Потънали кораби, изгубени села и зловещите камъни на глада: какво извади от реките рекордната суша в Европа

Тя застигна и Китай, пресуши части от река Яндзъ и застраши ВЕЦ-ове, а наближава и сезонът за прибиране на реколтата от водоемките ориз и соя

OFFNews 22 август 2022 в 14:33 17133 1

Дечин, Чехия, 18 август 2022 г.: Сушата понижи нивото на р. Елба дотолкова, че се появи т. нар. камък на глада – един от най-старите хидроложки паметници в Централна Европа. Той възвестява годините на глад поради намалени реколти вследствие на суша. Камък

Снимка Getty Images

Дечин, Чехия, 18 август 2022 г.: Сушата понижи нивото на р. Елба дотолкова, че се появи т. нар. камък на глада – един от най-старите хидроложки паметници в Централна Европа. Той възвестява годините на глад поради намалени реколти вследствие на суша. Камъкът е гравиран по години, най-старата от които е 1616 г., и надписи, най-отчетливият от които са старонемският "Wenn du mich siehst, dann weine" ("Ако ме видиш, плачи").

От седмици Европа страда от невиждана столетия суша, а продължителните горещини водят до евакуации и смъртни случаи. Реки и езера пресъхват и това създава сериозни проблеми за корабоплаването. Намаляването на нивото на водата разкри потънали кораби, изгубени села, някои съкровища и зловещите „камъни на глада“ – снимки от които публикува Би Би Си.

Върху тях са гравирани годините на предишни засушавания и предупреждения към бъдещите поколения, че когато камъните се подадат над водата, ги очакват трудности.

Повечето „камъни на глада“ са се появили отново по бреговете на река Елба, която тече от Чешката република през Германия. Един от тях е издълбан за първи път през XV в. Той изплува и през 1616 г., когато местни жители гравират на него думите "Ако ме видиш, плачи".

Невиждана от 500 г. суша превръща буйни реки в струйки и заплашва заводи, ядрени централи и реколта в Европа

Ниското ниво на водата в река Дунав в Сърбия разкри потънали край гр. Прахово останки от кораби от Втората световна война, които все още са натоварени с експлозиви. Били са част от нацистки флот, потопен през 1944 г.

Невзривени боеприпаси пък бяха открити през юли в река По в Италия.

Наложи се евакуацията на около 3000 души от село близо до град Мантуа, докато експерти извадиха и взривиха безопасно потопена бомба от Втората световна война.

Баржа, използвана от германците и потънала през 1943 г., също бе открита в река По. Местни жители виждат баржата "Зибело", когато нивото на водата спада преди няколко месеца, а с напредването на сушата тя се разкрива все повече.

Ниските нива на река Тибър в Рим разкриват руините на древен мост, който може би е построен от император Нерон около 50 г. след Христа.

Винаги е било възможно да се види малка част от руините при ниско ниво на водата, но сега от структурата може да се види много повече от обичайното. Тя се намира под мястото на съвременния мост Виктор Емануил II.

В Испания "испанският Стоунхендж" се е появил във водохранилището Валдеканас в централната провинция Касерес. Официално наречен Долменът на Гуадалперал, кръгът от камъни се смята, че датира от 5000 г. пр. н. е. Те са открити от археолог през 1926 г., но през 1963 г. районът е наводнен в рамките на проект за развитие на селските райони. Оттогава те са били виждани само четири пъти.

В испанската автономна област Галисия, на границата с Португалия, в началото на годината се появява "призрачно село", тъй като сушата драматично изпразва водите на язовир. Акередо е наводнено през 1992 г., за да се направи път на язовира. Някои от бившите му жители са се върнали, за да разгледат разрушените сгради.

Сушата в Европа в снимки (галерия)

Изгубени съкровища бяха разкрити и в Обединеното кралство.

Разкрити са руини на църква в село Дервент в Дербишър. Селото е било наводнено през 40-те години на миналия век, за да се направи път на язовира Лейдибоуър.

Останки от стари дървета са разкрити в язовира Colliford Lake в Корнуол.

Районът на Bodmin Moor е бил наводнен през 80-те години на миналия век.

Следи от градини от XVII в. се появяват в парка "Лидиард" в Суиндън, Югозападна Англия, след като горещото време унищожава тревата и разкрива следи в земята под нея.

