Вицето нападна Плевнелиев за подкрепата на протестиращите

ОFFNews Последна промяна на 15 май 2014 в 09:00 24467 59

Маргарита Попова
Маргарита Попова

Навръх рождения си ден, 15 май, и ден след 50-годишния юбилей на президента, вицепрезидентът Маргарита Попова за пръв път коментира директно темата има ли напрежение между двамата в интервю за сутрешния блок на Нова телевизия.

Попова този път далеч по-остро разкритикува действията на Росен Плевнелиев от времето на миналогодишните протести. По думите й е било недопустимо президентът да застава на страната на протестиращите и така да остави впечатление, че "закриля една част от българските граждани".

На въпрос приема ли определението "контрапрезидент", което й бе приписано заради последователните й изказвания срещу действията на държавния глава, тя попита: "Кога всъщност се появи това определение? Трябва да бъда честна и да кажа истината. Президентската институция не може да си позволи в нея да се оглежда и да намира упование само една част от гражданите, не може да бъде приватизирана от една част от гражданите. Понятието (контрапрезидент - б.р.) се появи, когато институцията излезе от своя коловоз, през юни или дори по-рано м.г., може би по време на протестите."

Сред протестиращите имах близки и роднини, сред контрапротеста нямах познати. Но смятам, че моето поведение не трябва да води до такива размисли (за подкрепа на едни или други групи - б.р.) Когато съм сред хората в страната, те ми показват, че харесват моите послания, добави Маргарита Попова.

По думите й президентската институция не може да си позволи да персонифицира. "Това е недопустимо, а бе направено. Президентската институция не може да казва кога правителство да подава оставка. Тя може да излъчва единствено и само обединителни послания. Не трябва хората от контрапротестите да останат с впечатление, че закриляме част от българските граждани. Това не е партийна централа", допълни вицепрезидентът.

Попова отхвърли категорично възможността да "играе в отбора" на друга партия, вкл. тази на Николай Бареков. Тя се разграничи и от всякакви опити да бъде изместен настоящият държавен глава.

"Така сме влезли, така ще излезем. В трудна ситуация работим, но няма да се поддам на внушения. За мен внушенията са комплимент, защото се появиха след едни други внушения, че институцията подкрепя определени групи", заяви вицепрезидентът.

Накрая на разговора тя коментира и парламентарната комисия за срещата на Росен Плевнелиев с шефа на EVN в Австрия. Според Попова случващото се в парламента, вкл. с формирането на тази комисия, не е добро. Тя подчерта, че държавният глава не е задължен да се яви на изслушването и той се е аргументирал както смята за правилно, макар и не по-най-добрия според нея начин, защото аргументът му за "нарушаването на баланса на властите" останал неразбран. Би било да говори по един достолепен начин пред народното представителство по темата с ЕРП-тата не за да се обяснява, а за да защити националния интерес, смята тя.

Попова каза, че въпреки редките си медийни изяви, отново ще говори "за всички, не за отбори", макар да имало хора, които смятат, че вицепрезидентът трябва да си мълчи. На въпрос на водещите кой според нея изисква очакво мълчание, Попова не даде конкретен отговор, а само каза: "Във всяка администрация има неудачи, различни трябва да бъдат подбудите."

"Няма основание за смяна на президента", обобщи вицето. 

Тя сподели, че двамата си говорили за последно вчера, на 14 май, когато поздравила Плевнелиев за 50-годишнината му и му подарила "Записки по българските въстания".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.05 2014 в 03:02

ПлEVNалиев сам си разклати клона.

Що му трябваше да прави нерегламентирани срещи с енергийните вампири?

Не взе ли поука как Бочко беше принуден да подаде оставка точно заради алчноста на чуждите ЕРП-та?

16.05 2014 в 00:25

Ако посегнете на Президента ще стане вече лошо. Преврат с помоща на руските служби се подготвя. Както надуха сметките за тока и изкараха хората на улицата, така сега има и план как да се свали президента. Не посягайте на законно избран президент на Република България!!!

15.05 2014 в 23:45

Вицето не става за нищо. И то червенко излезе.

15.05 2014 в 18:40

НЕКАДЪРНИЦА!ЧЕРВЕНА ВЕЩИЦА!ВЪН ОТ ВЛАСТТА!МЯСТОТО ТИ Е НА БОКЛУКА!

15.05 2014 в 17:23

"...изпълнявам задълженията си такива, каквито ми ги позволява конституцията", каза днес Маргарита Попова. А какво е записано в конституцията ли? Ами, ето това: Чл. 92(2) Президентът се подпомага в своята дейност от вицепрезидент. Толкова. Ясно и кратко. Как Попова "подпомага" президента? Като публично оспорва действията и становищата му ли? Не че тя ще чете форумите, но все пак... Г-жо Попова, запазете достойнство и си подайте оставката.

15.05 2014 в 16:51

Лелче вицепрезидент,бягай бързо на фризьор!Мая Манолова ще ти го плати.

