Любчо Георгиевски: Само албанците ще отрезвят македонците

Георги Савчев 10 май 2012 в 18:54 4283 1

Снимка: Сергей Антонов
Снимка: Сергей Антонов

В Македония съществува юго-комунистическа мрежа, която постоянно създава проблеми с България. В програмата на тази структура е да се измислят все повече спорове с България и да има инциденти. Ако забележите на няколко месеца – понякога на 3 месеца, понякога на 5-6 месеца, от македонска страна се правят някакви инциденти спрямо България.

Това съобщи бившият македонски премиер Любчо Георгиевски в Аулата на Софийския университет.

В четвъртък Георгиевски изнесе лекция на тема „Македония днес и интеграцията й в НАТО и ЕС” и се срещна с ректора на Софийския университет Иван Илчев.

Георгиевски се извини, че не може да говори на „литературен български език“, но по време на едночасовото си изказване често умишлено заменяше думи от македонския с еквивалентите им в съвременния български език. Така например той се стараеше да казва „правителство“ вместо „влада“, „хубаво“ вместо „убаво“, „преброяване“ вместо „попис“, за да е по-разбираем за присъстващите в залата.

Бившият премиер и лидер на ВМРО – Народна партия прогнозира, че до края на мандата на правителството на Никола Груевски не може да се очаква компромис с Гърция за името на бившата югорепублика.

В близките 3 години ние не можем да очакваме Македония да тръгне по пътя на евроатлантическата интеграция, заяви Георгиевски.

Според него в компромисни решения за името от типа „Северна Македония“ или „Горна Македония“ няма нищо драматично за македонските държавни интереси.

Страхувам се, че само албанците могат да отрезвят македонците от хипнозата, в която живеят, подчерта Георгиевски.

Бившият премиер беше особено ироничен към т.нар. политика на антиквизация: „Това, което за цялата световна история се нарича елинизъм, за македонските академици е македонизъм. Тази школа отива чак дотам, че започва да ни убеждава, че езикът на Александър Македонски е практически същият като съвременния македонски език“

Да бяхме във времето на Фройд и Юнг – и двамата щяха да дойдат в Македония и да наблюдават какво се случва с този народ, отбеляза Георгиевски.

Той коментира и ескалацията на насилието и гражданското недоволство в Македония през последните месеци:

„Интересен момент, който досега не се е случвал, е факта, че албанските партии вече не могат да контролират процесите. Процесите вече се контролират от религиозни лидери – ходжи и по-познати ислямски лидери.“

Георги Савчев

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови