Борис Бордарев: Смятам, че в Русия ме вземат за предател

Подалият оставка като съветник на руската мисия в ООН дипломат смята, че повечето хора приемат онова, което им се казва, без да мислят

OFFNews 24 май 2022 в 17:56 5376 2

Борис Бондарев

Снимка ТАСС

Борис Бондарев

Дипломатът Борис Бондарев, който подаде оставка от поста си на съветник в базираната в Женева мисия на Русия към ООН, заяви, че се страхува за сигурността си, но все още не е решил дали да потърси политическо убежище в чужбина. Той даде първото си интервю пред Би Би Си, след като вчера публикува изявление, в което остро осъжда войната на Русия срещу Украйна и разкритикува политиката на външния министър Сергей Лавров.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков коментира оставката на Бондарев така: "Всичко, което вероятно можем да кажем тук, е, че г-н Бондарев вече не е с нас, а по-скоро е срещу нас".

"Той осъжда действията на руското ръководство, а действията на руското ръководство се подкрепят от почти цялото население на нашата страна. Така че този джентълмен се противопоставя на общото консолидирано мнение в нашата страна", посочи Песков, цитиран от Интерфакс.

Ето какво казва Борис Бондарев пред Би Би Си:

ББС: Защо взехте това решение?

Борис Бондарев: Причината е, че съм напълно несъгласен с това, което прави моето правителство, което прави поне от февруари насам, и не искам повече да бъда свързван с него.

ББС: Колко трудно ви беше да вземете решението?

Б. Б.: Въпросът дори не беше дали да го взема или не. Имах решение да направя това. Не видях никаква алтернатива.

ББС: Страхувате ли се за сигурността си?

Б.Б.: Предполагам, че може да се каже така.

ББС: Доколко бяхте шокиран от офанзивата на 24 февруари в Украйна?

Б.Б.: Бях шокиран - като всеки нормален човек. Защото първото нещо, което чух сутринта на 24 февруари, беше, че руски военни самолети бомбардират Киев и Харков. За последен път тези градове са били бомбардирани по време на Втората световна война - и то от германците. А сега ги бомбардираме ние. Мисля, че всички руснаци трябва да са шокирани от това.

ББС: Доколко широко разпространено е това чувство на шок и несъгласие със случващото се в Украйна в руското външно министерство?

Б.Б.: Честно казано, не мисля, че това е широко разпространено. Няма такова нещо.

ББС: Защо е така?

Б.Б.: Мисля, че повечето хора слушат пропагандата и това, което им казват техните началници. Когато работиш в министерство, там има йерархия, така че трябва да следваш инструкциите на началниците си. И в продължение на много години критичният подход в службата беше до голяма степен елиминиран. Така че повечето хора просто вярват на всичко, което им се казва, без никаква критика, без самостоятелно обмисляне.

ББC: До каква степен смятате, че решението Ви да подадете оставка може да промени нещо?

Б.Б.: Честно казано, не мисля, че ще се промени много. Но смятам, че това може да бъде тухла в стената, която може да се изгради с течение на времето. На това се надявам.

ББC: Колко силен беше шокът сред колегите ви? Говорихте ли с тях за това?

Б.Б.: Да, говорихме. Отначало общото настроение беше, струва ми се, радост, удовлетворение, еуфория. че (Русия) най-накрая е решила да предприеме някои радикални стъпки. Сега те не са толкова щастливи, защото на първо място имаме проблеми с икономиката. Но не мисля, че повечето от тях ще се покаят и ще променят възгледите си. Те могат да станат малко по-малко радикални, малко по-малко агресивни. Но не и миролюбци.

ББC: Какво планирате да правите по-нататък и възнамерявате ли да поискате политическо убежище, за да се защитите?

Б.Б.: Честно казано, не знам. От правна гледна точка не съм направил нищо незаконно, не съм извършил никакво престъпление. Просто подадох оставка и казах какво мисля. Но мисля, че, разбира се, трябва да се притеснявам за безопасността си.

ББС: Като се има предвид това, което вашият президент е казвал в миналото - може ли да ви смятат за предател на страната ви?

Б.Б.: Да, мисля, че те вече ме смятат за такъв.

ББС: А как реагира шефът ви в Женева?

Б.Б.: Не знам, не съм го виждал, откакто подадох оставката си. Оттогава не съм ходил в мисията и не знам каква е била реакцията му. Но не мисля, че ще бъде положителен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

440

2

Pietro

24.05 2022 в 19:02

Има нещо много симвилични, че руското външно е в една от четирите емблематични сгради в Москва, пострени от Сталин. Орките се върнаха при създателя си. Там да си седят, защото Европа от диваци няма нужда. Навремето, когато страпът Джугашвили поръчал да се изградят четирите сгради, решил да подари една и на поляците - за дворец на културата. Да им напомня вечно за неговите престъпления срещу Полша. Верни на свободолюбивото си чувство за хумор, поляците още при комунизма направиха бар със стриптийз в подземния и етаж.

10298

1

AntiZ

24.05 2022 в 18:00

Бордарев, 'ич да не ти пука! Добре дошъл в отбора на "вражеските"!Хахаха, смотаняци!