Подобни "призрачни градини" се появяват и в Лонглийт, намиращ се наблизо величествен дом.

Китай

Рекордната суша застигна и Китай и доведе до пресъхване на някои реки, включително части от Яндзъ, което се отрази на ВЕЦ-ове, спря корабоплаването и принуди големи компании да преустановят дейността си.

В петък в цялата страна беше обявена тревога за суша, тъй като според прогнозите продължителната и силна гореща вълна в гъсто населените югозападни райони на Китай ще продължи и през септември.

Загубата на воден поток в обширната хидроенергийна система на Китай доведе до тежка ситуация в Съчуан, който получава повече от 80% от енергията си от ВЕЦ. В неделя правителството на провинцията обяви, че е достигнало най-високото ниво на предупреждение - "особено тежко", тъй като водният поток в хидроенергийните резервоари на Съчуан е намалял наполовина. В същото време търсенето на електроенергия се е увеличило с 25% това лято, съобщават местните медии.

Миналата седмица провинцията преустанови или ограничи електроснабдяването на хиляди фабрики и нормира общественото потребление на електроенергия поради недостига. Временно преустановиха работа Toyota, Foxconn и Tesla.

Яндзъ е третата по големина река в света и осигурява питейна вода на повече от 400 милиона китайци. Тя е най-важният воден път за китайската икономика. Това лято тя достигна рекордно ниски нива. Цели участъци и десетки притоци пресъхнаха. Дебитът в главното течение на Яндзъ е с над 50% по-нисък от средния за последните пет години. Корабните пътища в средния и долния участък на реката също са затворени, съобщава SCMP.

В засегнатите райони на Китай властите бързат да осигурят водоснабдяване и електроснабдяване, тъй като в региона наближава сезонът за прибиране на реколтата от водоемки култури като ориз и соя. В неделя властите изпуснаха 980 млн. куб. м вода от резервоарите в опит да запълнят долните нива на реката, съобщиха държавните медии.

Сушата е засегнала най-малко 2,46 млн. души и 2,2 млн. хектара земеделска земя в Съчуан, Хъбей, Хунан, Дзянси, Анхуей и Чунцин. По данни на китайското министерство на извънредните ситуации повече от 780 000 души са се нуждаели от пряка държавна помощ заради сушата. В районите, в които запасите от питейна вода за населението са напълно пресъхнали, се доставя питейна вода с камиони. Само през юли високите температури са причинили преки икономически загуби в размер на 2,73 млрд. юана (400 млн. долара), които са засегнали 5,5 млн. души, съобщи миналата седмица министерството на извънредните ситуации.

В град Чунцин нивото на водата се понижи и разкри потопени будистки статуи, за които се смята, че са на около 600 години.

В целия свят големи реки пресъхват, тъй като рекордните горещини нанасят опустошителни поражения, включително Рейн и Лоара в Европа и река Колорадо в САЩ.

Бърнис Лий, председател на консултативния съвет на акселератора за устойчивост Chatham House в Лондон, заяви, че обществата, включително в Китай, са "неподготвени и недостатъчно подготвени" за събития с голямо въздействие и ниска вероятност като екстремни суши и горещини. "С поглед към бъдещето, тъй като честотата на екстремните метеорологични явления изглежда ще нараства, бъдещето може да бъде още по-мрачно", прогнозира Лий.

Китайските власти неведнъж са обяснявали сушата и горещата вълна с изменението на климата. Чен Лиджуан, главен синоптик на националния климатичен център на страната, миналата седмица описа комбинираната гореща вълна и суша като "тенджера под налягане".

"Трябва да приемем факта, че подобни горещини ще се случват често в бъдеще ... това ще се превърне в нова норма", каза Чен.

Непосредственото въздействие върху доставките на електроенергия обаче оказва натиск върху ангажиментите на Пекин в областта на изменението на климата. Миналата седмица вицепремиерът Хан Джън заяви, че правителството ще увеличи подкрепата за производството на електроенергия от въглища.

В сила са предупреждения за продължаващи високи температури и слаби валежи. В неделя за 10-и пореден ден за големи части от страната беше издадено червено предупреждение за горещини - най-високата степен на предупреждение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

915

1

8LCHQ997B0oOvWE

22.08 2022 в 15:12

Как умно са го кръстили:ако ме видиш,плачи.Ако беше тук на ИскарО,щеше да пише:слава на КПСС и БКП.