LIBE за насилието над жени: Изпращането на нецензурни снимки е кибертормоз, трябват глоби

OFFNews 28 юни 2023 в 14:11 1469 1

Снимка ecre.org

Комисията по граждански свободи и права на жените LIBE прие промени в предложена директива за борба с насилието срещу жени и домашното насилие, съобщиха от Европейския парламент.

С одобрения проектодоклад се изисква единно определение за изнасилване в Европейския съюз, по-строги правила за кибернасилието и подобрена подкрепа за жертвите.

Основано на съгласие определение за изнасилване

Относно изнасилването евродепутатите искат да добавят страха и сплашването към списъка с фактори, които възпрепятстват свободното вземане на решения.

Съгласието трябва да се преценява с оглед на конкретните обстоятелства. Евродепутатите предлагат допълнителни наказателни правила за сексуално посегателство (т.е. всеки сексуален акт без съгласие, който не може да се определи като изнасилване) и призовават за законодателство на ЕС относно генитално осакатяване, принудителната стерилизация, принудителния брак и сексуалния тормоз на работното място.

По-строги наказания за извършителите

Евродепутатите искат списъкът с утежняващите обстоятелства да бъде разширен и да включва:

  • статус на пребиваване на жертва, бременност, страдание, жертва на трафик или пенсиониране, деца или центрове за търсещи убежище;
  • особено нечовешки и унизителни действия;
  • престъпления, водещи до смърт или самоубийство на зависими лица;
  • престъпления, извършени срещу публична личност, включително журналисти и правозащитници;
  • стремеж към генериране на печалба;
  • намерение за запазване или възстановяване на „честта“;
  • намерение за насилие на жертвите заради сексуална ориентация или други външни белези.

Онлайн насилие и тормоз

Проектодокладът разглежда и онлайн формите на насилие и тормоз. Депутатите настояват за разширено определение за "интимен материал", който не може да се споделя без съгласие. Те настояват определението да включва голи изображения или видеоклипове без сексуален характер. Разкриването на лични данни в този контекст без съгласие трябва да се наказва и икономическите щети трябва да се вземат предвид.

Изпращането на непоискани нецензурни материали трябва да се класифицира като кибер тормоз, добавят евродепутатите.

По-добра подкрепа за жертвите

Държавите членки трябва да гарантират безплатна правна помощ на жертвите на език, който разбират, да събират доказателства възможно най-бързо и да им предоставят специализирана подкрепа. Жертвите на кибернасилие трябва да имат достъп до специализирани оценки, за да идентифицират нуждите си от защита, смятат още евродепутатите от комисията LIBE. 

"Сексът без съгласие, т.е. изнасилването, трябва да бъде включен във всяка директива, касаещо насилието срещу жени. С нивата на насилие, които продължават да се увеличават увеличаване след COVID-19, би било неразбираемо за жените да чуят от техните правителства, че изнасилването не може да бъде включено в законодателството за борба с това ужасяващо явление. Парламентът ще се застъпи за правата на жените да бъдат в безопасност навсякъде в Европа – ние призоваваме държавите членки да направя същото", каза Франсис Фицджералд (ЕНП, Ирландия)

Евин Инчир (S&D, Швеция) определи директивата за историческа. "С нея отприщваме мощна сила за промяна. Време е да преминем от думи към действия в защита на жените и момичетата в нашия Съюз. Нашата позиция е ясна", каза тя. 

Следващи стъпки

Проектодокладът беше приет със 71 гласа „за“, 5 „против“ и 7 „въздържал се“, а проекторешението за започване на междуинституционални преговори беше одобрено със 72 гласа „за“, 6 „против“ и 5 „въздържал се“.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика