Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Заличиха регистрацията на претендент за кмет, още преди да се е кандидатирал

OFFNews - Бургас 07 септември 2015 в 20:10 5937 2

Димитър Николов

Обвинения за политическа репресия в община Камено – един от последните останали бастиони на БСП в Бургаска област. Местният лидер на ДПС Димитър Николов, който ще се кандидатира и за кмет, обвини ръководството на общината, че умишлено е допуснало грешки при неговата регистрация, за да го заличи като жител на Камено.

Сагата на Николов започва на 19 януари, когато отива да се регистрира в имот в с. Трояново. Носи със себе си договор за наем за парцела, но се обръща към ГРАО, тъй като не знае конкретния адрес на ул. „Никола Йонков Вапцаров“. Адвокатът му пояснява, че при общини без одобрени кадастрални карти било практика с планоснимачния номер и квартала по този начин да се изяснява адресът. Така от службата казали на ДПС – лидера, че живее на номер „5“ на въпросната улица. Димитър Николов впоследствие купува имота на следващия месец, вади си и лична карта и се регистрира – и с постоянен, и с настоящ адрес. Докато не му се обаждат от полицията и му казват, че има грешка в номера на улицата и че не живее на пети, а на шести номер. Николов ангажира адвоката си да направи промяната, но преди няколко дни получава заповед на кмета на Камено Стефан Бонев, с която той е дерегистриран като жител.

Водим войни с кмета на Камено и оставащата прослойка от 3 – 4 години“, признава Димитър Николов.

Оказва се, че срещу него има пусната жалба от жената, която живее на въпросния адрес „Н. Й. Вапцаров“ 5. По думите на Димитър Николов, тя била извикана в кметството и под давлението на селския и на общинския кметове, била накарана да се подпише на лист хартия. Самата жена е неграмотна и не знаела върху какво се подписва. На листа всъщност имало попълнена жалба, в която се описвало, че Николов е фалшифицирал документи, саморегистрирал се на въпросния адрес и щял да й отнеме къщата. На основание на тази жалба, кметът на общината Стефан Бонев, пуска и сигнал до прокуратурата.

Димитър Николов казва и нещо любопитно. Че в с. Трояново има три такива улици, които се водят „Н. Й. Вапцаров“, респективно – три идентични адреса.

Не такава е ситуацията според кмета на Камено Стефан Бонев.

Инж. Бонев пояснява, че Димитър Николов лично е дал молба, собственоръчно попълнена, на която е бил объркал адреса и кметът твърди, че не са коректни обвиненията към служителите на ГРАО.

Градоначалникът е категоричен, че разполага с документите и няма как грешката да е в администрацията. Стефан Бонев поясни, че те са попълнени и подписани от Димитър Николов. Бонев категорично отхвърли обвиненията, че той и кметът на селото са карали някой да се подписва под скалъпена жалба. Такава има, от Иванка Станева, пояснява кметът на Камено, а че Николов не живее на нейния адрес е установено на 17 май при проверка от полицията на новорегистрирани.

След инспекция и от служители на областната администрация е преценено адресната регистрация да бъде заличена. Според Стефан Бонев, няма драма, тъй като е заличена грешната регистрация – за номер 5, а Димитър Николов вече я е сменил на правилния адрес – номер 6. Бонев отхвърля обвиненията за предизборно разчистване на сметки.

Изборите в Камено се очертава да са интересни. Стефан Бонев се кандидатира, издигнат от неговата партия – БСП и подкрепен от АБВ, за пети мандат. Бонев управлява общината, на чиято територия се намира нефтената рафинерия, от 1991 г. досега – като кмет и като председател на общинския съвет. ОТ ГЕРБ и Реформаторския блок пък подкрепиха силната кандидатура на местния бизнесмен Жельо Вардунски. ДПС също може да се включи в битката за кметския пост, предвид компактното ромско население в Камено.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews