Земетресението в Турция усетено и в България, вторични трусове още година

OFFNews 06 февруари 2023 в 09:46 5257 0

доц. Пламена Райкова

Снимка Кадър

доц. Пламена Райкова (вдясно)

Мощното земетресение в Турция с магнитуд 7,8 по Рихтер е било усетено и в България.

То стана в 3:17 ч българско време.

"Може да се каже, че това е най-силното земетресение през последните десет години за този район. Събитието е усетено на цялата територия на Турция. Има слабо усещане на територията на България, Румъния, дори на територията на Албания", коментира пред "Твоя ден" по Нованюз доц. Пламена Райкова, сеизмолог от БАН.

"Вторични трусове ще се наблюдават още много дълго време. Вероятно поне в период от следващата една година вторични трусове ще се регистрират. По-силни събития ще се наблюдават през първия месец със сигурност. С какъв магнитуд ще бъдат не може да се каже. Ще има най-вероятно с магнитуд 5 и може би 6. Най-вероятно на територията на Турция ще бъдат усетени. За България тези, които са с магнитуд между 5 и 6 ще има вероятност за слабо усещане", обясни тя.

Минути след земетресението в Турция стана земетресение и в Румъния. То бе с магнитуд 4.6 по Рихтер и епицентър на 10-ина км от община Берка, окръг Бузъу в Източна Румъния. След него бяха регистрирани още два по-слаби труса, с магнитуд под 3.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!