Маргарита Попова: Никой няма желание да сваля правителството заради темата „Сигурност“

Юлиан Христов 30 януари 2014 в 13:58 2850 5

Изнасянето на темата за СРС в парламента ще доведе до конфронтации, смята вицепрезидентът

Това е наистина много тежка, много сериозна тема (политиката в сектор „Сигурност“, бел. ред.) и се надявам, и съм сигурна, че никой няма желание да сваля правителството с тази тема, а да води смислен, професионален политически диалог, от който да се извадят поуки и който на всяка цена да отправи успокоителни послания към хората.

Това каза пред журналисти вицепрезидентът Маргарита Попова по повод искания от ГЕРБ вот на недоверие срещу правителството заради провал в сектора на сигурността. Според нея обаче тази тема трябва да влезе в дневния ред на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС). Попова изрази съмнения, че ако тази тема се дебатира в парламента в момент преди изборите, има опасност тя да изпадне в политическо говорене.

"Тази тема се взе от една политическа сила, от политическия лидер на партия ГЕРБ, което значи, че дебатът по темата сигурност ще се пренесе на полето на Народното събрание", каза Попова и обясни, че темата трябва да влезе по-скоро в дневния ред на КСНС. Тя смята, че само в този формат може да бъде излъчено посланието за сигурност и стабилност на институциите.

„Сега има опасност, когато темата за специалните разузнавателни средства и сиурността бъде изнесена на полето на Народното събрание, да не се дискутира професионално, а да се използва парламентът за политически конфронтации, което аз не желая. Искам да има колкото може по-малко конфронтация и за това, за съжаление, казвам, че нашата институция загуби“, коментира Попова.

В рамките на годишния отчет на президента тя предложи свикване на заседание на КСНС именно по темата за незаконните подслушвания. Президентът Плевнелиев обаче е категоричен, че тази тема няма да влиза в дневния ред на съвета.

Това даде повод на Попова да коментира още, че искането за референдум за това да има или не задължително гласуване е несъвместимо с несигурността, която излъчват институциите.

„Много е важно народът да отиде към урните спокойно и със желание. Ние от една страна не създаваме предпоставка за това, за да отправим тези послания, а от друга страна, излъчваме послания, че искаме да накараме хората спокойно да отидат да гласуват задължително. Виждам някакво портиворечие в това и съм загрижена за това“, каза още Попова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews