Ердоган се готви да управлява до 2029 г.

Серкан Демирташ, в. „Хюриет“. 20 ноември 2016 в 09:07 11056 2

Беше 11 октомври, когато лидерът на Партията на националистическото движение (ПНД) Девлет Бахчели поднови отдавнашното обсъждане за въвеждането на президентската система и подаде сигнал за подкрепата на неговата партия за поправките, предложени от Партията на справедливостта и развитието (ПСР).

При 316 гласа в парламента ПСР отчаяно се нуждае от най-малко 14 допълнителни гласове, за да подложи конституционните поправки на референдум и подкрепата на разполагащата с 40 места ПНД идва точно в подходящия момент.

Почти месец, след като Бахчели заяви подкрепата си за ПСР, управляващата партия представи проект за конституционни поправки на националистическата опозиционна партия с очакването, че текстът ще бъде завършен в рамките на следващите няколко седмици, след нанасянето на необходимите фини настройки.

Лидерът на ПСР и премиер Бинали Йълдъръм и лидерът на ПНД Девлет Бахчели, призоваха Кемал Кълъчдароглу, водач на Народно-републиканската партия (НРП) да се присъедини към техния опит за промяна на конституцията и системата на управление. Кълъчдароглу остро обвини ПСР в опит за налагане на диктаторски режим в Турция посредством системна промяна, давайки всички правомощия на едно лице.

Известно е, че прокюрдската Народна демократична партия (НДП), която вече е почти напълно парализирана след арестуването на двамата й съпредседатели и на десетина нейни депутати за предполагаеми връзки с терористи, е против такива промени, но нейният глас трудно ще се чуе.

Няма да бъде изненада проектът да бъде представен в парламента до края на годината и гласуването на депутатите да се проведе през януари или в началото на февруари. В такъв случай референдумът ще се проведе или през април, или през май, в зависимост от темпото на парламентарния вот.

Според Нурай Бабаджан, опитният политически репортер на „Хюриет“ и шеф на парламентарния отдел, проектът ПСР-ПНД предвижда оправомощаването на президентството с правото да назначава министри и половината от ключовите места в правосъдието, да издава с укази закони, но с охлабена система за проверка и баланс. Президентът ще може да бъде проверяван само от парламента при одобряване с 367 гласа, но се изискват най-малко 413 от 550-те гласове за изправянето му пред Върховния съд.

Проектът също така предвижда двама вицепрезиденти, макар че ПСР подкрепя само един. Спекулациите са, че второто място е запазено за ПНД. Естествено, това все още е проект и ПНД ще предложи промени в текста.

Интересен момент е фактът, въпреки че общественото мнение ще подкрепи промяната към президентска система през 2017 г., въвеждането й в действие ще започне след президентските избори през 2019 г., гласи проектът. Дотогава сегашният президент Реджеп Тайип Ердоган ще се радва на някои правомощия, които ще му бъдат гарантирани чрез временни наредби, което ще му позволи да завърши петгодишния си мандат. Това ще му позволи да има още два мандата като президент от 2019 г. и в такъв случай, ако гласовете за него са над 50% през 2019 и 2024 г., той ще управлява страната с пълни правомощия до 2029 г.

Трудно е отсега да се предскаже как всичките тези процеси ще променят Турция и нейния народ, и доколко те ще донесат мир и стабилност. Това, което може да се каже е фактът, че липсата на демократични убеждения със зачитане на човешките права и основните свободи ще доведе до повече от няколко проблема. 

Статията на Серкан Демирташ от вестник „Хюриет“ препечатваме в превод на агенция БГНЕС.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  16193

  1

  SC

  20.11 2016 в 10:14

  Ссссмеагол ще стиссска бесссценното докато можжже.
   
  X

  Войната във въздуха на фронта в Украйна