Мъжът, причинил тежката катастрофа на Околовръстното, е бил наказван 23 пъти. 15 от санкциите са в последните 2 г. (обновена)

Апелативният съд в София остави Димитър Любенов за постоянно в ареста

OFFNews 04 октомври 2022 в 13:31 6073 7

Любенов

Снимка БГНЕС

Димитър Любенов

Димитър Любенов, обвинен за катастрофата на Околовръстното шосе на София, при която загина френски гражданин, е бил санкциониран 23 пъти, 15 от които само за последните 2 г., като някои от нарушенията са в съседни дати.

Апелативният съд в София го остави окончателно в ареста. Според магистратите има достатъчно доказателства, че Любенов може да извърши ново престъпление.

При инцидента от 25 септември загина един човек, а двама бяха ранени. Тогава поршето на Любенов излетя от локалното, засече друг автомобил, в който пътувала двойка французи на път за летището в столицата. Мъжът загина, жената бе настанена в болница, пострада и шофьорът на колата. В кръвта на 39-годишния Любенов бе открит кокаин и алкохол, освен това е карал със 195 км/ч  вместо с позволените 80 км/ч. Има и предишни нарушения и неплатени глоби за превишена скорост. 

Преди дни Софийската градска прокуратура промени обвинението на Димитър Любенов в умишлено престъпление. Досега то беше, че по непредпазливост е причинил смъртта на 64-годишен френски гражданин и телесни повреди на двама други.

Адвокатът на подсъдимия Ива Борисова каза, че Любенов е готов да съдейства за разкриването на всички детайли. И затова вече е дал показания. В тях той обяснил, че малко преди катастрофата е спрян от полицаи, на които дал 200 лв., за да го ескортират. Борисова допълни, че прокуратурата не е направила нищо, за да изясни дали в случая няма участие на длъжностни лица и какво е тяхната причасност към инцидента. "Докато не бъде изкоренена корупцията от тази държава, тя ще бъде "счупена", каза Борисова и посочи, че мъжът е направил всичко възможно да не шофира, но е бил принуден.

Прокуратурата посочи, че това са твърдения на обвиняемия и се прави още проверка. Доказателства засега няма.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обяви, че са отстранени полицаи, които са "имали участие, каквото не би трябвало да имат".

В късния следобед той даде брифинг, на който обяви, че двама полицаи, мъж и жена, са отстранени от работа, отнети са им личните карти, личният знак, служебното оръжие след катастрофата на Околовръстното в София, при която загина френски гражданин. Той обясни, че е имало данни, че в близост до катастрофата е имало полицейска кола.

"Извършена е проверка. Има доказателства, че полицейският автомобил се е движел по маршрута на "Поршето" на Любенов. Този полицейски автомобил и двамата полицаи са станали свидетели на самата катастрофа. Вместо да изпълнят служебните си задължения, те са направили нещо друго", каза Демерджиев, но не уточни какво точно.

Той добави, че е имало предложение двамата полицаи да бъдат задържани незабавно за 24, да се вземат телефоните и данните от телефоните и да се предприемат неотложни действия. Наблюдаващият прокурор обаче не е позволил това и е поел контрол върху разследването.

Съдът цитира експертиза, че Любенов е можел да спре в отбивка на пътя, а непосредствено преди удара той не е използвал спирачките на колата.

Самият Любенов през сълзи изказа съболезнования на роднините на загиналия.

"Виновен съм, направих грешка. За мен първият път се оказа фатален", каза още Димитър Любенов.

Вътрешният министър Иван Демерджиев коментира и катастрофата в Шумен.

"Случаят в Шумен е доста по-сложен, но голяма част от информацията по него е класифицирана. Ако главният прокурор не прояви доблест и не разкрие подробности по случая, аз ще направя всичко възможно, за да ви информирам, без да нарушавам закона."

Той коментира и случая в Пловдив, при ойто полицай получил подкуп, Демерджиев заяви, че тече разследване. Служителят на МВР е задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Тече разследване. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1040

7

Nasimo

05.10 2022 в 08:58

Само секунда ми трябваше да му мидя физиономията... от един етнос е, и явно е човек на когото трябва.... дали няма да го намерят в подходящо състояние за да не пропее?

22548

6

dolivo

04.10 2022 в 18:42

добре са го подучили адвокатите - внушава с изказванията си "първи път" - е ясно , първо убийство, инак рецидивист в рисковите изцепки

1074

5

IV123

04.10 2022 в 18:06

Поредният боклук, на който би му се разминало, но в случая има една разлика - загиналият е френски гражданин и делото ще се наблюдава под лупа

1005

4

Anne

04.10 2022 в 17:28

"Самият Любенов през сълзи изказа съболезнования на роднините на загиналия.
"Виновен съм, направих грешка. За мен първият път се оказа фатален", каза още Димитър Любенов.

Ревало е говното, много чувствителни тия джигити...ех да можеше да го съдят във Франция....

-1655

3

ob1

04.10 2022 в 16:27

"За мен първият път се оказа фатален"
и в същото време:
"санкциониран 23 пъти, 15 от които само за последните 2 г"
Нагло говно, явно решило, че е безнаказано и безсмъртно. Пандиз за тяя гнида!

15914

2

поп Дръвчо

04.10 2022 в 16:10

Оби, кой ще си остави дилърчето бе?

-1655

1

ob1

04.10 2022 в 13:37

"посочи, че мъжът е направил всичко възможно да не шофира, но е бил принуден"

Ъммм, кой му опря пистолет в дебелата глава и каза "Карай!"? Аре най-накрая един поне боклук да си получи заслуженото, а?