Невиждана от 500 г. суша превръща буйни реки в струйки и заплашва заводи, ядрени централи и реколта в Европа

В Югоизточна Англия може да забранят употребата на вода дори за миене на прозорци

Александра Маркарян 14 август 2022 в 15:58 33633 0

Ниското ниво на водата в Рейн. Северен Рейн-Вестфалия, Бон, 14 август 2022 г.

Снимка Getty Images

Ниското ниво на водата в Рейн. Северен Рейн-Вестфалия, Бон, 14 август 2022 г.

На някои места Лоара вече може да се прекоси пеша. Най-дългата река на Франция никога не е текла толкова бавно. Рейн бързо става непроходима за движение на баржи. В Италия нивото на река По е с 2 метра по-ниско от обичайното, което води до съсипване на реколтата. Сърбия извършва драгиране на Дунав.

В цяла Европа засушаването намалява някога мощните реки до струйки, което може да има драматични последици за промишлеността, товарните превози, енергетиката и производството на храни - точно когато се усеща недостиг на доставки и покачване на цените поради нахлуването на Русия в Украйна, пише британският вестник „Гардиън".

Потънали кораби, изгубени села и зловещите камъни на глада: какво извади от реките рекордната суша в Европа

Заради климатичните промени, необичайно сухите зима и пролет, последвани от рекордни летни температури и повтарящи се горещи вълни, основните водни пътища в Европа са застрашени.

Тъй като в Западна, Централна и Южна Европа не са регистрирани значителни валежи в продължение на почти два месеца, а в близко бъдеще не се очакват такива, метеоролозите твърдят, че сушата може да се превърне в най-тежката за континента от повече от 500 години.

"Не сме анализирали напълно тазгодишното събитие, тъй като то все още продължава - казва Андреа Торети от Съвместния изследователски център на Европейската комисия. - През последните 500 [години] не е имало други събития, подобни на сушата от 2018 г. Но тази година, според мен, е по-лоша."

По думите му има много висок риск сушата да продължи и през следващите три месеца. Без ефективно смекчаване на последиците интензивността и честотата на засушаването "ще се увеличат драстично над Европа, както на север, така и на юг".

Германският федерален институт по хидрология (BfG) съобщи, че нивото на река Рейн, чиито води се използват за товарен транспорт, напояване, производство, производство на електроенергия и пиене, ще продължи да спада поне до началото на следващата седмица.

Сушата в Европа в снимки (галерия)

В петък водата при критичния маркер Кауб - на 50 км надолу по течението от Майнц, който измерва плавателността, а не дълбочината на водата, спадна под 40 см - нивото, при което много корабни фирми смятат, че вече не е рентабилно да се експлоатират баржи. Според BfG през следващите няколко дни тя може да спадне до близо 30 см.

Много баржи, които превозват въглища за електроцентрали и жизненоважни суровини за промишлени гиганти като производителя на стомана Thyssen и химическия гигант BASF, вече работят с около 25% капацитет, а това увеличава разходите за превоз до пет пъти.

От векове река Рейн, която е жизненоважна част от икономиката на Северозападна Европа, тече по 1233 км от Швейцария през индустриалното сърце на Германия, преди да достигне Северно море при мегапристанището Ротердам.

Пълното спиране на трафика на баржи по Рейн би нанесло тежък удар върху германската и европейската икономика: експертите са изчислили, че шестмесечното спиране през 2018 г. ще струва около 5 млрд. евро.

ЕС обяви, че увеличаването на превоза на товари по вода с 25% е един от приоритетите на блока за екологичен преход, но Германия работи за пренасочването му към железопътния и автомобилния транспорт - въпреки че са необходими между 40 и 100 камиона, за да се замени един стандартен товар от баржа.

Реките на Франция може и да не са ключови товарни артерии, но те служат за охлаждане на ядрените централи, които произвеждат 70% от електроенергията в страната. Енергийният гигант EDF беше принуден да намали производството си заради сушата.

