Украйна поиска Железния купол на Израел. Няма да го дадем, но ще помогнем с друго - отвърна Ганц

Александра Маркарян 20 октомври 2022 в 11:23 7952 4

Бени Ганц - министър на отбраната на Израел

Снимка БТА/АП

Бени Ганц - министър на отбраната на Израел

Израел няма намерение да предоставя на Украйна оръжия, които да ѝ помогнат във войната с Русия. Но ще предложи на Киев помощ за разработването на интелигентна система за предупреждение за въздушни заплахи – заяви министърът на отбраната Бени Ганц в отговор на искане от Украйна. Външният ѝ министър Дмитро Кулеба заяви по-рано, че страната му официално ще поиска от Израел системата ѝ за противовъздушна отбрана.

„Израел няма да предаде оръжейни системи на Украйна поради различни оперативни съображения“, каза Ганц на среща с посланиците на страните от ЕС в Израел в сряда. Но – увери министърът – Израел продължава политиката си за подкрепа на Украйна чрез хуманитарна помощ и доставка на животоспасяващо и отбранително оборудване.

В рамките на това подпомагане Израел е поискал от Украйна данни, "които биха ни позволили да помогнем за изграждането и доставянето на интелигентна система за предупреждение, подобна на израелската, срещу въздушни и други заплахи".

Във вторник украинският външен министър официално поиска от израелското външно министерство системи за противовъздушна отбрана (ПВО). Те включват "Железен лъч", "Железен купол", "Барак-8", "Пейтриът", "Прашката на Давид" и антибалистичната ракета "Стрела". Кулеба поиска и Израел да обучи украинските сили в използването им. Той предупреждава, че използването на ирански безпилотни самолети от Русия във войната срещу Украйна ще подобри иранските системи, което ще увеличи заплахата от Иран срещу Израел и Близкия изток.

Израел следи иранското участие във войната. Виждаме ясно, че те предоставят на Русия дронове. Възможно е в бъдеще Иран да предостави и по-модерно въоръжение. Няма съмнение, че Иран ще лъже за способността си да разработи ядрено оръжие точно така, както е правил в миналото. Ето защо трябва да повишим нивото на разузнавателното и оперативното сътрудничество между страните - казва още Ганц.

Той уверява посланиците, че Израел ще продължи да следи развитието на войната в Украйна и последствията от нея за региона. "Не сме позволявали и няма да позволим нашите врагове да получат модерно оръжие. Подготвени сме за всеки сценарий, дължащ се на сближаването между Иран и Русия в резултат на кризата в Украйна", заявява израелският министър на отбраната.

Във връзка с тази позиция Кулеба настоя във вторник, че „ако политиката на Израел наистина е да се противопоставя последователно на разрушителните действия на Иран, тогава е време Израел открито да застане на страната на Украйна“.

За днес е планирана среща между министър-председателя на Израел Яир Лапид и Кулеба, на която ще бъдат обсъдени украинските искания.

Изявленията на Ганц идват на фона на предупреждение от Русия към Йерусалим по-рано тази седмица да не продава оръжия на Украйна. В понеделник бившият руски президент Дмитрий Медведев предупреди, че доставката на военно оборудване от Израел за Украйна ще разруши отношенията между двете страни. След този публичен коментар Ганц отмени планиран за същия ден телефонен разговор с украинския си колега Алексей Резников.

Близкият до руския президент Владимир Путин Медведев коментира още, че въоръжаването на Киев от Израел „би било много безразсъдна постъпка“.

Израелски служител заяви пред в. "Аарец", че според тях забележките на Медведев са дошли, след като в неделя министърът по въпросите на диаспората на Израел Накман Шай призова властите да изпратят военно оборудване на Украйна.

Шай написа:

"Иран доставя балистични ракети на Русия. Съмненията за това къде трябва да застане Израел в този кървав конфликт приключиха. Вече няма място за самоуправство. Дойде време да предоставим на Украйна военна помощ, както правят САЩ и НАТО".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

15914

4

поп Дръвчо

20.10 2022 в 19:20

Що се плаши, що се плаши... Щото са се пробвали срещу израелското оръжие и резултатът е добре известен - кеф ти Египет, кеф ти Сирия, кеф ти Иран...

Не изглежда мюсюлманите да са особено застъпени - откакто се разбра че в Украйна тик-ток клиповете не стават много добре, чеченците рЕзко намаляха. Иран - краставите магарета се надушват. Клатещите се диктатурки също.

318

3

Valioka

20.10 2022 в 16:29

Абе, що втората армия в света се плаши толко много от израелското оръжие?... Епа Израел даже не е в първата десетка на топ армиите в света... И защо разчита толко много на помощ от мюсюлмани, като агент Гундяев прай водосвети на рашисткото оружие?... То не са чеченци, то не са иранчани, то не е чудо... Не се връзват нещата нещо. Това е пълна лудница - да го питаш путин, що му требваше лозе на баир?...

-529

2

6екеr4о

20.10 2022 в 14:20

Дедо Попе, амин, Дай Боже!

15914

1

поп Дръвчо

20.10 2022 в 11:39

Накратко: Украйна ще има "железен купол", но официално няма да им е даден от Израел.

 
X

Подкастът на OFFNews