Комик, експремиерка, олигарх: кои са кандидатите за президент на Украйна

OFFNews 29 март 2019 в 15:40 3609 0

Снимка BBC

38 кандидати ще се изправят в битката за президентския пост в Украйна тази неделя. Истинската битка обаче ще е между трима комикът Владимир Зеленский, настоящият президент Петро Порошенко и бившата премиерка Юлия Тимошенко. 

Според последните социологически проучвания на първо място преди вота в неделя е комикът Владимир Зеленский.

Той е актьори и комедиант. Има юридическо образование, но не е работил нито ден по специалността си. Вместо това пуска комедийни филми и сериали, като в един от тях - "Слуга на народа", играе ролята на учител, станал президент на Украйна. 

Зеленский обеща, ако стане президент, да предложи закон за "власт на народа", за да може гражданите да дават задачи на властимащите чрез референдуми. 

Според експерти за рейтинга на Зеленский помага това, че той е ново лице в украинската политика. Освен това много хора го отъждествяват с честния и безкомпромисен герой, който играе в сериала "Слуга на народа". 

Като негативи се отчита това, че той няма опит в политическия живот, подозренията за връзки с олигарха Игор Коломойски, чиято телевизия "1+1" посвещава на комедийния актьор значително ефирно време. Има съмнения и за връзки с бизнеса в Русия. 

Предполага се, че комикът ще успее да вземе и протестния вот - на всички, които са разочаровани от украинските политици. 

Едва 9% от украинците имат доверие на правителството, сочи изследване на "Галъп" от месец март, цитирано от Ройтерс. Според 91 на сто от украинците то е завладяно от корупция. Само 12 на сто пък вярват, че ще има честни избори.

Според проучванията Зеленский ще получи между 25 и 30% от гласовете. 

Очакванията са, че именно Зеленский ще победи в първия тур на изборите, а според много социолози не е изключено да спечели и втория тур. Според социолозите той ще се изправи на втория тур срещу настоящия президент Петро Порошенко или експремиера Юлия Тимошенко.

53-годишният Петро Порошенко беше издигнат на власт след бунта на Майдана. Той е милиардер, натрупал богатството си от бизнес с шоколади и бонбони. Порошенко е бил секретар на Съвета за сигурност на Украйна, външен министър по времето на Юшченко и министър на икономиката по времето на сваления от Майдана Янукович. 

Порошенко нарича себе си най-нежелания за руския президент Владимир Путин кандидат и въпреки ниския си рейтинг заявява, че не е губил нито едни избори в живота си.

Сред големите провали на Порошенко е, че не успя да се справи с конфликта в Източна Украйна и борбата с корупцията. 

Рейтингът му се увеличи леко след инцидента в Керченския проток, при който руски военни задържаха три украински кораба, както и след обявяването на независима украинска църква. 

След инцидента в Керченския пролив той опита да обяви извънредно положение в страната, което му докара обвинения, че иска да отложи изборите и да задържи властта по-дълго. В крайна сметка извънредно положение беше обявено само в най-източните области, граничещи с контролираните от проруските сепаратисти ДНР и ЛНР.

Порошенко обещава да наблегне на прозападния курс и през 2024 г. да подаде официална молба за приемане на Украйна в Европейския съюз, както и да получи зелена светлина за приемане в НАТО.

В челната тройка на кандидатите с шанс да станат президент на Украйна е и бившият премиер Юлия Тимошенко

Наричат я най-силния опозиционер в историята на Украйна. Тимошенко досега два пъти се е кандидатирала за президент и два пъти е оставала втора. Тя е в политиката от 1997 г. Два пъти е била премиер, два пъти е влизала в затвора - вторият път по обвинение в злоупотреба със служебно положение при подписването на договори с Русия за доставка на газ през 2009 година. През 2011 г. тя беше осъдена на 7 години затвор. Тя нарече осъждането си политическо. През 2014 г. беше освободена.

В затвора тя започна гладна стачка в знак на солидарност с Майдана, а след като беше освободена, изнесе реч пред протестиращите, като ги призова да не си отиват. 

Тимошенко също обещава да даде повече власт на хората - да могат да сменя властта по всяко време чрез референдуми. Освен това повечето ѝ обещания са социални - двойно намаляване на цената на газа, увеличаване на заплатите и намаляване на лихвите на ипотечните кредити. Според анализатори именно социалните ѝ обещания ѝ носят подкрепа, особено в източната част на страната. 

Много от гласоподавателите обаче виждат в нейно лице преди всичко политик от "старото поколение", което не е в нейна полза. Тя е критикувана за газовите споразумения с Путин през 2009 г., а критиците ѝ я обвиняват в популизъм заради обещанията за евтин газ и високи заплати. 

Всъщност сред кандидатите има и още един с името Тимошенко - Юрий. Юлия Тимошенко го обяви за издънка на Порошенко и го обвини, че иска да привлече нейните гласоподаватели и да раздели вота.

В топ пет на кандидатите с шанс на изборите - около 10% според проучванията, са още депутатът Юрий Бойко и лидерът на партия "Гражданска позиция" Анатолий Гриценко.

Бойко е бивш вицепремиер от времето на Виктор Янукович, бивш член на върхушката на Партията на регионите, а името му е свързано с корупционен скандал. За разлика от него, Грицеко в последните години е бил извън политиката. Той е бивш военен и бивш министър на отбраната от времето на Юшченко. 

Текат последните часове от предизборната кампания. Макар че според повечето социологически проучвания Зеленский ще спечели изборите, малко вероятно е да успее да избегне балотажа. По-големият въпрос е срещу кого ще се изправи на втория тур и дали ще успее да удържи първенството си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови