Властите ще следят затворници чрез сателит

OFFNews Последна промяна на 05 август 2015 в 12:48 2306 3

Осъдени ще могат да бъдат следени с електронното наблюдение чрез три способа – система за гласово разпознаване, радиочестотно наблюдение и сателитно наблюдение.

Това предвиждат промени в Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража (ЗИНЗС), които правителството прие на днешното си заседание. 

Чрез електронното наблюдение ще се осъществява контрол върху местонахождението, движението и поведението на осъдените. 

Гласовото разпознаване е биометрична технология за идентификация на човек по произнесени от него думи и фрази. Радиочестотното наблюдение е потвърждаване на местонахождението на едно лице, като се регистрира неговото присъствие/отсъствие на определените в присъдата места и часове. Сателитното наблюдение е технология за установяване на моментното местонахождение и движението на някого чрез система за глобално позициониране.

Електронно наблюдение ще се прилага спрямо лишени от свобода, изтърпяващи наказание в затворническо общежитие от открит тип при общ режим, и спрямо лица с наложени пробационни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” или „ограничения в свободното придвижване”, както и спрямо обвиняемите и подсъдимите с мярка за неотклонение домашен арест. Изрично се забранява то да се прилага спрямо непълнолетни под 16 години и лица, страдаци от несъвместими с него заболявания.

Срокът, за който ще се прилага електронното следене, е различно определен за различните категории лица. Спрямо лишените от свобода то ще се прилага за времето, през което те работят или нощуват извън затворническото общежитие. За лицата с наложени пробационни мерки „задължителна регистрация по настоящ адрес” или „ограничения в свободното придвижване”, електронното наблюдение ще е за срок от два до шест месеца с възможност да се продължи еднократно до шест месеца, но общо не повече от една година.

Проектозаконът предвижда и промяна в изискванията за заемане на длъжността началник на затвор. Сега на този пост може да бъде назначаван само юрист с не по-малко от 5 години юридически стаж или стаж в системата на затворите, пробационните служби, МВР, както и с не по-малко от три години управленски опит в системата на държавното управление.

През последните години все по-малко юристи, отговарящи на изискванията, кандидатстват за тази длъжност, което значително затруднява организацията и управлението на определени затвори. Затова проектът предвижда възможност при липса на кандидати с висше юридическо образование, за началници на затвори или на затворнически общежития да се назначават хора с друго подходящо висше образование, които отговарят на изискването за поне три години управленски опит в системата на държавното управление.

Към затворите ще могат да се създават не само затворнически общежития от закрит и от открит тип, но също така и поправителни домове за непълнолетни и арести. Поправителните домове престават да съществуват като отделна самостоятелна структура, а като подразделения към затворите. Предвижда се също и възможност към затворите да се разкриват арести за настаняване на лица, задържани по реда на Наказателно-процесуалния кодекс. Това ще позволи преместване на съществуващите арести в населените места, където има затвори с капацитет за обособяване в тях на арестни помещения.

Предлаганите изменения в ЗИНЗС целят прецизиране на правната уредба и оптимизиране на административните структури и разходи в съответствие с утвърдените бюджетни средства.

Със същата цел се предлага и оптимизиране на областните служби „Изпълнение на наказанията”. Броят им ще бъде редуциран от 27 на шест, като към тях ще могат да се създават като подразделения районни служби със стария обхват на дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

06.08 2015 в 10:12

Общото стадо е на непрекъснато слухтене, гласово разпознаване и позициониране чрез клетките на мобилните оператори, заснемане чрез хиляди камери, включително камерите на собствените им телефони, но пък законът за затворниците е прецизиран - не повече от година могат да се прилагат тези мерки срещу престъпници. Явно мярката си е вид репресия, която може да се отрази зле на потърпевшия за по-дълъг срок. А какво да кажем всички ние - останалите бройлери с доживотен електронен пастир.

05.08 2015 в 13:11

Две гривни да дадат на омбудшаврантията за двамата й братя.

05.08 2015 в 13:11

А за ЦЦ слушалки.