Вицето нападна Плевнелиев за подкрепата на протестиращите

ОFFNews 15 май 2014 в 09:00 28699 51

Маргарита Попова
Маргарита Попова

Навръх рождения си ден, 15 май, и ден след 50-годишния юбилей на президента, вицепрезидентът Маргарита Попова за пръв път коментира директно темата има ли напрежение между двамата в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Попова този път далеч по-остро разкритикува действията на Росен Плевнелиев от времето на миналогодишните протести. По думите й е било недопустимо президентът да застава на страната на протестиращите и така да остави впечатление, че "закриля една част от българските граждани".

На въпрос приема ли определението "контрапрезидент", което й бе приписано заради последователните й изказвания срещу действията на държавния глава, тя попита: "Кога всъщност се появи това определение? Трябва да бъда честна и да кажа истината. Президентската институция не може да си позволи в нея да се оглежда и да намира упование само една част от гражданите, не може да бъде приватизирана от една част от гражданите. Понятието (контрапрезидент - б.р.) се появи, когато институцията излезе от своя коловоз, през юни или дори по-рано м.г., може би по време на протестите."

Сред протестиращите имах близки и роднини, сред контрапротеста нямах познати. Но смятам, че моето поведение не трябва да води до такива размисли (за подкрепа на едни или други групи - б.р.) Когато съм сред хората в страната, те ми показват, че харесват моите послания, добави Маргарита Попова.

По думите й президентската институция не може да си позволи да персонифицира. "Това е недопустимо, а бе направено. Президентската институция не може да казва кога правителство да подава оставка. Тя може да излъчва единствено и само обединителни послания. Не трябва хората от контрапротестите да останат с впечатление, че закриляме част от българските граждани. Това не е партийна централа", допълни вицепрезидентът.

Попова отхвърли категорично възможността да "играе в отбора" на друга партия, вкл. тази на Николай Бареков. Тя се разграничи и от всякакви опити да бъде изместен настоящият държавен глава.

"Така сме влезли, така ще излезем. В трудна ситуация работим, но няма да се поддам на внушения. За мен внушенията са комплимент, защото се появиха след едни други внушения, че институцията подкрепя определени групи", заяви вицепрезидентът.

Накрая на разговора тя коментира и парламентарната комисия за срещата на Росен Плевнелиев с шефа на EVN в Австрия. Според Попова случващото се в парламента, вкл. с формирането на тази комисия, не е добро. Тя подчерта, че държавният глава не е задължен да се яви на изслушването и той се е аргументирал както смята за правилно, макар и не по-най-добрия според нея начин, защото аргументът му за "нарушаването на баланса на властите" останал неразбран. Би било да говори по един достолепен начин пред народното представителство по темата с ЕРП-тата не за да се обяснява, а за да защити националния интерес, смята тя.

Попова каза, че въпреки редките си медийни изяви, отново ще говори "за всички, не за отбори", макар да имало хора, които смятат, че вицепрезидентът трябва да си мълчи. На въпрос на водещите кой според нея изисква очакво мълчание, Попова не даде конкретен отговор, а само каза: "Във всяка администрация има неудачи, различни трябва да бъдат подбудите."

"Няма основание за смяна на президента", обобщи вицето. 

Тя сподели, че двамата си говорили за последно вчера, на 14 май, когато поздравила Плевнелиев за 50-годишнината му и му подарила "Записки по българските въстания".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!