Quantcast

Електронна гривна заменя затвора срещу 2.25 лв. на ден

OFFNews Последна промяна на 18 март 2014 в 11:15 1936 12

Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС, архив

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието стартира проект за внедряване на система за електронно наблюдение и подобряване на възможностите за прилагане на алтернативи на лишаването от свобода.

Идеята е чрез специални електронни гривни, които издържат интервенции с тежест от 30 кг. и са водоустойчиви, да се внедри наблюдение на извършили престъпления.

Въвеждането на електронни гривни е част от концепцията за това затворът да бъде разглеждан като последна възможност при изпълняване на наказанието. Освен това, електронният мониторинг ще доведе до намаляване на разходите, както и до частично решаване на проблема с пренаселеността на затворите, заяви днес вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при откриването на кръглата маса "Приложимост на електронното наблюдение в българското наказателно право".

Според правосъдния министър въвеждането на електронното наблюдение ще спомогне и до ресоциализацията на извършилите престъпление. Златанова  обясни, че електронният мониторинг ще струва по 2.25 лв. на ден, докато издръжката на един човек в затвора възлиза на 5 лв. на ден.

Стойността на двугодишния проект е близо 600 хиляди евро и се финансира от Норвежкия финансов механизъм. "Това, което правим с пилотното въвеждане на електронните гривни, е да събудим разбиране и информираност в обществото за тази нова форма в системата за изпълнение на наказанията", обясни Златанова", цитирана от БГНЕС.

Правосъдният министър припомни, че тази мярка съществува отдавна в цивилизованите страни. "Експертите също са убедени, че това трябва да се въведе, но е важно да убедим и обществото в полезността на електронния мониторинг", подчерта Златанова и допълни, че пилотното прилагане на гривните е доброволно, но мярката е много по-добра за самите осъдени, защото по този начин те могат да се реинтегрират, както и да не губят квалификацията си. Според правосъдния министър би било добре гривните да се въведат и при мерките за неотклонение.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.08 2015 в 13:56

Тоест отварят нова вратичка за престъпниците, вместо да лежиш слагаш гривната и си на вън, че да пестят пари. До кога ще ги оставяме тези дебили да си градят престъпна империя ?

18.03 2014 в 14:39

Вместо да върнат доброто старо бесило, се чудят каква технологична безпереспективна глупост да измислят.
Хората сами ще се затрием. От глупост и мекушавство. :(

18.03 2014 в 13:13

Doma6nijat arest s grivna e dosta tezhko nakazanie za svesten 4ovek prestypil zakona. GERB kriminaliziraha po4ti vsi4ko - vseki ot nas mozhe da se okazhe s grivna za izvestno vreme.Predstavete si ako kriminalizirat nepla6taneto na zaplati - kolko "rabotodateli" 6te se uredjat s grivni :-) Ne se blyskajte - 6te ima za vsi4ki:-)

18.03 2014 в 12:57

Тедо... и да го убиеш...чудо голямо. Ще ти сложат и на тебе една гривна...и кой от къде е. ХАхаххахаххахахах

18.03 2014 в 12:49

Гривната предполагам ще се използва за домашен "затвор", като ще следи осъдения да не го напуска. Също се надявам, че няма да се прилага за убийци, изнасилвачи, педофили и прочие сволоч.

18.03 2014 в 12:01

Няма нужда и от гривна. Достатъчно е на престъпниците да показват горната снимка и ще се откажат завинаги от престъпленията.

18.03 2014 в 11:59

Абе тия нормални ли са, престъпниците навън щото някой трябва да усвои едни пари. И как тея гривни ще ги спират да крадат, убиват и прочие. Нали се сещаш че ако някой от тея с гривните ми пипне детето трябва да го убия а после и теб Златанова !!!!!!!
ОСТАВКА ПАЧАВРО!!!!!!

18.03 2014 в 11:46

Точно така! Затворниците тоест престъпниците не бива да губят квалификацията си. Как така крадецът ще загуби квалификацията си да краде, а убиецът квалификацията си да убива? Трябва да се грижим за нашите престъпници, а в освободените места в затвора да натикаме съвестните и мирни граждани. Точно така Златанова, с Вашата политика произвеждате престъпност и безнаказаност. ОСТАВКА гадни мърши такива.

18.03 2014 в 11:45

Цялата Мара втасала в правосъдието - до гривните стигнала. Другарката Министърка що не се замисли първо как да вкара мафиотите и престъпниците в затвора, да изчисти корумпираните и зависими магистрати, да върне доверието в правосъдието и правораздаването, да проведе някаки смислени и реални реформи, а не какви държавни пари да хариже на определени фирми и партийни централи.

18.03 2014 в 11:43

Ами като прочетох кой са менторите - Норвегия и се сетих за оня изверг дето го чакаха да изтепе сума народ и да го настанят в нещо като хотел... Тази мярка не е за нас.