Банев към свидетелка: Колелото се върти и сега вече не съм затворен

Обвиняемият бизнесмен вече е с парична гаранция от 500 000 лв., а не под домашен арест

OFFNews 03 декември 2021 в 16:49 6673 0

Подсъдимият за данъчни престъпления бизнесмен Николай Банев е заплашвал свидетелка по делото срещу него и я предупредил да внимава какви показания дава. Това става ясно от окончателното определение на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС). Въпреки приетите показания в жалбата на свидетелката, съдът освободи Банев от домашен арест и го пусна под гаранция от 500 000 лв., съобщи "Лекс".

Свидетелката Мария Николова е подала жалба в Специализираната прокуратура, като е обяснила, че на 2 октомври около 18 ч. Банев ѝ се обадил по телефона, а тя приела обаждането като заплаха за живота ѝ, защото го познавала като безскрупулен. Бизнесменът се обърнал към нея с думите: "Ти си умно момиче и знаеш какво трябва и какво не трябва да говориш".

След това я уведомил, че засега нямал лоши чувства към нея, но я предупредил, че ако потвърди показанията си от досъдебното производство, щял да я зачеркне завинаги.

"Свидетелят се опитал да обясни, че пред съда ще трябва да говори само истината, но подсъдимият ѝ заявил: "Нали знаеш, колелото се върти и сега вече не съм затворен", става ясно от жалбата на Николова, разкрита от съда.

Евгения и Николай Баневи бяха арестувани в Ница на 26 октомври 2018 г., преди да отпътуват за България. Те са били там с трите си деца и имали резервиран полет към София от предния месец, но междувременно прокуратурата им повдигна обвинения и издаде Европейска заповед за арест (ЕЗА), с която те бяха обявени за издирване и задържане. Банев бе в ареста повече от две години и половина.

Съпрузите обаче осъдиха България в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Той постанови да им бъде платено обезщетение от близо 20 000 евро. Според съда продължителността на задържането е тревожна и българските власти е трябвало да дадат особено силни аргументи, за да задържат Банев за толкова дълъг период.

Така се стигна до ново определение на спецсъда, който веднъж вече бе определил гаранция от 1 млн. лв. на Банев, но втората инстанция я отмени. В края на октомври, вече и след решението на ЕСПЧ, спецсъдът отново определи гаранция на Банев, но от 200 000 лв.

Именно това определение протестира прокуратурата пред АСНС, като посочва и показанията на заплашената свидетелка, за да мотивира искането Банев да остане под домашен арест. Той пък твърди, че не може да плати 200 000 лв., защото не разполага с толкова пари заради обезпечителните мерки на антикорупционната комисия. Банев е поискал съдът да не взема предвид и показанията на свидетелката, защото информацията не била събрана по реда на НПК. Той заявява също, че няма намерение да се укрива, защото има мотив да изчисти името си.

Заради определението на ЕСПЧ съдиите Емилия Петкова (председател на състава), Венелин Иванов (докладчик) и Аделина Иванова обясняват, че няма как да не му бъде наложена по-лека мярка за неотклонение. Но продължава да има обосновано предположение, че Банев е извършил престъпленията, за които е обвинен, включително за пране на пари и укриване на над 1,5 млн. лв. данъци.

По този повод съдът пише, че според събраните доказателства и показания на свидетели има обосновано съмнение, че Банев и негови приближени са извършвали сделки, с които той е насочвал активи на управлявани от него фирми в България към многобройни офшорки. Така се създавало фиктивно задлъжняване на българските фирми, което е ползвано като привидно основание активите им да бъдат придобивани от офшорните дружества.

Съдът е категоричен, че продължава да има риск Банев да извърши и друго престъпление, като отбелязва в определението си разговора със свидетелката Николова и предходни доказателства за негови разговори от ареста.

Според АСНС обаче дори и Банев да бъде оставен под домашен арест, тази мярка може да възпрепятства само укриването му, но не и заплахи, за каквито е свидетелствала Николова. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови