Хага освободи генерал Анте Готовина. Снимки и видео от радостта в Загреб

Владимир Йончев 16 ноември 2012 в 19:19 8633 5

Генерал Анте Готовина
Генерал Анте Готовина

Легендарните хърватските генерали Анте Готовина и Младен Маркач изненадващо бяха оправдани и освободени от съда в Хага по обвиненията във военни престъпления по време войните в разпадащата се Югославия през 90-те години.

Двамата бяха изведени от сградата на съда с кордон от мотоциклети днес сутринта, а малко по-късно се завърнаха в родината си.

По-рано първа инстанция на Международния трибунал за военни престъпления осъди Готовина на 24 години затвор, а Маркач - на 18. Двамата бяха обвинени в престъпления срещу човечеството заради депортирането на етнически сърби от територията на днешна Хърватия.

В Хърватия Анте Готовина е смятан за национален герой. Той е бивш военен командир на хърватската армия, а Младен Маркач - бивш полицейски служител. Двамата бяха обвинявани в това, че са участвали в план на починалия хърватски президент Франьо Туджман за трайно премахване на сърбите от хърватска територия.

През 1995 г. ген. Готовина ръководеше операция "Буря" ("Улуя"). В нея само за броени дни 200 000 сърби бяха прогонени от районите на Книн и Шибеник в далматинската част на Хърватско.

Когато Хага поиска екстрадицията на генерал Готовина, започнаха серии от митинги на полицаи, военни и държавни служители, които декларираха, че по-скоро ще направят преврат, отколкото да позволят националният им герой да бъде изправен на съд.

Генералът беше обявен за издирване от Хагския трибунал и се укриваше в продължение на четири години. Той беше арестуван на Канарските острови през 2005 г., след като се беше превърнал в пречка за преговорния процес на Хърватия с ЕС.

Присъдата му на първа инстанция беше произнесена миналата година преди Великден и беше посрещната с облекчение от сърбите и негодувание от хърватите. Много независими анализатори я разглеждаха като закъсняло правосъдие за етническите сърби от Хърватия, чиято съдба е много по-рядко обсъждана от медиите на фона на по-многобройните и по-тежките престъпления срещу други етнически групи в бивша Югославия.

В днешното решение на втора и последна инстанция се казва, че 24-годишната присъда на генерал Готовина е била произнесена след редица пропуски и грешки на прокуратурата. От внесените доказателства не може да се заключи, че именно Готовина е извършил престъпленията, в които го обвиняват, заяви председателят на трибунала Теодор Мерон.

Решението беше предавано от хърватските телевизии на огромни екрани в Загреб и цялата страна. В момента, в който съдът в Хага обяви решението, по улиците на Загреб избухна неописуем възторг. Хиляди хора плачеха и се прегръщаха. Особено вълнуващи са кадрите с бивши войници, които са били на подчинение на легендарния генерал.

Генерал Готовина бе най-ключовият играч във войните в Югославия. Смята се, че в най-голяма степен на него Югославия дължи разпада си, а Хърватия - свободата и независимостта си.

Малко след като Загреб обяви независимост, доминираната от сърби югоармия нападна новата държава и я окупира почти до Загреб, а в Далмация бяха обстрелвани дори средновековните градове като Дубровник, по чиито сгради още личат белези от снаряди.

 Страната бе освободена с две блестящи военни операции - "Блеск" и "Улуя", планирани от генерал Готовина.

"Блеск", в която той не участва пряко, освободи областта Славония (близо до сръбската граница), където град Вуковар бе обсаден в продължение на много месеци.

"Улуя" бе лично ръководена от Готовина и изтика само за няколко дни сърбите от Далмация, които бяха мнозинство в Шибеник и почти 100% в Книн.

Операциите коренно промениха хода на войната и бяха първата решителна загуба на ръководената от Слободан Сърбия в битката й да запази влиянието си над Югославия.

Направеното тогава етническо прочистване на сърбите обаче бе сред най-големите в историята и бе съпроводено с немалко насилие.

Хърватите, които най-много настояваха да бъде създаден Трибунал в Хага за престъпленията по време на войната, бяха в шок, когато научиха, че на него подлежат и техните военни ръководители.

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови