Русия прави алтернатива на IKEA, ще кръщава мебелите с имена на езика Коми

OFFNews 30 март 2023 в 20:17 4438 6

Снимка bnkomi.ru

Мебелите ще приличат на тези от IKEA, но ще носят имена на езика Коми.

Русия продължава процеса на "импортозаместването", при което известни световни брандове, напуснали пазара й, се заменят с локални новосъздадени марки с намирането на заместител за продукцията на излязлата от страната IKEA, съобщи ТАСС. Бившите заводи на многонационалната компания в Ленинградска и Кировска област, които произвеждаха стоки за нея пак ще продължат да произвеждат, но вече като заводи "Лузалес-Тихвин" и "Лузалес-Вятка", ще произвеждат достъпни и висококачествени мебели.

Руснаците, обаче, са решили да откраднат от скандинавците формулата за избиране на имена на стоките от различните продуктови групи. Председателят на борда на директорите на "Лузалес" Руслан Семенюкобяви, че задачата на новите заводи ще бъде да произвеждат достъпни и висококачествени продукти, също философия на шведската компания и добави, че името на мебелните продукти ще бъде на езика Коми. Точно последното е отправка към шведската практика.

Самото име на концерна идва от името и местоживеенето на основателя му - Ингвар Кампрад от фермата Елмтарюд от село Агунарюд (ИКЕА). Оттам нататък, ако се загледате в етикетите на стоките - предметите за баня са с имената на шведски езера и водоеми, спалното бельо носи имената на цветя и растения на шведски, леглата, шкафовете, гардеробите и мебелите за антрето са с норвежки топоними, библиотеките са с имена на професиии и скандинавски мъжки имена, чаши, вази, свещи и свещници са шведски топоними или наименования на подправки и билки, кутиите, картините и рамките, както и часовниците са думи със всякакви жаргонни думи на шведски, детските стоки са имена на бозайници и птици, платовете и щорите - женски скандинавски и прочие, а градинските мебели носят имената на острови в Швеция и Норвегия. Сега този модел ще бъде заменен с лексика от езика Коми.

Руслан Семенюк каза, че е разгледал основните цехове на предприятието в град Тихвин, видял е процеса на сглобяване на мебели, запознал се е с образци на готова продукция.

„Радостно е да се види, че служителите работят, въпреки че доскоро предприятието беше в принудителен престой. Социалните гаранции бяха обсъдени на среща с трудовия колектив. Искам да отбележа, че принципите на щадящото производство в предприятието са изпълнени на високо ниво", цитира ТАСС възторжените думи на руския ръководител.

През март 2022 г. групата компании Inter IKEA обяви спирането на бизнес процесите на IKEA в Русия и Беларус. По-късно многонационалният концерн обяви, че ще продаде четирите фабрики в Русия и ще остави търговията на дребно в страната на пауза, което ще доведе до намаляване на персонала, но търговските центрове Mega ще продължат да работят. Продуктите на IKEA от складовете на компанията се продаваха онлайн малко повече от месец след затварянето й.

Република Коми е позната на хиляди българи, преминали през горскодобивната и мебелната промишленост на автономната република, тогава в състава на РСФСР в СССР. През декември 1967 г. е подписано споразумение между Съветския съюз и Народна република България за сътрудничество в областта на добива на дървесина на територията на СССР за нуждите на тогавашното народно стопанство на НРБ. Само след 2 месеца в Удорски район на Коми АССР пристигат български строители, които започват да изграждат в суровите условия на руския север първото от планираните 3 предприятия за дървесина, както и жилища за работниците. След 8 години в тайгата на Коми са построени 3 големи селища – Усогорск, Благоево и Междуреченск.

Езикът на коренното население на републиката е езикът Коми или коми-зирянски, от групата на угро-финските езици, най-близък е до удмуртския.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-240

6

редовно четящ

31.03 2023 в 11:50

Достъпни и висококачествени продукти? Голям смях!

924

5

Diogen

30.03 2023 в 23:13

Ще се случи същото като с Макдоналдс, който бе прекръстен на иоотското: Вкусно. Точка. да сложиха точка на този бизнес, рашистката компания е натрупала колосален дълг и бере душа. А централната банкерка на Русия Елвира Набиулина призна загуби за 922 милиарда. Джуджето в Кремъл за първи път бе принудено да призанче, че западните санкции жилят лошо. Орките още на се видели карят на филма, чака ги голема гладория...

15914

4

поп Дръвчо

30.03 2023 в 23:00

Ох, Москвичите, ох, китайските...

86 бройки произведени дотук, тия дни имаше съобщение че ги отзовават да им оправят превода на съобщенията.

И това при положение че в Москва всъщност пристигат почти сглобени коли на които руснакът трябва да сложи колелата и да завие 20 гайки.

И с ИКЕА от Коми ще е така.

2994

3

Гражданин

30.03 2023 в 22:47

Ще крадат от Икея с други думи... Резултатът можем да си го представим. Още една серия на "Хотели как лучьше, получилось как всегда."

9347

2

Анализи

30.03 2023 в 21:40

Те и китайски Москвичи и Лади си направиха. Скоро и трактори Беларус, дано си пазят документацията от 70- те. Да са им честити.

345

1

Джендо Джедев

30.03 2023 в 20:35

Достъпни и качествени като колите им по времето на соца. Чакаш 15 години за таралясник, който на всеки 1000 км има нужда от ремонт. :D
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика