Тошко Йорданов: Не държим премиерът да бъде от ИТН

Радев пита ИТН как да се реформира избирателната система

Кристина Минчева 26 юни 2024 в 12:36 1753 6

ИТН при президента

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

ИТН на консултации при Румен Радев

ИТН поиска третия мандат, "за да се пристъпи към изработване на програма и експертно правителство, което да изпълнява тази програма". Според Тошко Йорданов първият и вторият мандат нямат широка политическа подкрепа. 

"Първият и вторият мандат може да се съберат 121 депутати, но това няма да е широка политическа подкрепа. Най-разумният и практичен подход за съставяне на кабинет е с третия мандат, ако вие (Румен Радев, б.р) прецените да го дадете на нас, е да се пристъпи към изработване на програма и на експертно правителство, което да изпълнява тази програма, за да започнем да излизаме от икономическата, социалната, демографската, няма криза, в която да не сме влезли", заяви Йорданов на консултациите при президента.

От партията на Слави Трифонов заговориха за експертен кабинет с трети мандат, преди да започнат разговорите с държавния глава. 

За пореден път Радев заговори за ниската избирателна активност и обърканите прогнози. Той обобщи срещите с останалите партии и появилите се варианти за съставяне на правителство и попита представителите на ИТН какви са техните нагласи.

Тошко Йорданов заяви, че има отлив на избиратели заради политиците. 

"Ние говорим за експертен кабинет в условие на политическа криза не отсега. Един кабинет, който изпълнява предварително установена програма и тя е публично оповестена. Ако се върви по тази програма, със сигурност ще се спечели доверието на гражданите", смята председателят на ПГ на ИТН.

Той посочи като проблем и неактуализираните списъци с избиратели.

"Има сериозни съмнения колко всъщност са гласоподавателите в България. Защото след преброяването на има разлика от около 2 милиона души между фигуриращите в избирателните списъци и преброяването на населението. Недоумяваме защо не се актуализират избирателните списъци", каза Йорданов.

Радев ги попита и как да се реформира избирателната система - с бонуси, по така наречения гръцки модел, според който победителят получава автоматично още депутатски места с цел да има мнозинство, или да е например напълно мажоритарна система. 

От ИТН отговориха, че има и трети вариант - президентска република, и припомниха, че са правили референдум по темата, но не са събрали достатъчно подписи.

На среща с президента от ИТН дойдоха Тошко Йорданов, Станислав Балабанов, Александър Вълчев и Драгомир Петров.

Следва държавният глава да се срещне с последната парламентарно представена група "Величие" в 13:00 часа. С това приключват консултациите за съставяне на правителство и следва връчване на първия мандат на ГЕРБ-СДС.

Вчера Радев разговаря с "Възраждане" и БСП, ден по-рано с ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ.

След консултациите Тошко Йорданов заяви, че не държат премиерът да бъде от ИТН.

"Той може да е близък до някоя политическа партия, но не е задължително да е наш, ако всички останали са съгласи. Няма проблем за нито една политическа партия, ако останалите са съгласни. Повтарянето и казването, че няма да подкрепим първия и втория мандат е, защото продължават някакви хора да се упражняват как ние ще подкрепим първия или втория мандат", заяви Йорданов.

Той каза, че ако третият мандат бъде даден на друга партия, ИТН ще разговаря с нея. По думите му един експертен кабинет трябва да има колкото се може по-широка политическа подкрепа.

"Ако се стигне до трети мандат, трябва да си зададем въпроса какво трябва да направим и какво следва. Най-лесно е да се отиде на избори, няма проблем. И за нас няма проблем, ние сме партията, която реално е качила гласовете си", каза още Йорданов.

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    1000

    6

    TheRealDruckertreiber

    26.06 2024 в 19:19

    Време е и шута на мафията Славчо да гепи некой милиард - като големите! За тва даже нема нужда от негов човек премиер, стигат само няколко министри дето да харчат евро пари без контрол.

    -2674

    5

    Владè

    26.06 2024 в 14:04

    Вижте как как доволно в синхрон се хилят с руменчо завераджиите. Бедна България .

    1010

    4

    ПР

    26.06 2024 в 13:52

    Чалга-шоу експертите на ИТнаглост.
    Вече са правили опит за съставяне на Кабинет.Премиер щеше да е "световен експерт по търговия,финанси и бизнес".Човекът се оказа дребен търговец на плажни,любителски атрибути.Др.техен кандидат-министър пък,бил експертен преписвач.Сиреч,каквито експерти те самите,такива и експертите им.

    14369

    3

    случайно прочетох

    26.06 2024 в 13:36

    "Ако се върви по тази програма, със сигурност ще се спечели доверието на гражданите", смята председателят на ПГ на ИТН."

    Като гледам кой управляваше последните 20г и кои са в парламента, доверието на простата част от гражданите се печели лесно, но не всички са дебили и ще ви изметем барабар с шнорхелите, плагиатите и простаците!

    11977

    2

    МБ

    26.06 2024 в 13:04

    Слагат му се (на Радев) - има и трети вариант - президентска република.

    210

    1

    Telluris Malus

    26.06 2024 в 12:50

    "Ако се върви по тази програма, със сигурност ще се спечели доверието на гражданите"
    По коя програма? Програма се обявява преди изборите и ако избирателите я одобрят, партията управлява. Нищо такова не се е случило.
     
    X

    Какво ще стане на Евро 2024