Кой колко обича НАТО?

OFFNews 10 февруари 2020 в 21:17 7150 1

Снимка pewresearch

НАТО обикновено се разглежда в положителна светлина сред страните от алианса, въпреки напрежението между лидерите в страните членки. Около 53% положителна оценка в 16 анкетирани държави, членки на организацията, изразяват положителното си мнение, като само 27% - обратното, установи pewresearch.org в свое изследване. 

Мненията за НАТО варират в различните страни, особено по отношение на задълженията на член 5 от договора, който декларира, че нападение срещу една държава членка се счита за атака срещу всички страни членки.

Най-обичана е организацията в Полша - 82% в Полша. Най-лошо измежду страните членки пактът е приеман в Турция - само 21% одобрение. В САЩ и Германия положителните оценки са съответно 52% и 57%. Швеция и Украйна гледат на алианса положително - съответно 63% и 53%, но само 16% от руснаците го одобряват.

Положителните мнения за НАТО обаче са намалели значително в България, Русия, Германия и Франция през  последното десетилети. Благоприятното отношение към организацията намалява значително и в Испания и Чехия.

Снимка: pewresearch 

Въпреки благоприятните оценки на организацията сред държавите членки, има широко нежелание за изпълнение на колективния ангажимент за отбрана. На въпроса дали страната им трябва да защитава свой съюзник от НАТО срещу потенциална атака от Русия, около 50% в анкетираните държави на НАТО отговарят, че не трябва, в сравнение с 38%, които казват, че страната им трябва да защитава съюзник срещу руска атака.

Приблизително 60% от анкетираните твърдят, че САЩ ще защитават съюзник срещу Русия, докато само 29% смятат, че САЩ няма да го направят. И в повечето анкетирани страни членки на НАТО анкетираните са по-склонни да твърдят, че САЩ ще защитават съюзник на НАТО от руска атака, отколкото казват, че собствената им страна трябва да направи същото.

По отношение на трансатлантическите отношения, някои западноевропейски общества предпочитат близки отношения със САЩ, но много други са за близки отношения както със САЩ, така и с Русия. Въпреки това малцина искат да дадат приоритет на отношенията си с Русия пред американските си отношения. 

Снимка: pewresearch 

Въпреки резервите на мнозина по отношение на ангажиментите на НАТО по член 5, половината или повече в почти всяка изследвана държава са съгласни, че понякога е необходимо да се използва военна сила за поддържане на реда в света. В повечето страни тези, които са заявили, че военната сила понякога е необходима, са по-склонни да се съгласят, че страната им трябва да използва военна сила, за да защити свой съюзник в НАТО.

Тези мнения се променят значително през последното десетилетие в някои страни. В Украйна, Русия, Словакия и Германия казват, че понякога е необходима военна сила, отколкото са смятали през 2007 г. В Италия, Испания и Чехия публиките са станали по-малко склонни към споразумения.

Снимка: pewresearch

По въпроса за териториалните амбиции, попитани, има ли части от съседни страни, които наистина принадлежат на тяхната страна, сравнително малко анкетирани смятат така. Сред държавите членки на НАТО обаче мнозинството в Унгария, Гърция, Турция и България са съгласни, че части от други страни принадлежат към тях. В много европейски страни тези, които харесват десни популистки партии, са по-склонни да подкрепят това твърдение.

Това са сред основните констатации от проучване на Pew Research Center на 19 държави, включително 16 страни членки на НАТО, Швеция, Русия и Украйна. По време на този доклад германските резултати са получавани от поредица от проучвания, проведени в Германия от Körber-Stiftung в партньорство с Pew Research Center.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    X

    Кристин Димитрова: седмокласниците писаха по разказа ѝ, а медиите я представиха като майката на Папи Ханс (подкаст)