Володомир Зеленски: Благодаря ти, България

Денков и Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна

OFFNews 06 юли 2023 в 15:05 6209 5

Николай Денков и Володимир Зеленски

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Николай Денков и Володимир Зеленски

Премиерът Николай Денков и Володимир Зеленски подписаха съвместна декларация за евроатлантическата интеграция на Украйна в рамките на посещението на украинския президент в България.

Те подписаха и меморандум за разбирателство между Министерствата на енергетиката за сътрудничеството в областта на енергетиката. Той бе подписан от министрите на двете страни - Херман Халушчинко и Румен Радев. 

В общо изявление в Гранитната зала в Министерския съвет Зеленски благодари на страната и на правителството с думите "Благодаря ти, България". 

Украинският президент се обърна и към народа на България, като обясни, че се радва да е тук. Той благодари за това, че в тази морална криза в Европа страната ни е защитница на страната му срещу геноцида на Русия в Украйна. 

"Отношението на Русия в различните страни не е еднозначно. На хората често им е трудно да признаят реалността на злото, особено когато не са се срещнали с него. Когато хората не могат да усетят какво значат безсънни нощи от руския терор с ракети и дронове, е по-лесно да се отхвърли мисълта за извършеното зло от Русия", каза той. 

По думите му е толкова по-ценно страната му да е подкрепяна от страни, които избират моралния път и виждат злото.

"Искам да благодаря на България за подкрепата и защита на украинските хора.  Благодаря на цялото правителство", каза той. 

Зеленски обясни и че в страната му руските окупатори убиват и измъчват деца. "Търсим ги (децата), защото Русия ги отвлича. Учи ги на ненавист. Трябва да бъдем единни и да изградим международен ред, основан на правила", заяви той.

Стана ясно, че е помолил България да вземе участие във възстановяването на Украйна, особено в областта на образованието и екологичната сфера. 

"Трябва да защитим хората от ценови кризи. Радвам се, че енергетиката става един от приоритетите на сътрудничеството ни. Разчитаме към началото на преговорите за членство на Украйна в ЕС, подписахме и споразумение за интеграцията ни в НАТО", каза той.

Зеленски заяви, че е благодарен и за формулата на мира:

"Искам да отбележа участието на България - вече започнахме консултации на ниво посланици и съветници. Засега още не е определен посланик на България в Украйна и днес ще говоря с президента на България. Каня страната ви за срещата на върха, която подготвяме. Благодаря ви и високо оценявам приема на наши хора тук. Това беше много сложен момент за нашата държава. С голяма благодарност съм към всички хора, за убежището, за подкрепата. Украйна никога няма да забрави, че в такъв тежък момент вие сте с нас".

В край на речта си Зеленски завърши с думите "Слава Украине!" (Слава на Украйна - б.р.). 

В речта си премиерът Николай Денков заяви, че Русия трябва да се изтегли безусловно от Украйна и да понесе отговорност, включително и за военни престъпления.

Денков допълни, че в Украйна се намира най-голямата българска историческа общност зад граница.
„Не можем да гледаме безучастно страданието на милиони хора на няколко километра от границата ни. Още кабинетът Петков включи България в усилията на НАТО и международната дипломатическа общност в помощ на Украйна, а страната ни стана втори дом за избягалите украински бежанци“, каза още той.

Премиерът припомни, че помощта се определя с три решения на Министерския съвет.

„Тя (помощта) стана особено силна през последните месеци. България подкрепи всички санкционни пакети срещу Русия. Неотклонен приоритет остана осигуряване на правата на българското малцинство в Украйна. Вярваме, че интересите на нашите сънародници ще бъдат зачитани“, посочи още премиерът.

В край на речта си Денков посочи, че страната ни ще продължава да помагане за включването на Украйна в ЕС и НАТО.

Стана ясно и че можем да предложим експертиза при възстановяването на енергийната и териториалната инфраструктура, а украинската страна има интерес да работим и в областта на образованието.

Зеленски заяви, че подкрепата за Украйна е абсолютно публична, а новата помощ за Украйна е пакет за защита, а не за настъпление. "Това е пакет, с който родителите да спасят децата си", обясни той и допълни, че Русия използва ракети срещу цивилното население, убиват деца, изнасилват деца. 

"Всяка страна има правото да се защита, всеки човек също. Ако тук нахлуе човек, който прави същото, вие ще се защитите. Не знаем къде са 200 000 деца, представете си това число. Кои са живи - не знаем", каза той и попита малка причина ли е това да изпратим помощ на Украйна. 

На въпрос дали Украйна би искала да закупи цялото оборудване от АЕЦ "Белене", или цялото оборудване, отговор даде премиерът Николай Денков. 

По думите му преговорите са още в началото. "Разговорът е за голямото оборудване, което би могло да бъде използвано в Украйна", заяви Денков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9347

6

Анализи

06.07 2023 в 18:14

Зеленски се държи много достойно, но и адмирации за Денков, показа цивилизованата страна на България за разлика от Резидента.

345

5

Джендо Джедев

06.07 2023 в 15:54

"Зеленски обясни и че в страната му руските окупатори убиват и измъчват деца. "Търсим ги (децата), защото Русия ги отвлича. Учи ги на ненавист. "

Това е класически номер на блатните варвари от векове насам - отвличат се или деца, или цели семейства и се настаняват в Рашка. В продължение на години мозъците на децата се промиват с пропаганда. После децата се връщат "русначета" там, откъдето са отвлечени и понеже вече са порусначени, територията се обявява за руска. Евгениката и социалното инженерство на Третия Райх ряпа да яде!

135

4

Far Rider

06.07 2023 в 15:54

Зеления миризлив чорап продължава с путиновите опорки на срещата със Зеленски. По Евронюз показват срещата и думите на Радев изразяват официалната позиция! Ние можем и да искаме да помогнем на Украйна, но лицето на България е Радев! За огромно съжаление!

345

3

Джендо Джедев

06.07 2023 в 15:51

Спиртак,

Не ти се четат драсканиците, дай пак! ;)

1000

2

Зла свекърва

06.07 2023 в 15:49

Бог да ви даде сили, г-н Зеленски, да защитите свободата на народа си. И доколкото ни е по силите, ще помагаме.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews