По следите на радикалния ислям в Македония (видео)

Георги Савчев 02 май 2012 в 17:46 2897 0

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

В началото на седмицата при мащабна акция македонската полиция арестува 20 души, за които се предполага, че са радикални ислямисти. Повечето от тях са македонски граждани с местожителство в Скопие.

Сред арестуваните са и убийците на петимата македонци край Смилковското езеро, твърдят от МВР.

Убийството от 13 април шокира Балканите с жестокостта си и бавното разследване от страна на властите в Скопие. Целта на арестуваните радикални ислямисти е да създаде чувство за страх в по-широката общественост, твърдят разследващите в Скопие.

Според вътрешния министър Гордана Янкуловска част от задържаните са воювали в Афганистан и Пакистан.

Аз обективно не вярвам, че центърът на тази група е бил в Скопие, заяви в интервю пред OFFNews бившият македонски премиер Владо Бучковски. Пакистан и Афганистан са асоциация за „Ал Кайда“, подчерта той по повод съобщението на МВР, че част от задържаните са били в Афганистан и Пакистан.

Обективно през последните 10 години на няколко пъти имаше появи на радикални ислямистки елементи . Още повече, че е ясно, че при нас и в самата Ислямска верска общност имаше континюиран сблъсък между едно радикално уахабитско крило и едно крило, което в момента се опитва да защити мюсюлманите от влиянието на радикалния ислям, коментира бившият македонски премиер.

Според Мерсел Биляли (политически анализатор и заместник-ректор на Университета ФОН в Скопие) обаче доверието в съдебната система и полицията е много слабо в Македония. Мисля, че това, което казва полицията, все пак трябва да се приема с резерва, заяви пред OFFNews Биляли. Според него в Македония не съществува „такъв ислямски радикализъм за убиване“.

Биляли споделя и по-различна хипотеза за мотивите на убийците от Смилковското езеро: „В Македония организираната престъпност е много силна. И предполагам, че има възможност и силна криминална организация да изпраща съобщение на властта, че може да създаде големи проблеми, ако властта започне да се разправя с престъпността“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews