Маргарита Попова въстана срещу решението на Плевнелиев за КСНС по еврофондовете

OFFNews 25 януари 2014 в 17:39 6872 13

Маргарита Попова
Маргарита Попова

Вицепрезидентът Маргарита Попова се разграничи от мнението на президента Росен Плевнелиев за свикването на Консултативен съвет за национална сигурност по темата за еврофинансирането, както и от призивите за промени в Конституцията.

В ефира на bTV, Маргарита Попова заяви, че президентската институция има определено място във властите и е натоварена с точно определени правомощия, най-важни от които са националната сигурност във вътрешната и външната политика и отбраната, като друг прерогатив на държавния глава Маргарита Попова посочи правомощията му по Закона за КСНС.

„Нямам роля в говоренето за нова Конституция”, подчерта Попова и допълни, че изпълнява правомощията си, определени в основния закон на Република България. „Моята работа е да предложа и да кажа какво е нужно – президентът да е гарант за обществения мир, спокойствие и ред. Извинете, но всичко останало е изпълнителна власт – държа да подпомагам държавния глава както ми е посочила Конституцията, но разбира се решението и отговорността са на държавния глава”, посочи вицепрезидентът.

По думите й, президенството трябва да има КСНС по темата за специалните разузнавателни средства, "защото има висока степен на обществено безпокойство, че едни хора на едно място имат влияние върху личния живот на български граждани”.

В коментар за новия Наказателен кодекс и отсъствието на наказание „доживотен затвор без право на замяна”, Маргарита Попова изтъкна, че е бил необходим дебат по проекта. „Трябваше да се обясни на хората философията за новия Наказателен кодекс - за репресията, за хуманността, за да бъдат оценени по достойнство усилията на магистратите, освен това и да възпитаме нравите. Трябва да се възцари чувство за справедливост”, категорична бе Попова.

 

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

   
  X

  Там ли му е мястото на Войнишкия паметник (подкаст с Манол Глишев)