Връзки на съпруга с Москва поставят под риск поста на премиерката на Естония

OFFNews 25 август 2023 в 19:40 3842 3

Кая Калас

Снимка Wikimedia commons/ Creative Commons Attribution 2.0 Generic

Кая Калас, премиер на Естония

Естонският премиер Кая Калас е подложена на натиск да се оттегли заради съобщения, че съпругът ѝ притежава дял в компания, продължила дейността си в Русия и след нахлуването на руските сили в Украйна, предаде Ройтерс.

Две водещи естонски издания я призоваха да подаде оставка, а според две социологически проучвания мнозинството от запитаните също са на мнение, че тя трябва да напусне поста си. Калас заяви, че не вярва компаниите на съпруга ѝ да са вършили нещо нередно, а самият той каза, че продава дела си в спорната компания.

Калас, която призова европейския бизнес да прекрати връзките си с Москва, е сред най-големите критици на Русия в ЕС и НАТО, а в един момент името ѝ се споменаваше като възможен бъдещ генерален секретар на НАТО.

По-рано през седмицата естонската телевизия съобщи, че "Старк Лоджистикс", естонска компания, в която съпругът на Калас, Арво Халик, индиректно притежава 25-процентен дял, е снабдявала завод за аерозолни опаковки в Русия, притежаван от друга естонска фирма.

За времето от началото на войната компанията е спечелила 1,5 милиона евро от обслужване на завода, съобщи естонският вестник "Ести певалехт".

Президентът Алар Карис и лидерът на Социалдемократическата партия, по-малкия партньор в коалиционното правителство на Калас, вчера призоваха премиера подробно да запознае обществеността с всички детайли около казуса.

Вчера Калас заяви пред репортери, че макар и да не разполага с подробни сведения за бизнеса на съпруга си, е доволна от обяснението, което той е дал, че компанията само помага на другата компания, докато приключи закриването на дейността си в Русия.

"Това, в което съм напълно убедена, е, че компаниите на съпруга ми не са замесени в никаква неморална дейност. Те дори не купуват горивото си от Русия, за да не оставят и едно евро в икономиката ѝ", каза Калас в сряда, цитирана от естонската телевизия.

Друг водещ всекидневник, "Постимес", коментира в редакционна статия от днес, че премиерът се е опитала да избяга от отговорите на въпросите.

"Нито в сряда, нито вчера получихме отговори и няма причина да смятаме, че ще ги получим утре и в неделя. Затова "Постимес" дава на премиера приятелски съвет да си тръгне още днес, за да избегне дори още по-голям позор", пише изданието.

"Ести певалехт", другият голям местен всекидневник, отбеляза, че Калас трябва да подаде оставка и да поиска вот на доверие в парламента.

Естонската телевизия цитира две проучвания, на Института за социологически изследвния/Нордстат и на социологическата агенция "Туру-урингуте", според които съответно 57 и 69 на сто от запитаните са на мнение, че тя трябва да напусне поста си.

Днес съпругът ѝ обяви, че ще продаде дела си в компанията и ще се оттегли от управителния ѝ съвет, посочи естонската телевизия.

"В компанията няколко пъти обсъдихме въпроса с превозите до нашия клиент (в Русия) и сметнахме, че сме взели правилното решение, помагайки на правилните хора и спасявайки една добра естонска компания. Нямаше как да постъпим по друг начин", каза Халик.

Калас, която според публикуваната ѝ от новинарската агенция Балтик нюз сървис (БНС) данъчна декларация е дарила на бизнеса на съпруга си суми в размер на около 350 000 евро, през декември забрани на естонските държавни железници да извършват превози на никел до Русия, въпреки че тази стока не попада под ударите на санкциите. Тогава премиерът каза, че жп превозвачът не бива да има никакви делови взаимоотношения с Русия и Беларус.

Либералната "Партия на реформите" на Калас, която е на власт от 2021 г., спечели изборите през март и получи 37 мандата в 101-местния парламент. След това тя се коалира с друга либерална формация, "Естония 200", и със социалдемократите, заедно с които образуваха управляващо мнозинство от 60 депутати.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

870

3

Constanza

26.08 2023 в 00:22

От оправданията ѝ личи, че въобще не става за генерален секретар на НАТО. Или за премиер на Естония.

1236

2

БотоксПутю

25.08 2023 в 22:50

А какво да кажем за нашия президент? Работи като доброволец

22548

1

dolivo

25.08 2023 в 21:28

еее, а как да го продаде тоя дял дето се е набутал?

но пък руснака всячески ще се опита да влияе, особено ако има пръст в някоя паница
 
X

Да помогнем на украинските деца!