15.05 2014 в 16:44

Пехотинецът Плевнелиев отказа да настъпи мината Попова и я задействаха дистанционно
Днес вицепрезидентът Маргарита Попова окончателно потвърди, че лично се е „развела” с президента Росен Плевнелиев, макар да няма нищо против да споделя институционално с него уютния юрган на президентската власт. При това го е направила отдавна тъкмо поради позицията му в подкрепа на гражданските протести, предизвикани от назначаването на депутата Пеевски на най-важния пост в системата на националната сигурност на 14 юни миналата година.

Опазването на националната сигурност е най-важното „служебно задължение” тъкмо на главнокомандващия. Не случайно единственият надпарламентарен форум за обсъждане на извънредни ситуации в държавата се казва Консултативен съвет по националната сигурност при президента на републиката. Свиква се от главнокомандващия по негова преценка.

Но на президента Плевнелиев не само не беше зачетена преценката за назначаването на Пеевски, но просто го финтираха, пренебрегнаха, неглижириха точно както и всички „обикновени” български граждани с онзи фарс на светкавичното обявяване и гласуване в парламента броени минути след номинирането на скандалната му персона начело на ДАНС.

Сега Маргарита Попова ни съобщава, че води тихата си война срещу президента, прерастваща вече в шумен скандал, именно защото бил на страната на гражданите, които за разлика от нея защитиха здравия разум с протеста си. Признанието, че е било „грешка” да се назначава Пеевски беше направено от всички най-видни съзаклятници- от Орешарски и Станишев, до Местан, който дори поиска прошка от парламентарната трибуна.

Оказва се, че тъкмо и единствено Попова не таксува като грешка онова решение от 14 юни, а смята за неправилна оценката на президента Плевнелиев, с която в крайна сметка бяха принудени да се съгласят гореспоменатите другари съзаклятници благодарение на възкръсналото гражданско общество.

Маргарита Попова срещу всички?!

Това да ви напомня на един новоизпечен в корпоративната тухлена фабрика политик, който обърна палачинката и много се гордее с това, пледирайки да разбие статуквото с картеч от обвинения, квалификации и обиди във всички посоки с претенцията, че воюва срещу статуквото и говори от името на недоволните от него?

В интервю за Нова телевизия Попова отрече днес да има нещо общо с партията с безсмисленото име „България без цензура”, но не стигна до откровението да признае, че няма нищо против същата партия да я ласкае като алтернатива на Плевнелиев, който трябва да бъде свален от власт предсрочно в нейна полза. Тя лично не целяла това. Но явно няма нищо против да бъде използвана за тази цел от Бареков и онези, които му дърпат конците.

Когато иска да бъде рязка, Попова знае как да го направи- би могла да използва тенекиените нотки в гласа и изказа а не да ги употребява само срещу президента. Да сте я чули да се е възмутила от онези, които имат реалната власт в страната? Очевидно ги смята за съвършени, щом като острото й чувство за справедливост нито веднъж не е забило копието си в тялото на изпълнителната власт и не е задействало медийната й алармена система срещу тях, а вие само и единствено срещу държавния глава.

Нима една толкова независима персона, която войнствено държи да демонстрира собственото си мнение срещу човека, с когото е избрана заедно в екип, би позволила името й да бъде спрягано в предизборната кампания без да наложи цензура на тази незаконна (зло)употреба?

Гръмна още една противопехотна мина, заложена от кадровиците на прехода. Интересното е, че пехотинецът Плевнелиев упорито я заобикаля и отказва да я настъпи. Но тя си има срок на годност. Поради което мината Попова избухна, задействана дистанционно. Ефектът е като от онези ракети за разпръскването на облаците над Червения площад в Москва за целите един парад. Ако не друго, настъпи проясняване.
Иво Инджев

15.05 2014 в 16:38

Попова, подай си оставката!!! Незабавно!
Толкова глупости изговори това лелче, че свят ми се зави. Първо, в България президентска институция няма, а има Президент на РБ! Попова започна да търкаля ново определение - "Нашата институция" - да се разбира, че Президентът е и нейна институция. Нещо много се е объркала. В задълженията и като вице президент не влиза да изкзва мнение по политиката и поведението на Президента, а тя нещо се изживява като да му е майка и да го поучава какво да прави, как да отидел да се изкаже достолепно в парламента. пред кого, бе Попова, да се изкаже, пред Ташева ли, дето била председател на някаква измислена комисия? Ти нали си печен юрист, защо не кажеш на народа, че създаването на такава комисия е незаконно. Т. нар. Народно събрание няма пълномощия да контролира Президента! Защо не кажеш това, а приказваш врели, некипели! Или вече си влязла в сделка за дескридитирането на Президента!
Подавай си оставката като не ти харесва Президента! Съгласна съм с тези, които я наричат "червена кукувица", нещо много ни станаха чевените кукувици. Между другото,ако не сте разбрали, единствената работа на вицепрезидента е да чака Президентът да умре за да заеме поста му.