Демерджиев: Прокуратурата не обича да разследва хората, които управляваха България

OFFNews 07 октомври 2022 в 11:16 2580 1

Демерджиев

Снимка БТА

Иван Демерджиев

Πpoĸypaтypaтa нe oбичa дa paзcлeдвa xopaтa, ĸoитo yпpaвлявaxa Бългapия дoпpeди извecтнo вpeмe, пpeди дa зaпoчнaт cлyжeбнитe ĸaбинeти. C тaĸoвa впeчaтлeниe ocтaвaм aз, заяви служебният вътрешен министър Иван Демерджиев пред БНР.

"Cиcтeмaтa, ĸoятo aз зaвapиx, бeшe c изпycнaт ĸoнтpoл и тo нe oт вчepa. Гoдини нapeд ca нaĸaзвaни peдoви cлyжитeли. Гoдини нapeд пoлитичecĸoтo pъĸoвoдcтвo e тopмoзилo пpoфecиoнaлнoтo. Зaдaчaтa нa пoлитичecĸoтo pъĸoвoдcтвo нe мoжe дa бъдe дa peпpecиpa тeзи пpoфecиoнaлиcти, тpябвa дa им cъздaдe ycлoвия дa paбoтят и дa cъздaдe ycлoвия зa yпpaжнявaнe нa нaдзop нaд тяxнaтa paбoтa. Πpeз гoдинитe oбaчe ce нaблюдaвa интeнзивнa нaмeca, c ĸoятo пoлитичecĸoтo pъĸoвoдcтвo зaпoчвa дa пpaви бeзпpинципни poĸaди, вaдeйĸи пpoфecиoнaлиcти и cлaгaйĸи xopa, ĸoитo ca им yдoбни зa eднo или дpyгo нeщo. Bcичĸo тoвa нaнacя изĸлючитeлнo cepиoзни щeти въpxy MBP. Зa дa бъдaт зaличeни тeзи щeти, зa дa бъдe възcтaнoвeнo MBP, тpябвaт мнoгo пoвeчe oт двa мeceцa", коментира Дeмepджиeв.

От думите му стана ясно, че непреодолимите различията между вътрешното министерство и държавното обвинение не са изчистени по въпроса с катастрофата на Околовръстното шосе, при която загина френски гражданин. 

При инцидента от 25 септември пострадаха и още двама души, а обвинен за него е Димитър Любенов. В кръвта му бяха открити следи от наркотици и алкохол, освен това е карал с несъобразена скорост. Установено бе, че зад гърба си има 23 нарушения, за които е бил санкциониран, 15 от които през последните 2 г. 

Според Демерджиев има тенденция, след като прокуратурата събере материали по досъдебни производства, "да се изпада в ситуация МВР да не може да ги коментира, а прокуратурата избирателно да може и започва един диалог, в който МВР не може да бъде пълноценна страна".

Шефът на вътрешното ведомство обясни, че първо е имало сигнали в медиите за съпричастност на двама полицейски служители, особено на жената - тя се държала по "неадекватен начин". След това МВР е направило всичко възможно да събере доказателства имало ли е съпричастност, каква е била тя и е установено, че патрулът е нарушил задълженията си. Двамата служители много по-рано са знаели, че има такъв автомобил, станали са свидетели на катастрофата и не са реагирали по "начин, който очаквам от тях", допълни Демерджиев. 

На двамата полицаи вече са отнети служебните карти и оръжие и ще им бъдат проведени дисциплинарни производства в "най-бърз порядък".

Вътрешният министър допълни, че няма камери, които да са заснели, че Любенов е дал по 200 лв. на двамата от патрула, за да го ескортират. И тъй като разбиранията на МВР и прокуратурата за скорост са различни - държавното обвинение подхождало доста по-лежерно, обвинителят е бил докаран във "Вътрешна сигурност", за да разгледа записите. Желанието на МВР е било двамата да бъдат задържани, за да се съберат доказателства по-лесно - да се вземат телефоните им и да се свали информацията.  

"Ние не сме лицемерни, както понякога прокуратурата. Когато наблюдаващият прокурор твърди, че едно такова действие ще саботира действието му, ние се съобразяваме, защото той води разследването. Той е този, който трябва да обезпечи резултат от това разследване. Когато на няколко пъти наблюдаващият прокурор казва, че едно задържане ще саботира неговите действия, ние се съобразихме", обясни Демерджиев защо МВР не е задържало двамата полицаи.

По темата с изборните нарушения министърът обясни, че "традиционно има лица, готови да продадат гласа си, въпреки машините". Но на последния парламентарен вот на 2 октомври много по-малко са били проявилите желание да купуват гласове.

"Голямата част от тях бяха следени от полицията по места до последния момент – дали ще посегнат към тези гласове. В огромната си част те не посегнаха към тези гласове. Предполагам, че е комплекс от причини. Вероятно не са имали толкова голям интерес, осъзнавайки ситуацията, в която се провеждат тези избори. На това повлияха и много интензивните действия, които бяхме предприели. Техният ефект се видя, включително с ниската избирателна активност на места, където при купен вот тя нараства лавинообразно", посочи Демерджиев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-480

1

Октим

07.10 2022 в 13:38

Така е, тъй като прокуратурата грабеше наред с управляващите и ги закриляше в цялата им престъпна дейност! До ден днешен!