Новият премиер на Израел Нафтали Бенет обеща да обедини нацията

OFFNews 14 юни 2021 в 12:02 1388 0

прПремиерът на Израел Нафтали Бенет

Снимка GPO/Kobi Gideon

Новият министър-председател на Израел Нафтали Бенет обеща да обедини нацията, изтощена от провеждането на парламентарни избори четири пъти в рамките на две години и изпаднала в политическа безизходица.

Той заяви, че правителството му ще "работи в името на всички хора" и очерта приоритетите: реформи в образованието, здравеопазването и намаляване на бюрокрацията.

Десният националист ще ръководи безпрецедентна коалиция от партии, подкрепени от депутатите на гласуване в неделя.

Той наследява на поста Бенямин Нетаняху, който бе принуден да сдаде поста след 12 години управление. Нетаняху - най-дългогодишният министър-председател на Израел - ще остане начело на дясната партия „Ликуд“ и ще оглави опозицията.

По време на неделния дебат в Кнесета (парламента) в Йерусалим той обеща: "Ще се върнем".

Бенет, лидер на партия „Ямина“, ще бъде министър-председател до септември 2023 г. като част от споразумение за споделена власт. След това ще предаде властта на Яир Лапид, ръководител на центристката партия „Йеш Атид“, за още две години.

Новата коалиция беше одобрена с един глас в повече - 60 "за" срещу 59 "против" и един въздържал се.

В речта си Бенет каза: "Това не е ден на траур. Има смяна на правителството при демокрация. Това е всичко. Ще направим всичко възможно, така че никой да не изпитва страх... И казвам на тези, които възнамеряват да празнуват довечера: не танцувайте с болката на другите. Ние не сме врагове; ние сме един народ."

Представители на палестинците реагираха пренебрежително към новото правителство на Израел.

"Това е вътрешно израелско дело. Нашата позиция винаги е била ясна. Това, което искаме, е палестинска държава на границата от 1967 г. с Йерусалим като нейна столица", каза говорител на палестинския президент Махмуд Абас.

"Това е окупация и колониално образувание, на което трябва да се противопоставим насила, за да си върнем правата", каза говорител на „Хамас“ - ислямистката групировка, която контролира Газа.

Американският президент Джо Байдън изпрати своите поздравления до Бенет, заявявайки, че очаква с нетърпение укрепването на "близките и трайни" двустранни отношения.

Защо процесът беше толкова дълъг?

Нетаняху управлява пет мандата - първо от 1996 до 1999 г., след това без прекъсване от 2009 до 2021 г.

Той свика избори през април 2019 г., но не успя да спечели достатъчно подкрепа, за да сформира ново коалиционно правителство. Последваха още два неубедителни избора.

След третия той сформира правителство на национално единство с тогавашния опозиционен лидер Бени Ганц, но споразумението пропадна и Израел се върна при урните през март.

„Ликуд“ отново се доказа като най-голямата партия, но след като Нетаняху отново не успя да сформира правителство, мандатът отиде при Лапид, чиято партия остана втора.

Несъгласието Нетаняху да остане на власт нарасна не само сред левицата и центъра, но и сред десните партии, които обикновено са идеологически свързани с „Ликуд“, включително и „Ямина“.

Въпреки че партията стана пета на изборите само със седем депутатски места, подкрепата й беше критична. След седмици на преговори Лапид привлече „Ямина“ като част от плеяда от партии, чиято единствена обща цел беше да отстрани Нетаняху от поста.

Споразумението, включващо осем фракции с общо 61 места, необходими за мнозинство, беше подписано на 2 юни, само половин час преди изтичането на крайния срок, което ефективно реши съдбата на Нетаняху.

Колко е стабилна новата коалиция?

На пръв поглед правителството на Бенет няма да прилича на никое предишно в 73-годишната история на Израел.

Съюзът включва партии с огромни идеологически различия помежду си и, може би най-същественото - първата независима арабска партия, която е част от потенциална управляваща коалиция – „Раам“. В него има рекорден брой от жени министри - девет.

Включването на „Раам“ и леви неарабски израелски партии означава, че може да има търкания по въпроси като израелската политика спрямо палестинците. Например „Ямина“ и друга дясна партия – „Нова надежда“, са твърди привърженици на еврейското заселване в Западния бряг.

Може да има и трудности по отношение на социалните политики. Докато някои партии насърчават правата на гейовете и искат признаване на еднополови бракове, „Раам“ е против това.

Освен това някои партии искат да облекчат религиозните ограничения повече, отколкото национално-религиозната партия „Ямина“ вероятно би позволила.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Подкастът на OFFNews