България и светът пращат помощи на Турция след опустошителното земетресение (видео)

OFFNews 06 февруари 2023 в 10:02 8155 6

Хора се опитват да достигнат до затрупани жители в срутена сграда в Диарбекир.

Снимка БТА/АП

Хора се опитват да достигнат до затрупани жители в срутена сграда в Диарбекир.

България обяви изпращането на спасителни екипи и два самолета с помощи за пострадалата от сполетяната от мощно смъртоносно и разрушително земетресение Турция, отнело живота на стотици хора и в съседна Сирия. Изпращането на помощ обявиха още държавни ръководители на Гърция, Румъния, Нидерландия, Дания, Сърбия, Швеция, САЩ, Израел, Германия, Франция, Полша и др. Въпреки че Украйна е във война, президентът ѝ Володимир Зеленски също заяви готовност за оказване на помощ на Турция.

Очаква се от авиобаза "Враждебна" да излетят два самолета "Спартан" с помощи. Страната ни праща и спасителни екипи, съобщи БНТ. 15 души на аварийната дирекция на Столичната община, оборудвани със специализирана техника за издирване и спасяване включително термокамери, виброкамера и дрон заминават за Турция, съобщи пресцентърът на общината. 58 пожарникари заминават също за Турция, съобщи вътрешният министър Иван Демерджиев.

Земетресението с магнитуд 7,8 по Рихтер отне живота на най-малко 670 души в Турция и Сирия, съобщи БТА. Най-малко 2000 души са ранени. Много сгради са изравнени със земята, включително две болници. Училищата са затворени. Турският червен полумесец призова за кръводаряване.

На фона на трагичните новини дойде и добра - 10-годишно момиченце беше извадено живо изпод отломките на срутен десететажен блок в южния турски град Османийе, съобщи държавната телевизия ТРТ-Хабер.

Трусът бе усетен в България, Румъния, Кипър, Ливан, Египет. Последваха над 80 вторични, най-силният от които с магнитуд 6,7.

Министерството на външните работа на България съобщи, че няма данни за пострадали българи.

САЩ, европейски лидери и Израел също заявиха готовност да изпратят помощ на Турция.

Въпреки че Украйна е във война, президентът Володимир Зеленски заяви готовност страната да помогне на Турция в този труден момент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2073

6

Johnny B Goode

06.02 2023 в 16:11

Еврото, ти да не си възкръснал като един Лазар, бе?
Какво стана, нали ни тегли една майна и ни напусна завинаги? Дойде сметката за парното и не можеш да я платиш без копейките на Митрофанова ли?

-529

1

6екеr4о

06.02 2023 в 10:50

Тъжна трагедия... Още по-мрачното е, че са пострадали и части от Сирия, в които са се водили най-свирепите сражения...
Лично аз нямам никакви причини да симпатизирам на правителството на гълъбарника, но помощта е навременна, дано да е и смислена...