Палестина и ''Хамас'' обвиниха Израел в клане в Рафах: ''Палестинците по света да излязат на гневни шествия''

Израел твърди, че е бил ударен комплекс, в който са действали важни терористи

OFFNews 27 май 2024 в 07:31 3103 2

Снимка Getty Images

Палестинското президентство и "Хамас" обвиниха Израел, че е извършил клане, като е атакувал център за разселени лица край Рафах, в южната част на Ивицата Газа. От своя страна от израелската армия заявиха, че са ударили комплекс, в който са действали важни терористи.

Според властите на ислямистката групировка "Хамас", която управлява ивицата Газа, при бомбардировката са загинали най-малко 35 души, а още десетки са били ранени.

"Това зверско клане, извършено от израелските окупационни сили, е в разрез с всички международни резолюции", се казва в изявление на палестинското президентство, предаде Франс прес.

В съобщението се твърди, че Израел "умишлено е избрал за цел" лагера за разселени лица "Баркасат", управляван от Агенцията на ООН за палестинските бежанци на северозапад от Рафах.

"Хамас" и палестинското президентство призовават "масите на техния народ на Западния бряг, в Йерусалим, в окупираните територии и в чужбина да се вдигнат и да излязат на гневни шествия".

Израелските отбранителни сили (ЦАХАЛ) заявиха, че един от самолетите им е "нанесъл удар по комплекс на "Хамас" в Рафах, където са действали терористи, включително двама от лидерите на движението на Западния бряг - Ясин Рабия и Халед Нагар.

"Ударът беше нанесен по цели, легитимни съгласно международното право, чрез използване на точни боеприпаси и въз основа на точни разузнавателни данни, показващи използването на района от "Хамас", се казва в изявлението.

Вчера ислямисткото движение "Хамас" обяви, че е извършило първата си ракетна атака срещу квартал на Тел Авив в централната част на Израел от близо четири месеца насам. От Рафа бяха изстреляни най-малко осем ракети, няколко от тях бяха прехванати от израелската отбрана.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    -1845

    2

    ob1

    27.05 2024 в 10:20

    Зверско клане беше онова на 7.10 и го извършиха пясъчните хора.

    22553

    1

    dolivo

    27.05 2024 в 09:48

    дрън дрън

    докато не разберат раята, че техните ги колят като се крият под полите на жените, няма да им уврат тиквите.

    а хипер съчувствените западни изнежени гражданя може и всякакви глупости да приказват.

    браво на Израел, върши работата, която за съжаление ескалира и влошава, защото цвлия свят си затваряше очите.
     
    X

    Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл. Интервю с Ангел Джамбазки от ВМРО