Подготвяше ли Любчо Георгиевски разделяне на Македония?

Юлиуш Висожински 29 юни 2012 в 22:09 4776 0

Любчо Георгиевски. Снимка: Сергей Антонов / OFFNews
Любчо Георгиевски. Снимка: Сергей Антонов / OFFNews

Македонският премиер Любчо Георгиевски е разговарял със сръбския си колега Зоран Джинджич за размяна на територии между Македония, Албания и Косово.

Историческото признание за преговорите от началото на XXI век Георгиевски прави в автобиографичната си книга „Това съм аз“, за която първи съобщи сръбският всекидневник Večernje Novosti.

В новата си книга бившият македонски премиер стига и по-далече: той нарича македонците „най-големите фалшификатори на балканската история“.

Лидерът на ВМРО-БНД Красимир Каракачанов се запознал с Любчо Георгиевски през 1990 година.

Около Илинден бях в Македония. Тогава ВМРО се създаваше, още не се знаеше какво точно се случва. Беше един доста енергичен, млад, интелигентен човек. Не страдаше от антибългарски комплекси, разказа пред OFFNews Каракачанов.

В началото ВМРО-ДПМНЕ беше един сбироток от всякакви кариеристи, но имаше и много ясно българско крило. Имаше и проюгославско, антибългарско крило. И Любчо Георгиевски балансираше между тези две крайни течения, спомня си Каракачанов.

С признанието си за преговори на размяна на територии Георгиевски актуализира една добре позната тема в скопските медии – потенциалните претенции на съседните на Македония страни.

Едно от най-радикалните изказвания по тази тема, с която в Скопие често се спекулира, беше в интервю от 2002 година на бившия депутат в македонския парламент Джезаир Шакири. Шакири твърдеше, че Георгиевски и лидерът на Демократичната партия на албанците Арбен Джафери, заедно с неправителствена организация от България, са подготвяли разделянето на Македония.

България не е била замесвана в преговори за размяна на балкански територии, коментира пред OFFNews Красимир Каракачанов.

През 2001-а – годината, в която избухна въоръженият конфикт в Македония, Каракачанов беше депутат в българския парламент и член на парламентарната комисия по национална сигурност.

Любчо Георгиевски не е преговарял за подялба на Македония с България. Това са някакви легенди. Мисля, че на някаква конференция, за да се реши проблемът с албанското население в Македония, Георгиевски оповести идеята албанците да вземат част от територията на Македония, която е населена с албанско население, а пък Македония да получи територията около Преспанското и Охридското езеро, които се намират на албанска територия. Но нищо конкретно не е говорено – нито за размери, нито за население и т.н., заяви Каракачанов.

Естествено, че България е против подялба на Македония, защото това означава нови проблеми на Балканите. България обаче категорично трябва да заяви на правителството в Скопие, че няма да толерира по никакъв начин смяната на националната идентичност на населението в Македония, която се провежда вече десетилетия - с насилие, фалшификации и проминаване на мозъка чрез образователната система, коментира лидерът на ВМРО-БНД.

За ключовата за бъдещето на Македония 2001 г. и конфликтът тогава Каракачанов сподели следната версия: Оказа се, че една част от албанските командири са били хора на югославските специални служби. Сърбия имаше интерес от разширяване на конфликта в Македония, за да представят албанците като агресивни.

На 10 май тази година в Аулата на Софийския университет бившият премиер Любчо Георгиевски заяви, че в Македония съществува юго-комунистическа мрежа, която постоянно създава проблеми с България. В програмата на тази структура е да се измислят все повече спорове с България и да има инциденти. Ако забележите на няколко месеца – понякога на 3 месеца, понякога на 5-6 месеца, от македонска страна се правят някакви инциденти спрямо България, коментира Георгиевски.

Юлиуш Висожински

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!