Строги правила регулират до каква степен атомните електроцентрали могат да повишат температурата на реката, когато изпускат охлаждаща вода - и ако рекордно ниските нива на водата и високите температури на въздуха означават, че реката вече е „прегрята“, те нямат друг избор, освен да намалят производството. В условията на засилваща се енергийна криза в Европа и при положение, че реките Гарона, Рона и Лоара вече са твърде топли, за да могат да се изпускат охлаждащи води, френският ядрен регулатор разреши миналата седмица на пет централи временно да нарушат правилата.

В Италия дебитът на пресъхналата река По, най-дългата италианска река, е спаднал до 1/10 от обичайното си ниво, а на водата е с 2 метра под нормалното. Тъй като от ноември насам в региона не е имало продължителни валежи, производството на царевица и ориз за ризото е силно засегнато.

На долината на река По се падат между 30 и 40% от селскостопанската продукция на Италия, но производителите на ориз предупредиха, че до 60% от реколтата може да бъде загубена, тъй като оризовите полета изсъхват и оризът става негоден поради от морската вода, която се всмуква от ниското ниво на реката.

В защитените влажни зони в делтата на реката, близо до Венеция, високата температура и бавното ѝ течение са намалили съдържанието на кислород във водата до степен, че около 30% от мидите, растящи в лагуната, вече са загинали.

Ниското ниво на реката и високата температура на водата могат да се окажат фатални за много видове. В Бавария миналата седмица температурата на река Дунав достигна 25 градуса, а до средата на месеца може да достигне 26,5 градуса, което означава, че съдържанието на кислород в реката ще падне под 6 частици на милион - фатално за пъстървата.

Превозът на товари по 2850-километровия участък на река Дунав също е силно нарушен, което накара властите в Сърбия, Румъния и България да започнат драгиране на по-дълбоки канали, докато баржите, превозващи основно гориво за електрогенераторите, чакат да напреднат.

Дори Норвегия, която разчита на хидроенергията за около 90% от производството на електроенергия, заяви, че необичайно ниските нива на нейните водохранилища могат да я принудят да ограничи износа на електроенергия.

Във Великобритания също са обезпокоени. Ако тази зима не паднат валежи над средното ниво, Югоизточна Англия може да изпадне в тежка и опустошителна суша, а настоящите ограничения за използване на вода в Лондон и околните райони се очаква да продължат до Нова година, дори ако валежите се върнат, съобщиха министри, цитирани от "Гардиън". Тежкото засушаване би означавало още по-строги ограничения, като например забрана за използване на вода за несвойствени нужди, включително за миене на прозорци и пълнене и поддържане на плувни басейни.

Въпреки че е твърде рано да се прогнозира времето за тази зима, всичко, което е по-малко от значителни валежи, може да постави Лондон под много по-строги мерки през следващата година, заявиха експерти пред "Обзървър". Един от източниците в Уайтхол заяви, че на служителите е било казано да се подготвят за евентуална тежка суша в югоизточната част на страната.

Засушаването се разделя на четири категории: продължително сухо време, суша, тежка суша и възстановяване от сушата. Ако есента и зимата не донесат значителни проливни дъждове, югоизточната част на страната може да достигне до тежка суша в началото на следващата година.

Понастоящем дебитът на реките е под този през 2012 г., когато след сухата зима през февруари беше обявена суша.

Според Аластър Чишолм, директор по политиките в Института за управление на водите и околната среда, въздействието вероятно ще засегне по-силно природната среда и селското стопанство, отколкото домакинствата. Тази седмица министрите бяха информирани, че на фермерите, които са изправени пред унищожаването на до половината от реколтата си, на практика им остава вода само за един месец, тъй като нивата на водовземане вече са толкова високи, колкото обикновено са през ноември, разкрива "Обзървър". Природозащитни организации предупредиха, че някои реки достигат "точката, от която няма връщане назад", тъй като пресъхват в застояли басейни.

В петък суша беше официално обявена в осем от 14-те области на Англия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови