Елена Йончева е знаела или е предполагала, че борави с присвоени от КТБ пари, обяви прокуратурата

OFFNews 08 ноември 2018 в 17:50 7350 4

Елена Йончева е знаела или е предполагала, че борави с престъпни пари. Това обяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова по повод разследванията, заради които по-рано днес главният прокурор поиска имунитета на шестима депутати. 

Йончева, която е депутат от БСП, е обвинена в пране на пари в особено голям обем. 

Специализираната прокуратура е образувано досъдебно производство за извършени финансови операции с парични средства, присвоени от фалиралата КТБ и са прикривани чрез офшорна компания – „Далий Трейдинг Лимитид“. За средствата "се знае или предполага", че са придобити чрез престъпление, смятат от прокуратурата.

Сигнали срещу Йончева подали двама депутати от ГЕРБ и още едно лице. 

„Това са средства, присвоени от длъжности лица от КТБ и са средства, които не са собственост на КТБ, а са собственост на българските граждани, които са имали влогове там. Това според нас е престъплението, което е било извършено”, заяви Арнаудова.

Тя допълни, че прокуратурата разполага с гласови доказателствени средства, че Йончева е знаела или е предполагала, че парите са придобити по престъпен начин. 

Специализираната прокуратура е образувала досъдебно производство на 31 август.

Депутатът от БСП Георги Михайлов е разследван за умишлена безстопанственост и сключване на неизгодни договори. В качеството си на директор на Специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания - София Михайлов е сключил преобладаващата част от договорите, с които са натрупани дългове в болницата в размер на 24 млн. лева. 

„Приложени са и договори само и единствено подписвани от него. Договорите са оценени като явно неизгодни сделки. Има извършена безстопанственост, действията му не защитават в пълна степен интересите на болничното
заведение“, посочи Румяна Арнаудова и уточни, че за продължаване на разследването е необходимо снемането на имунитета на депутата.

Борис Кърчев - депутат от ГЕРБ, е разследван за неплащане на данъци в качеството си на управляващ „Би Би Си Кейбъл“ ООД.  Той е избегнал плащане на данъци за периода юни – юли 2015 г. в размер на 320 000 лева ДДС, като потвърдил неистина в подадена Справка - декларация по ЗДДС и използвал документи с невярно съдържание – отчетни регистри и данъчни фактури и приспаднал неследващ се данъчен кредит. В хода на проверките е установено използването на сходна практика за избягване, установяване и плащане на данъчни задължения в особено големи размери и от „КТВ“ ООД. 

Сигналите срещу Кърчев са подадени от неправителствени организации и граждани.

Депутатите от „Воля” Веселин Марешки, Кръстина Таскова и Пламен Христов са обвинени в изнудване. Според Арнаудова прокуратурата е събрала достатъчно данни от свидетели и собственици на аптеки, които са потвърдили за упражнена спрямо тях принуда.

Софийската градска прокуратура е преценила доказателствата като достатъчни за повдигане на още едно обвинение на тримата депутати. Действията им са определени като престъпен сговор на повече от едно лице.

„За депутатите от „Воля“ това е едно и също съдебно производство. Същото, за което миналата година тримата дадоха съгласие да се провежда наказателно производство. Бяха разпитани още свидетели, собственици на аптеки, които потвърдиха за упражнена спрямо тях принуда. В момента не сме изправени пред изменение на обвинението. Касае се за същото обвинение с ново престъпление“, обясни Арнаудова, цитирана от "Фокус".

Елена Йончева, Георги Михайлов, Борис Кърчев и Пламен Христов обявиха, че ще си дадат доброволно имунитетите. Йончева коментира, че обвиненията срещу нея са "схема за сплашване и репресии". Опит за натиск видяха и депутатите от "Воля".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

29217

3

Лопе де Вега

09.11 2018 в 08:40

Щом Йончева е предполагала нещо си, значи е много виновна и трябва да бъде обесена, застреляна, отровена, удавена и разчекната на четири парчета след обезглавяване.

Като боковите юристи нема нигде у свет!

6774

2

ЛАФЪРДИЕВ

08.11 2018 в 21:33

ДОКАЗАТЕЛСТВА?????
Йончева "знаела" от месец АПРИЛ 2012-та, че парите на КТБ и офшорките на банката са от престъпна дейност??? Фалита на банката и данданията с " престъпленията и" са от 2014 г.
Само да ви припомня, че официозът Стандарт лееше дитирамби, че КТБ на година скача с по 10-11 места в класацията ТОП 100 на банките в света.. И че от 2009 до 2012-та се е качила цели 33 места в класацията..
А Баце награждаваше Цецо Мустака за банкер на годината по същото време за N+1-ви път.

6000

1

mladenec

08.11 2018 в 20:30

Оххххх, Арнаудова.......възбуждаш ме всеки път с монотонният си гласец...и малките устенца.....