Институтът за войната: Пригожин се опитва да прехвърли на Шойгу неуспеха на Вагнер в Бахмут

OFFNews 04 януари 2023 в 08:57 8269 3

Снимка Скрийншот

Пригожин оглежда складираните трупове в база на Вагнер край Бахмут (Артьомовск).

Собственикът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин се опитва да прехвърли отговорността за провалите на руската офанзива в Бахмут върху руското министерство на отбраната на Сергей Шойгу, твърдят анализатори от базирания във Вашингтон Институт за изследване на войната (ISW) в най-новия си доклад.

Анализаторите на института пишат, че Евгений Пригожин, който беше поел като собствена зона за отговорност района на Бахумт, се е опитал да оправдае липсата на напредък на частната си компания в зоната на бойните действия, като по този начин потвърждава по-ранни оценки на ISW, че руските сили в Бахмут са достигнали кулминацията на своите възможности.

ISW обръща внимание на това, че в интервю за една от руските пропагандни медии на 31 декември Пригожин казва, че "вагнеровците" не могат да пробият украинската отбрана в Бахмут. Той обяснява, че настъпателните операции са много изтощителни, тъй като всяка къща в града е "крепост". Пригожин казва още, че украинците имат отбранителни линии в Бахмут на всеки 10 метра и затова руските войски трябва да разчистват сграда след сграда.

"Това е важен обрат за Пригожин и той за първи път представя ЧВК Вагнер като неуспешна в Бахмут. През октомври Пригожин заяви, че вагнеровците, които действат в района на Бахмут, напредват със 100-200 метра на ден. Компанията му извърши чисто информационни операции, твърдейки, че е постигнала успех в Бахмут без помощта на други руски сили“, се казва в доклада на ISW.

Анализаторите смятат, че Пригожин най-вероятно създава информационни условия, за да прехвърли отговорността за провалите на "вагнеровци" в Бахмут на руското министерство на отбраната или на руската отбранителна индустрия.

"Наемниците на Вагнер са казали на Пригожин, че не са успели да пробият украинските позиции в Бахмут поради недостатъчното количество бронирана техника, боеприпаси и 100-милиметрови снаряди. Това изявление има за цел да премахне личната отговорност от ЧВК Вагнер и Пригожин, приписвайки неспособността им да превземат Бахмут към по-широките проблеми за разпределението на руските ресурси“, отбелязват от института.

Навръх Нова година създателят на ЧВК "Вагнер", наричан още "Готвача на Путин" пристигна лично в района на Артьомовск, както руснаците наричат Бахмут, и се запозна със ситуацията със загубите в редиците на своите бойци, в това число и руски затворници. В разпространено в социалните мрежи видео Пригожин заедно с представители на ЧВК оглежда база на "Вагнер" местата, където се складират черните чували с трупове, наричани жаргонно в руската армия "Груз 200" (товар 200). "Техният контракт приключи, след седмица се връщат у дома", кима Готвача към чувалите с труповете, наслагани на камара, висока колокто човешки ръст. Според украински източници при удар по Нова година срещу Вагнер са били убити 70 наемници от войската на Пригожин. На видеото собственикът на компанията обяснява на някого, вероятно на съпровождащи го журналисти, че смъртта им е била героическа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

3

6екеr4о

04.01 2023 в 14:10

На Пригожин прякорът му може да е "Готвач на Путлер", ма той очевидно не е от семейството, а от презряната прислуга, та очаквано е бързо, бързо да бъде сготвен, ей тъй, на, за назидание на "вся остальная пиющая сволоч"...

-5840

2

Те смляха нацистите там, ако искаха да са го взели. Солнцопек да е изгорил всичко живо там, но не това е целта. Нека идват още подкрепления на фашагите.

345

1

Джендо Джедев

04.01 2023 в 09:18

На Пу велможите ще се изядат помежду си. Шоуто ще си струва! :D