ЕП обяви номинираните за наградата ''Сахаров'', сред тях Махса Амини и Илън Мъск

OFFNews 21 септември 2023 в 09:06 702 0

Махса Амини

Снимка Getty Images

Махса Амини

Станаха известни номинациите за наградата на Европейския парламент за активисти за права на човека "Сахаров", съобщиха от институцията. Сред номинираните е убитата през 2022 г. 22-годишна жена от моралната полиция в Иран по подозрение, че не е носила правилно хиджаба си. До нея обаче се нарежда и номинацията на Илън Мъск "заради разкритията на практики на предишното ръководство на социалната мрежа Twitter (сега известна като X)".

Предложените имена за наградата бяха обявени на съвместно заседание на парламентарните комисии по външни работи и развитие и подкомисията по правата на човека.

Всяка година Европейският парламент присъжда наградата "Сахаров" за свобода на мисълта, за да отличи изключителни личности и организации, защитаващи правата на човека и основните свободи.

През 2022 г. за лауреат на наградата бе определен украинският народ, представляван от президента на страната, избраните лидери и гражданското общество.

Номинации могат да бъдат правени от политически групи или от групи от поне 40 депутати.

Номинациите

Махса Амини и жените на Иран са номинирани от групата на Европейската народна партия. През септември 2022 г. Махса Амини, 22-годишна жена от кюрдски произход, бе арестувана по време на посещение в Техеран и пребита от т. нар. "морална полиция", защото носила хиджаба си по неправилен начин.

Нейната смърт предизвиква масови протести в Иран, предвождани от жени. Под лозунга "Жена, живот, свобода" те се обявиха против правилата за носене на хиджаб и други дискриминационни закони.

Групата на социалистите и демократите в Парламента също номинира Махса Амини и движението „Жена, живот, свобода“ като представители на борбата за права на жените в Иран.

Афганистанските активистки за образование Марзия Амири, Парасто Хаким и Матиула Веса са номинирани от Петрас Аущревичус, Хана Нойман и още 57 депутати. Амири основава най-голямата мрежа от тайни домашни училища в Афганистан. Хаким помага и за създаването на 90 неофициални училища в провинция Урузган. След поемането на властта от талибаните тя дава началото на тайни училища.

Веса, която критикува талибанските декрети и публично защитава правото на момичетата на образование, е отвлечена през пролетта на 2023 г.

Групата на Европейската консерватори и реформисти издигна номинацията на про-европейския грузински народ и Нино Ломджария, която е изпълнявала функцията на обществен защитник. Номинацията е заради усилията за опазване на правата на грузинците, които са принудени да бягат от окупираните от Русия региони, както и за защитата на свободата на словото и демокрацията в страната.

Групата „Идентичност и демокрация“ номинира Илън Мъск заради разкритията на практики на предишното ръководство на социалната мрежа Twitter (сега известна като X), които "са вредели на свободата на изразяване в мрежата". Мъск обяви, че иска да прекрати тези практики и че е против отказването на достъп на хора до платформата заради политическите им убеждения.

Групата на Зелените/Европейски свободен алианс номинира Ванеса Накате, млада жена от Уганда, която се бори за мерки срещу климатичните изменения и за права на човека. Накате основава първия клон на движението за климата „Петъци за бъдеще“ в Уганда, и заедно с други млади африканци е сред основателите на движението „Изправи се“.

Тили Мец и 42 други депутати номинират Вилма Нунес де Ескорсия и монсиньор Роландо Хосе Алварес Лагос от Никарагуа. Вилма Нунес де Ескорсия се бори за правата на човека в Никарагуа от десетилетия. Въпреки че е подложена на преследвания, тя остава в страната си и продължава дейността си.

Монсиньор Роландо Хосе Алварес Лагос е епископ на Матагалпа и е сред най-отявлените критици на режима на никарагуанския президент Даниел Ортега. През февруари 2023 г., след като отказва да напусне страната, той е осъден на 26 години затвор, а неговото гражданство е отнето.

Групата на Левицата номинира Юстина Видржинска, Морена Херера и Колийн Макникълъс - жени, борещи се за правото на жените на безопасен и законен аборт. Юстина Видржинска е член на полското движение Abortion Dream Team, осъдена на осем месеца обществен труд за това, че помогнала на друга жена да направи аборт в Полша. Морена Херера е социална активистка, защитаваща правото на жените в Ел Салвадор на аборт.

Д-р Колийн Макникълъс е гинеколог от САЩ, която оказва висококачествени медицински грижи на пациенти и подкрепя защитата на репродуктивното здраве.

Наградата "Сахаров" за свобода на мисълта се присъжда ежегодно от Европейския парламент от 1988 г. Тя носи името на съветския физик и политически дисидент Андрей Сахаров и включва парична награда от 50 000 евро.

На 12 октомври парламентарните комисии по външни работи и развитие ще изберат трима финалисти измежду направените номинации. Седмица по-късно председателят на ЕК и лидерите на политическите групи ще определят победителя, а награждаването ще бъде на 13 декември. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика