Извънредно положение в Чехия, Словакия, Латвия, Естония и американски щати (Обновена)

OFFNews 13 март 2020 в 08:56 7790 0

Обявено е извънредно положение заради коронавируса в Чехия, Словакия, Латвия и Естония, и в американските щати - Ню Йорк, Вирджиния и Орегон, предаде БНР. 

Заразените в световен мащаб са над 128 хиляди души, а смъртните случаи - 4700, по данни на Световната здравна организация.

Днес в полунощ влиза в сила 30-дневната забрана, която беше наложена от американския президент Тръмп, за полети от 26 европейски страни. Заболелите в САЩ са над 1600 души. В много части на страната са затворени училищата, отменят се спортни срещи и други масови прояви. Българските граждани не са засегнати от тази мярка, ако пътуването им не включва страни от Шенгенската зона. Американският президент Тръмп заяви, че не е притеснен от риска да е бил изложен на контакт с коронавируса, след като миналата събота вечеря с бразилския президент Жаир Болсонаро, чийто прессекретар по-късно даде положителна проба.

В Испания двама министри и двама депутати, които са заразени с вируса. Всички членове на испанското правителство, както и кралската двойка, са били тествани за заразата.

Съседните ни страни също въведоха по-сериозни ограничения.

В Гърция за две седмици затварят всички кина, театри и нощни клубове.

В Турция има един заразен и всички учебни занятия в училищата са преустановени за седмица, университетите са затворени за три, считано от 16 март. Много спортни събития са отменени. Тези, които ще се състоят, ще се играят без публика до края на април.

В Чехия, където има 109 заболели и няма смъртни случаи, границите бяха затворени за хората от 15 рискови страни. Чешката Република забранява влизането в страната на всички чужденци, които нямат позволение за пребиваване, от 16 март, заяви премиерът Андрей Бабиш, цитиран от Франс прес.

"От полунощ в неделя срещу понеделник забраняваме влизането на всички чужденци", отбеляза министър-председателят. Прави се изключение само за постоянно или временно живеещи чужденци.

В Словакия, където има 21 заразени, от днес границите са затворени за всички чужденци, с изключение на тези, които идват от Полша. Завръщащите се в Словакия ще бъдат поставяни под 14-дневна карантина, като училищата също преустановяват дейността си.

В Латвия извънредното положение ще продължи до 14 април там, както и в Естония, са затворени всички училища и университети.

В Полша и Гърция съобщиха за първи смъртен случай. 

Жертвите в Италия надхвърлиха 1000, при заразени над 15 хил. души, като за справяне с икономическите последици правителството отпусна 25 млрд. евро.

Броят на положителните проби във Великобритания нарасна до 590. На Острова починалите са 10, а във Франция са 61. Около или над 3 хиляди са заразените в Германия, Франция и Испания.

Само за ден са регистрирани 75 смъртни случая в Иран.

Австрия няма да допуска на своя територия пристигащи от Италия, наложена е и забрана за събития на закрито с повече от 100 човека. Училищата ще са затворени от следващата седмица до април, така ще постъпят и в Чехия, където занятията ще прекратят и университетите.

Четири града в испанската област Каталуня бяха поставени под карантина.

Президентът на Франция Еманюел Макрон посъветва хората над 70 години да си останат вкъщи. Съпругата му също е дала положителна проба за коронавирус. 

Под домашна карантина е кралското семейство в Норвегия. Харалд Пети и кралица Соня не показват симптоми, но се съобразяват с предпазните мерки заради тяхна визита зад граница миналата седмица. В Норвегия болните са над 780, като 151 нови случая бяха регистрирани само за един ден. Беше съобщено и за първи починал в страната.

По последни данни новите случаи в Китай са само 8. От Министерството на промишлеността обявиха, че извън епицентъра на епидемията в провинция Хубей, 60% от малкия и среден бизнес, както и 95% от големите фирми, са възобновили работа.

Паника обхвана основните фондови борси - те загубиха над 9%, заради опасения, свързани с разпространението на новия коронавирус. Това е най-големият крах в цените на акциите от октомври 1987 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!