ДПС при Радев: Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандатът на победителя

Кристина Минчева 24 юни 2024 в 11:15 2586 4

Йордан Цонев и Румен Радев

Снимка БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

Йордан Цонев и Румен Радев в Президенството

ДПС смята, че е логично да се подкрепи мандат на първата политическа сила, заяви зам.-председателят на парламентарната група Йордан Цонев по време на консултациите с президента Румен Радев. 

Срещата между държавния глава и и втората политическа сила, представлявана от Йордан Цонев, Искра Михайлова, Хамид Хамид, Халил Летифов, започна в 11 ч.

Радев отново попита какви са изводите за ниската избирателна активност и какво е решението. Йордан Цонев отговори, че за ДПС прочитът на изборните резултати категорично говори за нарушено доверие към политическите субекти и политическия процес в страната. Според него това се дължи на факта, че политическите сили отдалечават дневния ред на хората от този на институциите.

"Хората категорично не искат нови избори. Те искат стабилизиране на политическия процес, който да реши проблемите им. Това ще се реши с пълен мандат. В тази връзка ДПС съзнава своята отговорност за съставяне на редовен кабинет, подкрепян от стабилно мнозинство. Ние този път ще го извървим. Най-нормалното нещо е да бъде подкрепен мандата на победителя. Ние смятаме за логично да се подкрепи първия мандат с първата политическа сила", заяви Цонев.

Той отбеляза, че партията разчита на Радев да бъде добър медиатор и да се излезе с решение от тази ситуация, като нови избори са краен вариант. 

Преди ДПС с президента се срещнаха Бойко Борисов, Томислав Дончев и Делян Добрев от ГЕРБ. Лидерът на партията отново бе категоричен, че няма как да се състави правителство и отиваме на предсрочни парламентарни избори. След консултациите Борисов заяви, че че си носят отговорността и ще предложат правителство, което ще бъде на малцинството.

"Аз съм бил три пъти премиер и четвърти мандат е в повече. Ще предложим премиер от ГЕРБ. Най-вероятно аз ще взема папката, заедно с кандидата за премиер", каза той и допълни, че очаква подкрепа за такова правителство от всички отговорни хора, които не искат страната да ходи за седми път на избори. 

В 14 ч. ще се проведат последните консултации за днес с "Продължаваме промяната- Демократична България".

    Кристина Минчева

    Кристина Минчева е завършила журналистика в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Интересува се от вътрешна и международна политика, по-специално от процесите в Близкия изток. Занимават я и теми, свързани с борбата с дезинформацията и фалшивите новини, човешките права и бежанците.

    Най-важното
    Всички новини
    Най-четени Най-нови
    За писането на коментар е необходима регистрация.
    Моля, регистрирайте се от TУК!
    Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

    2104

    4

    Mateevk

    24.06 2024 в 15:57

    А най-нормалното нещо в ненормалната ни държава и общество е да излезе духовният лидер на ДПС и да каже открито защо реши точно Пеевски да назначи начело на ДПС, въпреки че е санкциониран по Магнитски от САЩ и от Великобритания. Какво е искал да покаже с това или защо е бил принуден да го направи. От Герб поне дадоха едно невероятно за евроатлантици, но все обяснение в техен стил, че САЩ били подведени и първо по доноси включвали в списъка, а после търсели доказателства. А Пеевски вече никой не смее дори да то попита, за да не го разяри. Веднъж плахо го попитаха и той отсече, че това бил личен въпрос! Направо невероятно! Като е личен въпрос, да си ходи вкъщи да си го решава, а не да иска да командва държавата.

    310

    3

    Telluris Malus

    24.06 2024 в 13:07

    "прочитът на изборните резултати категорично говори за нарушено доверие към политическите субекти и политическия процес в страната. Според него това се дължи на факта, че политическите сили отдалечават дневния ред на хората от този на институциите."
    Това е факт. Останалото - обще приказки.

    2104

    2

    Mateevk

    24.06 2024 в 12:37

    Най-логичното нещо е Борисов и Пеевски да подадат оставки, за да се отпуши България.

    145

    1

    Джендо Джедев

    24.06 2024 в 11:40

    Сцената се подготвя за доста забавен спектакъл. Запасил съм се с пуканки!

     
    X

    Какво говорят руснаците за F-16