Израелски премиер с първа остра реакция срещу Русия за войната. Посолството контрира: Мълчахте 8 г. за украинския тероризъм!

Александра Маркарян 11 октомври 2022 в 13:07 9408 6

Яир Лапид

Снимка БТА/АП

Яир Лапид

Израелският министър-председател Яир Лапид осъди руските нападения срещу граждански обекти в украинската столица Киев. Той направи първото подобно изявление за израелски премиер снощи, съобщава "Джерусалем пост".

"Остро осъждам руските нападения срещу цивилното население в Киев и други градове в Украйна - написа Лапид. - Изпращам искрените ни съболезнования на семействата на жертвите и на украинския народ."

Руското посолство в Израел реагира с изявление, в което се казва: "Ние чухме тежки думи на "остро осъждане" от израелски официални лица относно "руски нападения срещу цивилното население" в градове на Украйна. Според Министерството на отбраната на Русия днес руските въоръжени сили са извършили прецизни атаки срещу военни обекти, комуникационни възли и енергийна инфраструктура на Украйна".

"Заслужава да се отбележи - продължава посолството - че, за съжаление, Израел предпочете да запази мълчание по време на осемгодишните непрекъснати украински терористични атаки срещу гражданите на Донбас, да си затвори очите за последното убийствено украинско нападение срещу бежански конвой в Харковска област, за чудовищните убийства на цивилни граждани от неонацистите от "Азов" в Копянск и други украински градове, за бруталното убийство на руската журналистка Даря Дугина, за неотдавнашното украинско терористично нападение на Кримския мост, както и за много други ужасяващи и ненаказани престъпления на киевския режим."

През последните седмици Израел обяви, че няма да признае анексирането на четирите украински области от Русия след проведените референдуми под дулото на оръжие, а Лапид осъди руското нахлуване в първите дни на войната през февруари и март тази година, когато беше външен министър. Тогавашният министър-председател Нафтали Бенет обаче не осъди изрично Русия, отчасти заради опитите си да посредничи между Москва и Киев, но най-вече заради т. нар. механизъм за избягване на конфликти между Русия и Израел в Сирия. Той позволява на израелските Военновъздушни сили да атакуват ирански цели над северната граница, където руската армия има голямо присъствие. Друг сериозен довод за въздържането от остри изказвания е загрижеността за благосъстоянието на руските евреи.

Руските бомби по цивилни в украински градове, включително Киев, които последваха взрива на Кримския мост от 8 октомври обаче промениха ситуацията и министър-председателят на Израел осъди действията на руските сили.

Лидерката на партия "Мерец" Зехава Гал-Он призова Израел да снабди Украйна със системи за противоракетна отбрана - нещо, което Киев иска от самото начало на войната. Украинците са поискали израелската система "Железен купол", но Израел е отказал.

"Путин обстрелва с ракети Киев и Лвов - изтъкна г-жа Гал-Он. - Улиците горят. (Американският президент Джо) Байдън вече го каза ясно: това е геноцид."

Зехава Гал-Он обаче настоява, че е дошло време позицията на Израел да бъде променена. "Това е моралното нещо, което трябва да се направи, когато цивилни граждани са мишени на ирански дронове заради лудостта на един кръвожаден тиранин", заявява тя, визирайки руския президент.

"Системата "Железен купол", предназначена да спира снаряди, изстрелвани от "Хамас" и "Ислямски джихад" от Газа, вероятно ще бъде неефективна срещу иранските безпилотни самолети, използвани от Русия" - отбелязва обаче "Джерусалем пост". Системата е проектирана, за да прихваща и унищожава ракети и артилерийски снаряди, изстреляни от разстояние 4 до 70 км. Изданието напомня, че "всяка батерия покрива малка част от територията на Израел и те са местени постоянно в районите, към които се очакват нападения, докато Украйна е над 10 пъти по-голяма от Израел".

Въпреки това Израел разполага с други системи за противоракетна отбрана, които биха могли да помогнат на Украйна във войната - допълва "Джерусалем пост".

Израелска помощ за Украйна

Досега Израел е изпратил стотици тонове хуманитарна помощ на Украйна, но не и военна, различна от каски и защитни жилетки. Страната изгради и полева болница.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви миналия месец, че е "шокиран", че Израел не е предоставил на страната му никакво противовъздушно оръжие.

"Израел не ни е предоставил нищо. Нищо. Нула! Не обвинявам лидерите. Отбелязвам фактите: имаше разговори с лидерите на Израел и това не помогна на Украйна", продължи Зеленски, който е от еврейски произход.

През последните месеци Москва предприе строги мерки срещу Еврейската агенция, като по този начин затрудни емиграцията на руските евреи в Израел, към която се стремят хиляди.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

814

8

emil kirilov

11.10 2022 в 21:42

Всичко що е руско е шизофренско. Рашистите си вярват на фалшивата пропаганда за геноцид на руския етнос в Донбас? Само те вярват в дебилските фейкове, защото и те самите са дебили.

345

7

Джендо Джедев

11.10 2022 в 16:41

Така е, ама и руските са събрали критична маса, достатъчна за да се пречи. Дето викаш - мурзилки...

15914

6

поп Дръвчо

11.10 2022 в 16:36

От руските евГеи в Израел повече са само украинските евГеи в Израел.

На какво се дължи досегашната им колеблива позиция не е ясно ама предполагам че и там си имат мурзилки.

345

5

Джендо Джедев

11.10 2022 в 16:26

Наистина положението на Израел е деликатно. От една страна - Сирия, от друга - много руски евреи в Израел... Ама явно вече и от там ще почнат доставки на пушкала. Имат чудесна система Iron Dome. И разни други убавини. ;)

2073

4

Johnny B Goode

11.10 2022 в 15:18

Бармалейчо днес застъпил на смяна, сигурно Веждичката е в почивка.
Кво казваш, всички били затънали в проблеми, сал едната Русия цъфти и скоро ще върже. А кажи кога ще литва Сармата и кво стана с Великата Армада?

-240

3

редовно четящ

11.10 2022 в 14:52

Закъде без торните бръмбари на кремъл! Браво на Израел!
 
X

Да помогнем на украинските деца!