Електронна гривна заменя затвора срещу 2.25 лв. на ден

OFFNews 18 март 2014 в 11:15 2830 12

Зинаида Златанова. Снимка: БГНЕС, архив

Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" към Министерството на правосъдието стартира проект за внедряване на система за електронно наблюдение и подобряване на възможностите за прилагане на алтернативи на лишаването от свобода.

Идеята е чрез специални електронни гривни, които издържат интервенции с тежест от 30 кг. и са водоустойчиви, да се внедри наблюдение на извършили престъпления.

Въвеждането на електронни гривни е част от концепцията за това затворът да бъде разглеждан като последна възможност при изпълняване на наказанието. Освен това, електронният мониторинг ще доведе до намаляване на разходите, както и до частично решаване на проблема с пренаселеността на затворите, заяви днес вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова при откриването на кръглата маса "Приложимост на електронното наблюдение в българското наказателно право".

Според правосъдния министър въвеждането на електронното наблюдение ще спомогне и до ресоциализацията на извършилите престъпление. Златанова  обясни, че електронният мониторинг ще струва по 2.25 лв. на ден, докато издръжката на един човек в затвора възлиза на 5 лв. на ден.

Стойността на двугодишния проект е близо 600 хиляди евро и се финансира от Норвежкия финансов механизъм. "Това, което правим с пилотното въвеждане на електронните гривни, е да събудим разбиране и информираност в обществото за тази нова форма в системата за изпълнение на наказанията", обясни Златанова", цитирана от БГНЕС.

Правосъдният министър припомни, че тази мярка съществува отдавна в цивилизованите страни. "Експертите също са убедени, че това трябва да се въведе, но е важно да убедим и обществото в полезността на електронния мониторинг", подчерта Златанова и допълни, че пилотното прилагане на гривните е доброволно, но мярката е много по-добра за самите осъдени, защото по този начин те могат да се реинтегрират, както и да не губят квалификацията си. Според правосъдния министър би било добре гривните да се въведат и при мерките за неотклонение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!