Драстична реформа удря Върховния съд на Израел. Ще стане ли осъден за данъчни измами финансов министър?

Александра Маркарян 05 януари 2023 в 12:25 2254 0

Ярив Левин (вдясно) представи план за драстична съдебна реформа в Израел.

Снимка Getty Images

Ярив Левин (вдясно) представи план за драстична съдебна реформа в Израел.

Драстична съдебна реформа анонсира правосъдният министър в новото израелско правителство начело с премиера Бенямин Нетаняху.

Серията мащабни промени са насочени към ограничаване правомощията на съдебната власт, включително чрез разрешаване на депутатите да бламират Върховния съд, като приемат отново закони, които той е отменил и на практика е счел за противоконституционни.

Опозицията обяви, че правителството е обявило война на съдебната система, че изпълнението на плана би нарушило израелската система за контрол и баланс и ще подкопае демократичните институции, като даде абсолютна власт на най-дясната управляваща коалиция в историята на страната.

Министърът на правосъдието Ярив Левин, дългогодишен критик на Върховния съд, представи плана си вчера - ден преди съдиите да обсъдят спорен нов закон, приет от правителството, който позволява политик, осъден за данъчни престъпления, да работи като министър в кабинета.

Промени

Левин представи закон, който дава право на 120-местния парламент (Кнесетът) да отменя решенията на Върховния съд с обикновено мнозинство от 61 гласа.

Министърът предлага политиците да имат по-голямо влияние при назначаването на върховните съдии, министрите да назначават свои собствени правни съветници, вместо да се опират на независими.

Левин настоява за тези неща с твърдението, че вярата на израелското общество в съдебната система е спаднала до исторически минимум.

Отпор

Планираният "ремонт" предизвика остри критики от страна на главния прокурор на Израел и израелската опозиция.

Бившият премиер и ръководител на опозицията Яир Лапид се зарече да се бори „по всички възможни начини“ срещу промени и да ги отмени, ако се върне на власт. Той ги нарече „преврат“:

"Тези, които извършват едностранен преврат в Израел, трябва да знаят, че ние не сме им задължени по никакъв начин".

Последствия

Ако предложеният от Левин закон за бъде приет, ултраортодоксалните и ултранационалистическите съюзници на Нетаняху заявиха, че се надяват да отменят решенията на Върховния съд, забраняващи израелските аванпостове върху частна палестинска земя в окупирания Западен бряг. Те ще се опитат също така да разрешат продължителното задържане на африканските кандидати за убежище и да направят официално изключването на ултраортодоксалните от задължителната военна служба в страната.

В Израел съдиите от Върховния съд се назначават и освобождават от комисия, съставена от професионалисти, законодатели и някои съдии. Левин иска да даде на законодателите мнозинство в комисията, като повечето от тях са от дясната и религиозно консервативна управляваща коалиция.

"Това ще бъде една куха демокрация", казва Амир Фукс, старши изследовател в мозъчния тръст Израелски демократичен институт в Йерусалим. "Когато правителството има върховна власт, то ще я използва не само по въпросите за правата на ЛГБТ и търсещите убежище, но и за изборите, свободата на словото и всичко, което пожелае."

Неотдавнашни проучвания на общественото мнение, проведени от Израелския демократичен институт, показаха, че мнозинството от анкетираните смятат, че Върховният съд трябва да има право да отменя закони, които противоречат на основните закони на Израел, които служат като своеобразна конституция.

В речта си в сряда, предшестваща изявлението на Левин, Нетаняху изглежда подкрепи своя министър на правосъдието, като обеща да "осъществи реформи, които ще осигурят подходящ баланс между трите клона на властта".

Откакто беше обвинен в корупция, Нетаняху води кампания срещу съдебната система. Той отрича всички обвинения и твърди, че е жертва на лов на вещици, организиран от враждебно настроени медии, полиция и прокуратура.

Левин заяви, че планът му "не е свързан по никакъв начин" с процеса срещу Нетаняху.

Само няколко часа преди речта на Левин главният прокурор Гали Бахарав-Миара, основна мишена на новото правителство, се обяви против назначаването на министър на един от ключовите коалиционни партньори на Нетаняху, който е осъден за данъчни престъпления. Очаква се в четвъртък Върховният съд да разгледа петиции срещу назначаването на Арие Дери за министър.

В рамките на преговорите за съставяне на сегашното правителство миналия месец израелският парламент промени закон, който позволява на осъден условно да работи като министър в правителството. Това проправи пътя на лидера на ултраортодоксалната партия "Шас" да изкара половин мандат (2 г.) като министър на здравеопазването и на вътрешните работи, а следващите две години да е министър на финансите. Той ще стане и вицепремиер.

63-годишният Дери е ултраортодоксален равин, подкрепян от религиозните евреи с близкоизточен произход. Неговото назначаване в новото правителство на Нетаняху беше оспорено във Върховния съд на Израел предвид присъдата му за данъчни измами от миналата година. Тя не е единствената му присъда. През 1999 г. Дери беше осъден на 3 години затвор за вземане на подкупи. Той се върна в политиката през 2012 г.

"Шас", заедно с друга ултраортодоксална партия, "Обединен юдаизъм на Тората", отдавна предизвиква безпокойство сред светските либерали с искането за даване на социални помощи и освобождаване от военна служба за техните членове.

Бахарав-Миара изрази ясно своята позиция до Върховния съд. Тя заяви, че назначението "радикално се отклонява от сферата на разумното" и че заради противопоставянето си няма да защитава държавата в съда срещу обжалванията.

Бахарав-Миара е назначена от предишното правителство, което категорично се противопоставя на управлението на Нетаняху.

Съюзниците на Нетаняху лансираха идеята за разделяне на поста на главния прокурор на три длъжности, от които две ще бъдат политически назначения. Това би отслабило правомощията на сегашния главен прокурор, като същевременно би отворило вратата за Нетаняху да назначи човек, който е благосклонен към отхвърляне на обвиненията срещу него.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови