Мазето на ужасите: В приют в Румъния държали гладни и жадни 30 възрастни. Били заключвани, бити и упоявани

В друг румънски приют 26 души са били принудени да спят в оранжерия в най-горещото време от годината.

OFFNews 28 юли 2023 в 14:18 2571 1

Снимка pixabay

30 възрастни хора са държани заключени, упоявани и малтретирани, без вода, храна, сред купчини пясък, при изключително мизерни условия. За потресаващия случай в приют в Румъния разказа телевизия Диджи24, цитирана от БТА. 

Приютът се намира в окръг Муреш в северната част на страната. Те са държани в мазе в сградата на Центъра за възстановяване на възрастни хора с увреждания в Бардещи. Преди две седмици властите извършили проверка, но не открили "мазето на ужасите", както го наричат местните медии.

От Центъра за правни ресурси обясниха, че освен 23-ата души в стаите в приюта, в сутерена на сградата имало и други седем, "скрити зад найлонова завеса, сред купища отломки, строителни материали, чували с дрехи, старо медицинско оборудване, с тежки увреждания, лежащи върху матраци, замърсени с изпражнения, урина и кръв, с мухи по тях, неспособни да се защитят и неспособни да извикат помощ".

Един от хората е бил в напреднало състояние на недохранване, с наранявания по бедрото.

Собственикът е задържан, а лицензът на прията - отнет. 13 души са откарани в болница за допълнителни медицински грижи, тъй като страдат от хронични заболявания, а 17 са преместени в други приюти.

Премиерът Марчел Чолаку и министърът на труда Симона Букура-Опреску поискаха спешна намеса и дисциплинарно разследване.

Броени часове по-късно румънските медии съобщиха за още един потресаващ случай с дом за възрастни и хора с увреждания в град Волунтари, където 26 души са били принудени да спят в оранжерия в най-горещото време от годината.

Представители на община Илфов заедно с инспекторите от Дирекцията за обществено здраве са отишли в дома. Те са установили, че всички стаи, предназначени за пациенти, са разположени в оранжерия.

Лекарите проверяват здравословното състояние на хората, тъй като не се знае колко време са били принудени да стоят на жегата.

Първоначалната проверка е установила, че центърът е работил без разрешение. Наложена е глоба от 10 000 леи (3971 лв.) и е образувано наказателно производство.

Само преди две седмици разкритията на румънските власти за малтретирани възрастни хора в частни домове за социални грижи, финансирани с обществени средства, доведоха до уволнения и оставки на двама министри. Последваха проверки на всички домове в цялата страна, като 30 от тях бяха затворени. 

В началото на юли стана ясно, че над 100 възрастни хора от частни домове са били измъчвани, бити, държани гладни и принудени да просят. Петдесет и шест от възрастните хора са откарани в болници в Букурещ, а четирима от тях са оставени за лечение.

Полицаи и прокурори претърсили три приюта за възрастни хора в окръг Илфов. Така открили възрастните.

Говорителят на полицията Джорджиан Драган каза тогава, че възрастните хора са били малтретирани, принуждавани да работят безплатно, лишавани от лекарства и адекватна храна. По думите му обитателите на домовете са били подложени на нехуманно и унизително отношение.

Свидетели разказаха, че са виждали постоянно възрастни хора да просят край оградата на приюта, молейки се за храна. По думите на очевидци често тези хора са били голи, дори през зимата.

Грижата за възрастните хора била поверена на асоциация, която сключила няколко договора с Генералната дирекция за социални грижи в трети сектор на Букурещ и Генералната дирекция за социални грижи в окръг Илфов.

Въпросната асоциация няма разрешително за работа. За известен период от време е била ръководена от съветничка на вече бившата министърка на семейството, младежта и равните шансове Габриела Фиря. От министерството уточниха тогава, че въпросната съветничка е подала оставка през март 2022 г., а министър Габриела Фиря няма никаква връзка със случая.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4000

1

МИЛЕВА

29.07 2023 в 05:15

Евтаназия е нан-хуманно приключване на живота когато е необратимо автономно отпадане функциониране на зрелия възрастен и болен човек,с негово съгласиеразбира се.
 
X

Какво трябва да знаем за коклюша