Нетаняху: Ударите в Рафа са трагичен инцидент, но не възнамерявам да прекратя войната

OFFNews 28 май 2024 в 13:10 3902 2

Снимка GettyImages

Израелският премиер Бенямин Нетаняху се зарече да продължи войната срещу "Хамас" въпреки международното осъждане на въздушния удар, който уби десетки палестинци в Рафа в неделя. Най-малко 45 души са били убити, според управляваното от терористичната организация здравно министерство. Стотици други са били лекувани от тежки изгаряния, фрактури и рани от шрапнели, предаде Би Би Си.

Нетаняху заяви, че ударът е "трагично злополука", но добави: "Не възнамерявам да прекратя войната, преди всяка цел да бъде постигната". Той заяви, че е жизненоважно Израел да вземе "всички възможни предпазни мерки", за да защити цивилните, и настоя, че Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) използват "максималните си усилия, за да не навредят на невинните" в конфликта.

"В Рафа вече евакуирахме около един милион невоюващи жители и въпреки максималните ни усилия да не им навредим, нещо за съжаление трагично се обърка", каза още Нетаняху.

Съветът за сигурност на ООН ще проведе извънредно заседание във вторник по искане на Алжир, за да обсъди удара в Рафа. В изявление в понеделник генералният секретар на ООН Антониу Гутериш съобщи, че ударът е "убил множество невинни цивилни, които само са търсели убежище от този смъртоносен конфликт".

"Няма безопасно място в Газа. Този ужас трябва да спре", каза той.

Международни организации осъдиха удара, като ЕС настоява Израел да уважи решението на Международния съд (МС) за спиране на ударите срещу Рафа. 

Ръководителят на ООН по правата на човека Фолкер Тюрк каза, че атаката предполага, че не е имало "очевидна промяна в методите и средствата за водене на война, използвани от Израел, които вече са довели до толкова много цивилни смъртни случаи".

Израел започна атаката срещу Рафа в неделя, часове след първата ракетна атака на "Хамас" срещу Тел Авив от няколко месеца насам. Представители на ЦАХАЛ казаха, че атаката срещу Рафа е убила двама висши командири на терористичната групировка и че разследва смъртта на цивилни в района.

Палестинският Червен полумесец обаче съобщи, че въздушният удар е бил насочен към палатки за разселени хора близо до съоръжение на ООН в Тал ал-Султан, на около 2 километра (1,2 мили) северозападно от центъра на Рафа.

Видеозаписи от атаката в района на Тал ал-Султан показаха голяма експлозия, последвана от пожари. Нагледни кадри показват редица горящи сгради до банер с надпис "Кувейтски лагер за мир '1'", както минувачи, носещи тела.

От "Лекарите без граници" заявиха в понеделник, че едно от техните заведения е приело най-малко 28 мъртви души, включително жени и деца. Те казаха, че са лекувалии други 180 ранени палестинци, като повечето са страдали от сериозни рани от шрапнели, фрактури, травматични наранявания и изгаряния.

"Лекари без граници" отхвърлиха израелските доклади, че ударът е бил прецизен, заявявайки, че "атаката срещу населен лагер в така наречената безопасна зона в Рафа показва пълното незачитане на живота на цивилни в Газа".

САЩ нарекоха изображенията "сърцераздирателни", но настояха, че Израел има право да се защити.

"Израел има право да преследва "Хамас" и ние разбираме, че този удар уби двама високопоставени терористи от "Хамас", които са отговорни за атаките срещу израелски цивилни", каза говорител на Белия дом по националната сигурност.

Но те признаха, че "Израел трябва да вземе всички възможни предпазни мерки, за да защити цивилните".

Израел е подложен на натиск да обясни как "прецизен удар" с използване на специализирани боеприпаси с намалени бойни глави е довел до огнена буря, която уби и рани десетки. Висши военни служители, включително генерал-майор Ифат Томер Йерушалми, генералният адвокат на ЦАХАЛ, обещаха задълбочено разследване и се очаква по-подробно обяснение.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    300

    2

    демотиватор

    28.05 2024 в 15:59

    "Израел започна атаката срещу Рафа в неделя, часове след първата ракетна атака на "Хамас" срещу Тел Авив"

    А срещу тази ракетва атака на Хамас намерил ли се е някой да протестира?

    14048

    1

    voododoll

    28.05 2024 в 14:54

    Натанутин ли беше или Путаняху?
     
    X

    Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх