Институтът за войната: Лукашенко е успял да отклони опитите на Путин да включи Беларус във войната

OFFNews 20 декември 2022 в 09:57 8481 10

Снимка Спутник

Президентът на Беларус Александър Лукашенко вероятно е успял да отклони опитите на Владимир Путин да принуди Беларус към допълнителни отстъпки в посока на руско-беларуска интеграция по време на среща им в Минск в понеделник, смятат в най-новия си доклад анализаторите от Института за изследване на войната (ISW) във Вашингтон.

В публичните си изяви в понеделник Путин и Лукашенко се въздържаха от публично обсъждане на руската инвазия в Украйна, като и двамата лидери отбелязаха, че Беларус все още е изправена пред заплаха от Запада. Путин обяви от Минск, че може да помисли за обучение на екипажи на беларуската бойна авиация за използване на „боеприпаси със специални бойни глави“ поради „изострящата се“ ситуация по външните граници на съюзната държава.

ISW припомня вече по-старите си коментари за това, че Лукашенко използва реториката за нужда от защита на беларуските граници срещу Запада и НАТО в опит да избегне участие във войната на Кремъл в Украйна.

Новината от 19 декември е заявлението, че Русия ще достави на Беларус ПВО-комплекси С-400 и „Искандер“. ISW продължава да оценява, че участието на Беларус във войната на Путин срещу Украйна остава малко вероятно. Фактът, че, както изглежда, Путин е приел тезите на Лукашенко без да постигне някаква промяна в тях, косвено подкрепя тази оценка на тинк-танка.

Кремъл също се опита да прикрие вероятните първоначални намерения на Путин да окаже натиск върху Лукашенко за допълнителни отстъпки по отношение на интеграцията с Руската федерация. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков също заяви, че Путин не е отишъл в Беларус, за да убеждава Лукашенко да се присъедини към войната, отбелязвайки, че подобни спекулации са неоснователни и „глупави“. Песков обаче по същия начин убедително отрече и намерението на Путин да нахлуе в Украйна дни преди началото на войната, така че вероятно и сега отричането е по-скоро опит да се прикрие желанието на Путин да въвлече Лукашенко във войната и очевидния неуспех на начинанието.

В обзора от оценки за хода на войната в Украйна ISW обръща внимание на позицията на Игор Гиркин, бивш руски военен командир и ярък критичен глас в руското информационно пространство на военните блогъри. Гиркин сподели острата критика на руски доброволец за цялостното представяне на руската армия във войната на 19 декември. Доброволецът формулира своята критика около неуспеха на Русия да се защити срещу украинските контраофанзиви; обстоятелствата, довели до тези неуспехи; и неспособността на руското ръководство, медиите и военните блогъри да се справят със ситуациите и решението им да се съсредоточат върху „фалшивата положителност“. Доброволецът прогнозира, че руските сили ще трябва да отстъпят още населени места и дори пълни области на Украйна, тъй като няма да могат да се защитят срещу евентуална зимна контраофанзива.

Крайно песимистичните прогнози на самия Гиркин до този момент се оказаха изненадващо точни, включително неговите критики за неуспеха за мобилизация на доброволци през май, за непропорционално високата руска цена за превземането на Лисичанск през юли, и за продължаващата уязвимост на руските логистични линии откъм HIMARS удари.

ISW коментира, че Донецката народна република (ДНР) влиза в конфликт с други проруски власти относно основните административни функции, което предполага липса на сплотеност между окупационните администрации в различни райони на окупирана Украйна. Подкрепяният от Русия председател на Асоциацията на товарните превозвачи и спедиторите в Крим, Анатолий Цуркин, публикува публичен призив към ръководителя на ДНР Денис Пушилин на 18 декември, призовавайки Пушилин да регулира „незаконните, безпочвени действия, които се извършват на територията на ДНР” от служители на различни военни, административни, правоприлагащи и бюрократични органи на ДНР.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

10

6екеr4о

21.12 2022 в 14:38

Уважаеми г-н Пропаганда,
в допълнение на написаното от Вас бих добавил сполучливия етикет на Дядя Путя, лепнат му от руски журналист: Щастливият властелин на 45 милиона септични ями!

2051

9

Propaganda

20.12 2022 в 21:27

Без майтап, освен банда козоебци и прочие ислямски радикали...има ли раССкато кочина и помен от един надежден (били финансови, било военно) съюзник???

В същото време раССките нацисти са в братска Украйна с цял сбор от армии, коя от коя по-жалка.

- Местни проруски криминални обекти, тип нашите партизани преди.
- Нещо, което минава за редовна раССка армия, която е вече минус 100 000 и яде бой на почивка.
- Брадатите кози на кадирката, най-вече смели в Тик Ток.
- Вагнеровците, което на терен могат да минат за единственото подобие на военна част, с която раССката кочина разполага.

-529

8

6екеr4о

20.12 2022 в 14:38

Тая война в Беларус, за разлика от България, е крайно непопулярна! По тая причина дедалото не смее дори да пръдне в обратната посока...

8053

7

DARTH VADER

20.12 2022 в 12:43

НЯМАМ НУЖДА ОТ РАЗУЗНАВАТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ,ЗА ДА ЗНАМ ,ЧЕ АКО ПОЛСКИ ВОЙСКИ ВЛЯЗАТ В МИНСК-НАИСТИНА ЩЕ БЪДАТ ПОСРЕЩНАТИ КАТО ОСВОБОДИТЕЛИ...

СЪЩО ТАКА,АКО ПОЛША И УКРАЙНА ЕДИН ДЕН СЪЗДАДАТ СЪЮЗНА ДЪРЖАВА,ВАТЕНКИТЕ ЩЕ СЕ УСМИРЯТ ПОНЕ ЗА 100 Г...

345

6

Джендо Джедев

20.12 2022 в 12:42

Шекерчо,

Е, да, бай Тошо знаеше да се отблагодарява. Особено с чужди пити - помен да прави.

-529

5

6екеr4о

20.12 2022 в 11:47

Уважаеми г-н Дж. Дж.,
не знам дали бай Тошо са го търсили, ма село Кубратово до София си имаше пожизнен кмет, който пуснал навремето юначния партизанин да пренощува в яслата на магарето! После цел живот кмет...

22547

4

dolivo

20.12 2022 в 11:47

Нали внезапно се спомина дясната му ръка на Лукашенко?

Не е ясно какво се е съгласил, за да си спаси кожата. Около него е бъкано с руски главорези.

Ще видим.

2550

3

alfakentavur

20.12 2022 в 11:43

Няма значение, тукашните путлерови мекерета не вярват на ISW. И на американското и британското разузнаване не вярват.
Вярват само на Кремъл, който никога не лъже.

345

2

Джендо Джедев

20.12 2022 в 11:28

"... и двамата лидери отбелязаха, че Беларус все още е изправена пред заплаха от Запада."

Ма да, бе, току-виж Западът нападнал Трактористан... Хахахаха! Малко като бай Тошо дето бил полулегален - никой не го търсел, ама той се криел. Тия и двамата си подхранват параноята. Интересно кой го играе булката в случая. Залагам на Пу. ;)

865

1

Constanza

20.12 2022 в 10:06

"Фактът, че, както изглежда, Путин е приел тезите на Лукашенко, постигне промяна в тях, косвено подкрепя тази оценка на тинк-танка."

До уважаемата редакция:
Нищо не разбрах от горното изречение. Освен това think-tank е "мозъчен тръст".