Уволниха актьор от Габровския театър заради участието му в протестите (видео)

OFFNews 06 септември 2020 в 22:45 10294 2

Снимка facebook.com/yvobojkov

Днес бях уволнен от Габровския театър. Едно от обясненията на шефа ми Петко Койчев беше: Виждам, че имаш гражданска позиция. Виждам, че се опитваш да станеш известен по друг начин, не като актьор. Няма да стане. За да станеш известен като актьор, трябва да си скъсаш задника. А ти се опитваш по друг начин. Уволнен си!

Това разказа просълзен пред стрийма на Иво Божков актьорът от Драматичния театър в Габрово Даниел Михайлов, който е активен участник в протестите срещу Борисов и Гешев.

659 лева ми беше заплатата като актьор, каза Михайлов.

Същевременно директорът на Драматичния театър в Габрово Петко Койчев излезе с позиция по казуса, в която се казва:

"След тиражирана непроверена информация от някои медии, както и в социалната мрежа „Фейсбук“ по казуса с освобождаването от работа на актьора Даниел Михайлов, длъжен съм като директор на Драматичен театър „Рачо Стоянов“ в Габрово да защитя престижа и авторитета на управляваната от мен институция.

Актьорът Даниел Михайлов е назначен на работа в Габровския драматичен театър след проведен кастинг на 27 юни 2020 г. Кастингът беше организиран във връзка с обявените две свободни места за мъже-актьори и участието им в проекта „Под игото – 1894 г“. Комисия в състав Петринел Гочев – режисьор в ДТ „Рачо Стоянов“, и Петко Койчев – директор на ДТ „Рачо Стоянов“, класира на първо и второ място актьорите Найден Банчевски и Павел Кирчев от общо явилите се седем човека на кастинга. След разговор с Павел Кирчев в деня на кастинга, той се отказа от отправеното му предложение, поради съвпадане с друг негов личен проект.

В седмицата, предхождаща кастинга, на служебната електронна поща получихме писмо от проф. Александър Илиев, в което бе направено представяне на всички негови студенти, сред които бе и Даниел Михайлов. Въз основа на това писмо и класирането на трето място на актьора Даниел Михайлов, комисията избра и предложи работа на г-н Михайлов.

Актьорите Найден Банчевски и Даниел Михайлов са назначени на работа по трудов договор с шестмесечен изпитателен срок в полза на работодателя.

На 1 юли 2020 г. започнаха репетициите на проекта ни за нова постановка „Под игото – 1894 г.“ с режисьор Петринел Гочев. На 1 август 2020 г. целият екип на театъра, включително актьорски състав, излезе в платен годишен отпуск до 30 август 2020 г. На 31 август 2020 г. работният процес в театъра започна с оглед предстоящо откриване на 75-я театрален сезон на 2 септеври 2020 г. Репетициите в театъра са възстановени на 31 август 2020 г. със заповед на директора, като 2 и 3 септември са дадени за почивни дни, поради назначени репетиции по време на почивни и празнични дни. Така репетициите продължават като официални работни дни за всички, имащи пряко участие в тях на 4, 5, 6 и 7 септември 2020 г.

На 4 септември 2020 г. в 09.13 часа актьорът Даниел Михайлов провежда разговор по телефона с директора на театъра, че не може да се яви на обявената за 09.30 часа репетиция на „Под игото – 1894 г.“, поради финансово затруднение и невъзможност да пътува до Габрово, като обещава да дойде същия ден за следобедни репетиции. Директорът го предупреждава, че ще му бъде наложено трудово наказание тип „забележка“, на което актьорът не възразява, а изказва уведоменост, че знае.

Даниел Михайлов не се явява на следобедни репетиции на 4 септември. Явява се на работа на 6 септември в 11.00 часа. Директорът Петко Койчев провежда разговор с него и му заявява, че е в нарушение на трудовата дисциплина и че ще бъде освободен от работа на 8 септември 2020 г. по силата на сключения трудов договор, закона и Кодекса на труда.

Длъжен съм като директор на ДТ „Рачо Стоянов“ отговорно да заявя, че освобождаването на актьора Даниел Михайлов няма нищо общо с неговата гражданска позиция, откритото ѝ заявяване и участието му в настоящите протести.

Актьорът Даниел Михайлов е освободен, заради нарушение на трудовата дисциплина, заповед на директора и Правилника за вътрешния ред в ДТ „Рачо Стоянов“ – Габрово."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3118

3

fishcake

07.09 2020 в 10:37

Троловете много рано са се събудили да коментират. Разбира се, че работодателят ще го изкара, че няма нищо общо с гражданската позиция, както с Бойка Анастасова в Пирогов - най-малкият повод и си аут. Ако директорът беше за протестите, щеше да каже "Ок, ходете, но не в работно време" - тук звучи, че си е против протестите и е ползвал отсъствието за повод.

5712

2

tough

07.09 2020 в 09:49

Не е обективно така медията да отсъжда заради какво е уволнен. Произволно заема позицията на едната страна.