Над 4300 са вече жертвите на земетресенията в Турция и Сирия

Продължава издирването на безследно изчезнал български гражданин в Искендерун

OFFNews 07 февруари 2023 в 07:26 5002 0

Земетресение в Турция

Снимка Getty Images

Земетресение в Малатия, Труция

Над 4300 души са загинали при опустошителните земетресения в Турция и Сирия, съобщи Франс прес. Само в Турция ранените са повече от 14 хиляди.

Вицепремиерът и вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че се проверява информация за един пострадал с българско гражданство. 

Продължават вторичните трусове, повечето от които са с магнитуд над 5 по Рихтер.

Директорът на Службата за извънредни ситуации на Турция Юнус Сезер съобщи, че броят на загиналите в страната е нараснал на над 2900. По данни на службата над 14 000 хиляди души са ранени, а над 6 хиляди сгради са разрушени при земетресенията с магнитуд над 7 по Рихтер. Последваха близо 150 вторични труса.

Турският президент Реджеп Ердоган обяви едноседмичен национален траур. Той определи бедствието като най-голямото в страната от десетилетия.

Не знаем колко ще нарасне броят на загиналите и пострадалите, тъй като работата на спасителите продължава в развалините на много сгради в зоната на трусовете. Но надеждата ни е, че ще се възстановим от това бедствие с възможно най-малко човешки жертви, заяви Ердоган, цитиран от БНР.

Рано тази сутрин беше регистрирано земетресение с магнитуд 5,6 в Централна Турция, съобщи Европейския Средиземноморски сеизмологичен център, цитиран от Ройтерс. Епицентърът на труса е бил на дълбочина 2 километра, посочи центърът. Засега няма данни за жертви и щети.

Сирия

В съседна Сирия най-малко 220 сгради са се срутили при опустошителните земетресения вчера, още толкова са необитаеми, съобщи говорител на ООН. Недостъпни са складове с хуманитарна помощ за близо 4 милиона сирийци в района на земетресението, контролиран от опозицията.

Съобщава се за най-малко 1444 души загинали. В частта от Сирия, контролирана от правителствените сили, броят на жертвите нарасна до 711, а на ранените до 1431 в провинциите Алепо, Латакия, Хама, Тартус", посочи сирийското министерство на здравеопазването.

В районите под контрола на бунтовниците най-малко 733 души са загинали и повече от 2100 са ранени, според белите каски (доброволци от гражданската защита).

Днес продължава издирването на оцелели под сринатите сгради.

Българската помощ

България беше първата държава от Европейския съюз, която откликна на апела за оказване на спешна помощ за спасяване от драматичното земетресение в Турция, съобщи посланикът на България в Турция Ангел Чолаков пред български журналисти в град Адана, Южна Турция.

Той посочи, че вчера са пристигнали два самолета Спартан с 15 души от аварийната дирекция към Столична община, екип от четирима лекари от Военно-медицинска академия, две линейки с висока проходимост, а в 2:30 вечерта са пристигнали още два самолета Спартан със спасители и кучета.

Посланик Чолаков каза, че в момента Адана е един от градовете (в Южна Турция - бел ред.) с най-малко разрушения, като в населеното място има единайсет разрушени сгради, жертвите са около 60, а ранените са около 850.

Първите екипи – общо 19 души, моментално след пристигането си заминаха за обектите, в момента се работи на два обекта в района на Адана. Най-големите разрушения са в Пазарджък, Кахраманмараш и Газиантеп, изтъкна Чолаков.

Изчезнал сънародник

В Искендерун все още има безследно изчезнал сънародник, като спасителните работи продължават и все още с него не е установена връзка. Той е български гражданин с двойно гражданство, каза посланикът, като добави, че към този момент няма информация за други пострадали български граждани.

Екипи от 17 европейски държави са били изпратени в Турция, за да участват в спасителните и издирвателни дейности, съобщи еврокомисарят по управление на кризи Янез Ленарчич.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови