''Това го нямаше дори и при ГЕРБ'': ПП и БСП недоволни, че министрите на Радев се крият от депутатите

Йорданка Веселинова 08 декември 2022 в 12:55 5669 4

Божанков

Снимка БГНЕС Архив

Явор Божанков от БСП.

"Това не се е случвало и по времето на ГЕРБ" - с тези думи депутатът от БСП Явор Божанков разкритикува служебния министър на отбраната Димитър Стоянов, който не отговаря на въпроси на народни представители.

Депутатите се оплакаха още, че служебният премиер Гълъб Донев отклонява покани за изслушвания, а негови министри се крият. Заради това от БСП и ПП се обединиха и призоваха "началникът" на служебното правителство Румен Радев да дойде в парламента и да даде отговор защо министрите му бягат от парламентарния контрол.

Всичко започна с изказване на Иван Ченчев от БСП, който определи поведението на Гълъб Донев като "граничещо с безпрецедентно нахалство". Повод за изказването му са думите на служебния премиер, според когото изслушването му в парламента е "пиар ход и сламка за удавници". 

"Да призовем назначения министър-председател да слага бързо плувките и плавниците и да идва бързо при удавниците", каза още червеният депутат.

Ченчев се скара на "назначените от назначения" министри, че не идват в комисии, не отговарят на въпроси и не отговарят на покани за изслушване в комисии.

"Хайде да сложим край на всичко това, да се вземем в ръце и да махнем назначените, защото вижте накъде ни водят", обърна се той към народните представители, призовавайки ги да излъчат кабинет.

Йордан Цонев от ДПС пък в този дух заяви, че народните представители не изпълняват конституционните си задължения. Той също призова да бъде излъчено редовно правителство. Цонев припомни, че в Конституцията ясно е разписано как се сменя служебен кабинет - с редовен.

След това Явор Божанков излезе на трибуната и заяви, че след като вчера и от трибуната на НС, и пред медиите е съобщил, че служебният министър на отбраната Димитър Стоянов не отговаря на негови въпроси, днес отговори са се появили. В тях обаче няма никаква информация за договорите, за които Божанков пита - имената на фирмите са заличени, а цените - скири с бял лист. Той смята, че щом като тази информация се крие, то вероятно договорите са неизгодни за държавата.

"Аз не съм вярвал, че някога ще го кажа от тази трибуна, но това не се е случвало и по времето на ГЕРБ. Такива въпроси съм пускал и по-рано към министри на ГЕРБ (...) Служебният кабинет надмина Борисов от най-мракобесните му години. Никога не съм вярвал, че ще го кажа."

Георги Свиленски пък се оплака, че не само договори, но се крият и министри. Той заяви, че вицепремиерът по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев е отказал да се яви в комисията по транспорт. По думите му така се нарушава Правилника за организацията и дейността на НС, според който министри могат да отлагат изслушвания само при болест или пътуване зад граница. Той определи поведението на министрите като "подигравка с държавността", рушаща авторитета на парламента.

Тома Биков пък призова някои министри да спрат да се показват и даде пример със служебния министър на културата Велислав Минеков. По думите му само с появата на Минеков се нанасят щети на целия сектор. Биков съобщи още, че Минеков е назначил Татяна Дончева за член на борда на Фонд "1300 години България". По негови думи Минеков се е самоназначил за председател на Управителния съвет.

След това Смиляна Кръстева също се оплака от липсващи министри. В отговор Асен Василев и Иван Ченчев призоваха човекът, назначил служебния кабинет - Румен Радев, да се яви в парламента и да отговори защо министрите му не се отчитат в Народното събрание.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

3

dolivo

08.12 2022 в 16:34

Мрази, трола олигофрен се изпъдя отдолу да отчете 20 лева.

По темата, президента узурпира властта, неприятно човече. Ще гние в затвор скоро, според мен.

-795

2

Дедо МразИ

08.12 2022 в 13:25

Вярваме на шарлатаните и най вече на Кирчо Лъжеца и Асена Крадеца

1930

1

Муню

08.12 2022 в 13:21

Хахаха, Радев копира Борисов!
Мозъчна дейност от шапкар да чакаш?