в 12:35 3503 3

Редица успехи и спад в различните видове битова престъпност отчетоха главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов на съвещание между двете институции. 

"Винаги съм твърдял, че за да бъдат постигнати резултати в интерес на българските граждани и българското общество, е необходимо на първо място взаимодействие между институциите, независимо от коя власт са те, в рамките на компетентността им", каза Гешев.

Той добави, че резултатите, които ще бъдат отчетени за първите пет месеца, показват, че това е правилният подход и че между прокуратурата и МВР се изгражда едно добро взаимодействие и партньорство както на централно, така и на местно ниво. 

Главният прокурор благодари на всички служители на МВР за жертвите и издръжливостта.

"Всички знаем какво напрежение костваше извънредното положение за обикновените служители на МВР, за цялото министерство и че докато повечето от нас бяха по къщите си, Вие изпълнявахте своя дълг за защита на българските граждани", заключи той. 

По думите му само преди 3 години, ако някой е кажел, че проблемът с телефонните измами може да бъде решен в приемливи граници, "мисля, че всички български граждани щяха да кажат, че това е невъзможно. Това е проблем нерешен след 1989 г., проблем, който засяга най-уязвимата част от българското население. Тези хора крадяха последните им спестявания. Факт е, че ние не можем да се преборим с престъпността и никоя държава не се е преборила, но е факт, че в сравнение с 2017 г. намалението на телефонните измами е 94%. През 2018 г. в сравнение с предходната спадът е 91,6%. През 2019 г. намалението е 90,7%", изреди Иван Гешев и допълни:

Ако се върнем на кражбите на МПС-та, през последните 10/15 години ставаше въпрос за 25/30 кражби на територията на цялата страна дневно. Днес конкретно има три кражби в България, а има дни без нито една. Спадът в сравнение с миналата година за първите пет месеца е 12%. За грабежите спадът е 20%, сравнено с предходната година. 

Той заяви още, че ако говорим за съвместната работа, касаеща образуване на досъдебни производства, повдигане на обвинения и внасяне на дела в съд, което е може би най-важната част, заедно с превенцията:

"Говорим за над 50 образувани досъдебни производства, образувани от началато на годината за битовата престъпност, над 305 лица са привлечени към наказателна отговорност и има стотици внесени обвинителни актове. И това е само за първите пет месеца". 

По думите му е факт, че след някои единични случаи и след действията на МВР и прокуратурата, с месеци там няма извършено престъпление. 

От своя страна главният секретар на МВР Ивайло Иванов съобщи, че е бил подготвил доста акценти, на които е искал да обърне внимание, но главният прокурор вече ги е казал.

"Резултатите са безспорни, не мога да не отчета това, че наистина има добро взаимодействие. Тенденция към намаляване на битовата престъпност е добра. Въпреки че тези проценти, които изброяваме са добри, аз си спомням как преди години се радвахме на спад от 1-2%, а сега навсякъде са по 15-20% спад. За телефонните измами е много красноречиво, не сме го очаквали", смята Иванов. 

Главният секретар добави, че с гордост може да каже, че всеки чужд гражданин може да отиде навсякъде в България.

"А когато ходя навън, винаги ме предупреждават: "там не отивайте, там е опасно". Нашата страна е много сигурна. Много пъти са ме питали какво правим с главния прокурор по малките населени места. Просто искаме да кажем, че обръщаме внимание на детайлите. Трябва да се знае, че за нас няма значение кой е извършител на престъпление и кой е пострадал, аршинът е еднакъв. Има държава и тя се намесва. Голяма част от охранителите не са се прибирали с дни вкъщи", заключи Иванов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови