Киев е без ток и вода. Руснаците разширяват зоната за евакуация в Херсонска област (обновена)

OFFNews 01 ноември 2022 в 09:36 7108 16

Доставчик си свети с фенерче в тъмния Киев

Снимка Getty Images

Доставчик си свети с фенерче в тъмния Киев

Почти цялата столица Киев е без ток и вода заради продължаващите руски удари срещу инфраструктурата в Украйна. 40% от жителите на Киев нямат никакъв достъп до питейна вода, съобщи кметът на града Виталий Кличко.

Жителите са принудени се редят на дълги опашки, за да се снабдят с вода. Близо 300 хиляди домакинства са без ток, предаде Ройтерс.

Твърденията на Кремъл, че целите са само по военната инфраструктура, продължават. В същото време тази нощ руският президент Владимир Путин заплаши, че досегашните удари далеч не са всичко, на което е способна руската армия.

Междувременно експерти от Международната агенция за атомна енергия започнаха проверка в двата обекта, в които руската страна твърди, че украинците разработват т. нар. "мръсна бомба".

Русия разширява зоната за евакуация в Херсонска област

Разширява се зоната за евакуация от линията на река Днепър, съобщиха руски служители в Херсонска област в южната част на Украйна и повториха отхвърлените от Киев твърдения на Кремъл, че Украйна се готви да атакува язовир Каховка и да наводни региона.

Обявеният от Русия ръководител на Херонска област Владимир Салдо написа в Telegram, че разширява зоната, обхваната от заповедта за евакуация на цивилното население, с още 15 км, за да включи още седем селища. Във видеосъобщение, публикувано късно вечерта в понеделник, той заяви:

"Поради възможността украинският режим да използва забранени методи на водене на война, както и поради информацията, че Киев подготвя масиран ракетен удар по хидровъзел "Каховка", съществува непосредствена опасност Херсонска област да бъде наводнена, което ще доведе до масово унищожаване на гражданска инфраструктура и хуманитарна катастрофа."

По думите на Салдо решението ще даде "възможност за създаване на многопластова отбрана с цел отблъскване на украинските атаки и защита на цивилното население".

Киев отрича, че планира да атакува язовир "Каховка" - съоръжение с височина 30 м и дължина 3,2 км, и да отприщи водоем с размерите на Голямото солено езеро в Южна Украйна, наводнявайки градове и села, няколко от които руските сили превзеха в началото на войната.

Според Украйна тези твърдения са знак, че самата Русия обмисля да организира нападение и да обвини за него Киев и западните му поддръжници.

През последните седмици Русия евакуира десетки хиляди цивилни граждани от западния бряг на река Днепър в условията на настъпваща украинска контраофанзива. Служители на Русия в региона предлагат на цивилните еднократни плащания от 100 000 рубли (1628 долара), за да напуснат, а Москва осигурява жилища в други региони на Русия, обещава Салдо.

Миналия месец президентът Владимир Путин предприе действия за анексиране на Херсонската област след провеждането на референдуми в четири украински региона, които бяха обявени за фалшиви и незаконни от Киев и Запада.

В Киев вече има ток и вода

По-късно тази сутрин Виталий Кличко съобщи, че водоснабдяването и електроснабдяването в цял Киев вече са възстановени. "Снабдяването с вода и ток са възстановени изцяло", написа кметът на Киев в Telegram.

Той уточнява, че се въвеждат временни прекъсвания на електроснабдяването заради дефицит в енергийната инфраструктува.

Според очевидци в Киев, освен снощи, и днес е имало "сериозно прекъсване" по места на електро- и водоснабдяването, предаде БТА.

Възрастна жена е загинала след обстрел по Николаев

Тази нощ Русия изстреля четири ракети по южния пристанищен град Николаев. Възрастна жена е загинала в ударена от ракета жилищна сграда.

Рано тази сутрин спасители извадиха тялото ѝ от развалините на жилищния блок, съобщиха очевидци за Ройтерс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

2051

16

Propaganda

01.11 2022 в 20:21

Каза ли нещо, руССката въшка, че не се чете?
митрафончие, привиди ни!!!!!

2051

13

Propaganda

01.11 2022 в 15:13

еврогнидо, каза ли нещо, руССко въшко,
че си ми много негативно И НЕ СЕ ЧЕТЕШ, ХАХАХАХАХАХАЩХАХАХАХАХАХАХАХАХ



2073

11

Johnny B Goode

01.11 2022 в 14:26

Еврото, как е, кефиш ли се на човешкото нещастие?

2051

7

Propaganda

01.11 2022 в 12:28

евро дебила и ордерчо са със скрити коментари,ххахахахахахахахаха.
Демократично, европейско и хигиенично. Тия руССки гниди отдавна трябваше да замлъкнат.

Щот, ако ги питаш, раССките нацисти и досега спасяват бедни донбаски бабички от измислен геноцид и целят САМО военни обекти: детски площадки, болници, родилни домове, театри, търговски центрове, военнопленници. Щот HIRMARSдебнел отвсякъде, разбираш ли, хехехеххее.