Шулц атакува Меркел за бежанците в тв дебат, тя все пак го победи

OFFNews 04 септември 2017 в 08:01 2392 3

Германската канцлерка Ангела Меркел бе победител в снощния телевизионен дебат със съперника й социалдемократ Мартин Шулц, който я атакува за политиката към бежанците, отношенията с Турция и с президента на САЩ Доналд Тръмп, предадоха Ройтерс и ДПА.

Дебатът бе единственият между двамата основни кандидати за канцлерския пост преди парламентарните избори в Германия на 24 септември.

Преди дебата Меркел, която се бори за четвърти мандат, имаше 14 пункта преднина пред Мартин Шулц в социологическите проучвания. Анкета на агенция Инфратест Димап, поръчана за телевизия А Ер Де показа, че Меркел е била по-убедителна в дебата за 55 на сто от зрителите, които смятат, че тя е по-подходяща за лидер на Германия в сегашните глобални кризи. За 35 на сто по-убедителен е бил Шулц.

Кандидатът на социалдемократите възприе агресивен подход срещу канцлерката от самото начало на 97-минутния дебат. В отговор на атаката на Шулц, че ако бъде избран за канцлер, ще спре преговорите на Турция за присъединяване към ЕС, Меркел заяви, че според нея Турция никога няма да стане член на ЕС. "Винаги съм била сигурна, че Турция няма да стане член на Европейския съюз. Ще разговарям с колегите си от ЕС, за да видя можем ли да постигнем обща позиция по този въпрос и да прекратим преговорите", каза канцлерката. Тя се върна на проблема за Турция дори след като модераторите преминаха към въпрос за политиката на президента Доналд Тръмп към Северна Корея, отбелязва Ройтерс.

Шулц обвини американския президент, че тласка света към ръба на криза със своите туитове и каза, че Германия трябва да работи с европейските си партньори, с Канада, Мексико и вътрешните опоненти на Тръмп, който според него е твърде непредвидим. В отговор Меркел каза, че е разговаряла вчера с президента на Франция Еманюел Макрон за Северна Корея и ще говори и с Тръмп, както и с лидерите на Русия, Китай, Япония и Южна Корея в близките дни. "Не мисля, че някой може да реши този конфликт без американския президент. Но според мен трябва да се заяви възможно най-ясно, че за нас е възможно единствено мирно дипломатическо решение", каза Меркел.

Държавническият й опит изглежда оказа влияние върху избирателите, отбелязва Ройтерс. Анкетата на А Ер Де показа, че за 49 процента от зрителите на дебата тя се е представила като по-надеждна, а 29 на сто са харесали повече Шулц.

Социалдемократът я атакува и по въпроса за бежанците. Той я упрекна, че не е съгласувала с европейските страни по-добри ответни действия на бежанската криза през 2015 г., когато решението й да отвори границите на Германия за стотици хиляди мигранти, мнозина бягащи от войните в Близкия изток, предизвика силен спад на подкрепата за нея.

"Щеше да е по-добре, ако тогава се бяха включили нашите европейски съседи", каза Шулц. Отговорът на Меркел бе: "Тогава имахме много драматична ситуация. В живота на канцлера има моменти, в които трябва да взима решения. Взимала съм решения в много драматични ситуации - за еврото и бежанската криза и продължавам да стоя зад тези решения", каза Ангела Меркел.

Единият от четиримата модератори упрекна канцлерката за неохотата й да критикува автомобилната индустрия заради скандала с дизеловите двигатели на Фолксваген. Меркел реагира остро: "Напротив, потресена съм и съм изключително много разгневена".

Въпреки, че бе нападателен, Шулц не успя да нанесе на Меркел никакъв тежък политически удар, отбелязва ДПА. Малко е вероятно дебатът да помогне на социалдемократите да обърнат тенденцията в електоралните нагласи, посочва Франс прес.
Наред с това около 50 на сто от избирателите все още не са решили за кого ще гласуват, добавя ДПА.

Източник: БТА

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови