`Мръсна бомба` - градът-герой Волгоград потъна във фекалии след взрив в канализацията, властите мълчат три дни

Следственият комитет на Русия разследва строителството, гражданите искат да ползват тоалетните на губернатора и кмета

Красимир Крумов 31 октомври 2022 в 10:31 27336 16

Фекални води са залели паркове, улици и площади в два жилищни района с 200 хиляди жители

Снимка V1.RU

Фекални води са залели паркове, улици и площади в два жилищни района с 200 хиляди жители

Реки от фекални води са залели Волгоград в резултат на взрив в един от канализационните колектори. Аварията е станала още в четвъртък и в първите часове е можело да бъде премълчана, но вонята вече е „стигнала“ до Москва, а регионалните власти официално признават, че засега не могат да се справят с положението. Четвърто денонощие в града-герой (бивш Сталинград) е обявен режим на извънредна ситуация.

Експлозията от четвъртък е довела дотам, че няколко жилищни района на Волгоград са заляни от клозетни нечистотии в буквалния смисъл на думата. Жителите на града страдат не само от непоносимата воня, но и от липсата на течаща вода и парно, както и от опразнените с вода и напитки щандове на магазините. Губернаторът на Волгоград Андрей Бочаров, цитиран от местни източници, призна, че канализацията е строена „в нарушение на всички норми и изисквания“, но допълни че службите работят възможно най-добре. На друго мнение са жителите и локалните новинарски издания.

Според възстановката на ситуацията фекалиите са избили на повърхността едновременно по две разклонения, заливайки по пътя си пътища, паркове, паркинги, както и градския площад „Пахмутова“. Мръсотиите бликнали недалеч от река Царица и са достигнали и река Волга. В голяма част от кварталите няма вода за пиене, в магазините е изчерпана бутилираната, а според волгоградските канали в Телеграм пред баните в районите, незасегнати от ла..няното бедствие са се образували опашки от желаещи да се изкъпят.

„В баните днес е лудница. Пожизнено не можеш да попаднеш в тях. А така искам да се изкъпя, и, ако мога, да отида едновременно в тоалетната по голяма нужда. Роднини и близки приятели в други квартали с вода нямаме. Прозвънихме всички бани. На „Балонин“ 5 ни предложиха час за 23:30. В Червенооктомврийския район за 20:00 има прозорец в семейното отделение. Но трябвало до 1 час да занеса парите, иначе няма да има резервация. И така, казват, днес има голямо търсене. В Кировския район и там напрежение с местата, казаха ми да не разчитам“ – обяснява гражданин пред екипа на „Волгоград онлайн“. В чат каналите недоволни наследници на сталинградци заплашват в понеделник и вторник да ходят „по голяма нужда“ в сградите на администрациите на града и областта.

Местните журналисти вече са се обърнали с въпрос в пресслужбите на двете администрации за информация за свободно посещение на тоалетните на чиновниците от населението на засегнатите жилищни райони.

Заради безпредецедтната аваря „фекални ваканции“ са обявени в четири университета – ВолГУ, ВГИИКК, ВолГТУ и ВолГАУ. Във ваканция по същите причини са пуснати и учениците от всички училища на територията на Съветския и Ворошиловския райони. Учениците трябвало да излязат във ваканция от 1 ноември, но сега щели да си починат по-дълго.

Руските агенции първоначално спестиха новината, а РИА Новости реагира едва през нощта срещу петък, когато фекалиите от разрушената канализационна система са започнали да се стичат директно в река Волга. „Щетите върху почвата и водата се уточняват“, съобщи в петък пресслужбата на Междурегионалното управление на Росприроднадзор за Астраханска и Волгоградска области. Известният руски политолог Дмитрий Фетисов в неделя изригна с думите „Волгоград е в ла.на. Сега това не е просто описание на социално-икономическото положение на столицата на руския патриотизъм, а за съжаление, реална картина.“ Фетисов обвини на първо място за ситуацията губернатора Андрей Бочаров, който се появил на мястото на аварията едва на третия ден, и кмета Николай Марченко, който досега бил ръководил единствено изостанал селски район и само мигал безпомощно с очи. Поставя се под въпрос „съмнителното решение“ на губернатора за отдаване на градските водопроводи на концесия.

Самият Бочаров призна в неделя, че не знае какво и къде точно се е случило и, според изданието „Волгоград Онлайн“ обвинил за станалото СССР. Тръбопроводите в район „Съветски“ обаче са били изградени за Световното първенство по футбол през 2018, а „Волгоград Онлайн“ цитира внучката на Леонид Брежнев, по чието време е строен основният водопровод, Виктория Филипова, която в предаването „Нека говорят“ заяви „Вие не можете да боядисате дори това, което дядо ми построи“. Разкопаването на мястото на аварията показало, че „всичко липсва“. Бочаров разказва, че там, където по чертежи и планове трябвало да има железобетон, под земята минавала някаква гола тръба, която пък не трябвало да я има изобщо.

Разследване по случая е започнал Следствения комитет на Волгоградска област, който трябва в най-кратски срокове да докладва на председателя на Следствения комитет на русия генерал Александър Бастрикин. В първоначален анализ на обстоятелствата се оказва, че без вода и канал са останали над 1000 многоетажни и 17 хиляди нискоетажни сгради във Волгоград с общо около 200 хиляди жители. Предмет на разследването е изпълнението на строителните дейности по изграждането на канализацията и водопроводите, както и отдаването им на концесия.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

919

16

Diogen

01.11 2022 в 17:50

Цялата рашистка държава е един голям кенеф.

1236

15

БотоксПутю

31.10 2022 в 17:08

https://www.youtube.com/watch?v=usGD2yKelts&ab_channel=AngelDakov

2199

14

Mateevk

31.10 2022 в 15:55

Честито! На тези, които са успели да се изкъпят. На тия с голямата нужда не знам какво да кажа. Но намирисва на украински почерк това с участие на британското, американското и некои други разузнавания от рода на българското. Само разузнаване такова нещо не може дори да измисли, камо ли да изпълни!

2172

13

Johnny B Goode

31.10 2022 в 14:22

Еврото, да не си бил в Сталинград и да ти е изпуснал памперса?

1000

12

Слънце

31.10 2022 в 13:28

Пернишкия винкел сигурно е с разстройство та не се е иzакал тук.

804

11

luba6a2016

31.10 2022 в 12:50

обезумялата постсъветска кочина се вмирисва катастрофално...този път не било НАТО,ами СССР...а къде са крадците ,които "усвоиха" средствата? Ами в омразния Запад ???? дойдоха да го осират и облагородяват по...руски

-329

10

6екеr4о

31.10 2022 в 12:18

За съжаление "фекална ваканция" не е само понятие за волгоградските вузове, но и за наличностите у главата на Дядя Пугя!

3647

9

ImBlack

31.10 2022 в 12:07

Корупцията рано или късно замирисва на ла*на !
Да припомня за ла*нопровода под Варненското езеро, построен по обществена поръчка на ГЕРБ, който беше разпран, поради плиткото му заравяне и ла*на, дамски превръзки и памперси "украсяваха" варненските плажове с месеци!

12761

8

cepcem

31.10 2022 в 12:04

2022 година и тия питекантропи още имат публични бани. Лайняно бедствие е цялата им държава.

725

7

1215

31.10 2022 в 12:00

Троловете трескаво звънят на кондуктор Мутрофанова за инструкции.А бабишкерникът не вдига вече два часа.